Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Gimnaziji Brežice imajo letos osem zlatih maturantov, 17 jih je maturo opravilo z odliko

Objavljeno: Ponedeljek, 10.07.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_2283

Letošnji zlati maturanti Gimnazije Brežice ...

Zoja Bogovič, Pia Brečko, Ajda Ferlin, Katarina Frece, Tjaša Mavsar, David Omerzel, Liza Senica in Anika Simončič - to je osem letošnjih zlatih maturantov Gimnazije Brežice, ki so bili na današnji dopoldanski podelitvi maturitetnih spričeval v čudovitem ambientu Viteške dvorane gradu Brežice še posebej izpostavljeni in so jim navzoči namenili še toliko bolj gromek aplavz. Na spomladanskem roku mature je bilo sicer uspešnih 87 od 90 dijakov gimnazije, ki so pristopili k pisanju, med njimi jih je 17 doseglo 25 točk in več, kar pomeni, da so jo opravili z odličnim uspehom, zlata osmerica pa je dosegla 30 točk in več od možnih 34.

Kot je ob tem povedal ravnatelj Uroš Škof, so dijaki z delom pokazali, da lahko k zastavljenemu cilju pripelje tudi njihova pot. "Na tej poti ste pokazali veliko znanja, truda, samodiscipline in tudi nadarjenosti. /.../ Medtem ko ste skozi ta leta pridobili znanje in veščine v šolskem okolju, je zdaj čas, ko boste stopili iz cone udobja in se soočili z realnostjo. Sprejmite te priložnosti, ki jih prinaša življenje, bodite odprti za nove izkušnje, prevzemite odgovornost za svoje odločitve in se iz vsake izkušnje učite. To je tisto, kar vas bo oblikovalo kot posameznike in vam omogočilo, da dosežete svoje cilje," je poudaril ravnatelj. Dodal je, da je bila brežiška gimnazija zibelka mnogih izjemnih posameznikov, ki so in soustvarjajo današnji svet. "In danes, ob tem pomembnem trenutku, verjamem, da so med vami prihodnji pionirji, ki bodo ustvarjali in vplivali na našo družbo. Torej, ne omejujte se, sanjajte velike sanje in sledite svojim strastem. /.../ Bodite predani svojim ciljem, vztrajajte in ne izgubite vere vase," je zdaj že nekdanjim gimnazijcem še položil na srce.
DSC_2308

... z ravnateljem in županomGimnazija Brežice nad slovenskim povprečjem

O uspešnosti letošnje mature na Gimnaziji Brežice je Škof spregovoril v številkah. Uspešno jo je opravilo 87 dijakov ali 96,7 % vseh maturantov, kar je višje od slovenskega povprečja (91,6 %). 17 od 87 jih je na maturi doseglo več kot 25 točk, kar bi po šolskih ocenah pomenilo odličen uspeh. Postregel je še z zanimivim podatkom, in sicer imajo na brežiški gimnaziji 9,2 % vseh maturantov, ki so prejeli spričevalo s pohvalo, torej zlatih, slovensko povprečje na šolo, kjer so izvajali maturo, pa znaša 5,9 %. Prav tako je navedel, da sta bila brežiška maturanta Domen Planinc in Aleksandra Stojanović med štirimi dijaki v Sloveniji, ki so pri matematiki na osnovni ravni osvojili čisto vse možne točke.
DSC_2303

Vsi maturanti Gimnazije Brežice, ki so bili uspešni na maturi, ter ravnatelj, razredničarke in župan


Zlati maturanti so prejeli maturitetno spričevalo s pohvalo pa tudi knjižno nagrado, ki jo je prispevala Občina Brežice in jo je podelil župan Ivan Molan. Slednji je ponosen in vesel takšnega uspeha dijakov šole, ki izobražuje ne samo brežiške občane, ampak iz celotnega Posavja in celo širše. 

Ravnatelj Škof je na koncu vsem maturantom, ki jih zdaj čakajo najdaljše počitnice, zaželel, naj se vračajo v našo regijo kot strokovnjaki, saj potrebujemo njihovo znanje in ideje. Zahvalil se je celotnemu profesorskemu oz. učiteljskemu zboru, ki je uspešno pripravil dijake na maturo, med drugim razredničarkam Zdenki Senica Grubič, Barbari Valentinčič Barlič, Mateji Strnad Zorec in Elici Tomše, prav tako ostalim delavcem šole, brez katerih mature ne bi bilo mogoče izvesti, še posebej pa se je zahvalil tajniku šolske maturitetne komisije Sandiju Rašoviću.
DSC_2137

Pogled na napolnjeno Viteško dvorano


Na podelitvi sta zazveneli slovenska himna in Gaudeamus igitur, brez katere seveda ni mature, v programu pa so sodelovale dijakinje Lija Čurič, Tjaša Župevc in Pika Zbašnik.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte