Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Jesenicah in Veliki Dolini ostro nasprotujejo sklepu vlade, pripravljeni so tudi zapreti mejni prehod

Objavljeno: Ponedeljek, 04.03.2024    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_6622

Predsednik Sveta KS Velika Dolina Fredi Žibert (levo) in podpredsednik Sveta KS Jesenice na Dolenjskem Slavko Bizjak s tajnico obeh KS Rajko Križanac po skupni izredni seji v dvorani večnamenskega doma na Jesenicah na Dolenjskem

V torek popoldne bo v Brežicah izredna seja občinskega sveta glede namere Vlade RS o vzpostavitvi azilnega doma na lokaciji mejnega prehoda Obrežje, o čemer smo že poročali, v ponedeljek zvečer pa sta se glede te problematike na Jesenicah na Dolenjskem izredno skupaj sestala sveta KS Jesenice na Dolenjskem in KS Velika Dolina ter soglasno sprejela sklepe, ki jih navajamo v nadaljevanju.

Soglasno sprejeti sklepi Sveta KS Jesenice na Dolenjskem in Sveta KS Velika Dolina:
  • Ostro nasprotujemo sklepu Vlade RS, sprejetem na 93. seji dne 29. februarja 2024, »o organiziranju začasne izpostave azilnega doma na območju Mednarodnega mejnega prehoda Obrežje«.
  • Območje MMP Obrežje je območje največjega prometno-tranzitnega koridorja v smeri Evrope in Balkana. Vzpostavitev azilnega centra na območju, ki je že obremenjeno s potniškim in tovornim prometom, je nedopustna. Infrastruktura in objekti, ki so zgrajeni, so za določeno vrsto carinskih in špedicijskih postopkov, ne pa za nastanitvene namene.
  • MMP Obrežje je umeščen v koridorju blagovnega terminala, avtoceste, parkirišč za tovorna vozila in bencinskih servisov. V preteklosti je umeščanje teh objektov povzročilo rušenje in preselitev stanovanjskih objektov, ki so bili v neposredni bližini, ker je ugotovljeno, da območje ni več primerno za bivanje.
  • Obmejno območje Jesenic na Dolenjskem in Velike Doline je že dovolj obremenjeno s povečanjem obmejnih kontrol, večjim številom migrantov, povečanim prometom in vsaka nova, pa četudi začasna obremenitev, pomeni za prebivalce novo poslabšanje bivalnih in življenjskih pogojev.
  • Umestitev tovrstnega objekta izrazito in dodatno zmanjša varnost prebivalcev na podlagi izkušenj iz drugih okolij, kjer so umeščeni centri.
  • Če ne boste upoštevali zgoraj navedeno stališče širše lokalne skupnosti, ki šteje 2300 krajanov, smo pripravljeni, v skladu s predpisano zakonodajo, izraziti svojo državljansko nepokorščino z zapiranjem mednarodnih mejnih prehodov in protestnim shodom.
Krajani ogorčeni nad informacijo, ki je prišla v javnost
IMG_20240304_192037

Objekta na mejnem prehodu Obrežje, označena s križcem, naj bi uporabili za začasni azilni dom za migrante.


Predsednik Sveta KS Velika Dolina Fredi Žibert je po seji obeh svetov dejal, da je nedopustno, da se bo na to območje namestilo ljudi, poleg tega bi bilo po njegovem tudi nelegalno, saj na tem območju nastanitev ni možna. »Odločili smo se, da nameri Vlade RS odločno nasprotujemo, in če bo treba, bo naš končni ukrep državljanska nepokorščina ter zapora mejnega prehoda in avtoceste v obe smeri s traktorji,« je še izjavil. Podpredsednik Sveta KS Jesenice na Dolenjskem Slavko Bizjak je predhodnika dopolnil, da so bili navedeni sklepi izglasovani z absolutno večino, načrtovana lokacija začasnega azilnega doma je »totalno zgrešena« zaradi različnih varnostnih vidikov, »kajti ti ljudje bi se lahko prosto gibali in ne bi imeli druge možnosti, kot da bi bilo to po avtocesti ali poljih v bližini, prav tako na tej lokaciji ni trgovskih, turističnih in drugih dejavnosti, ki naj bi jim jih morali zagotoviti, ampak je v neposredni bližini dnevno na stotine tovornih vozil, v katere bi migranti lahko vdirali in jih izkoriščali za prevoze na druge lokacije, kar bi bilo z vseh vidikov varnosti nesprejemljivo«. Kot je še dodal, so krajani, ki so prisostvovali skupni seji – bilo jih je 42 – ogorčeni nad informacijo, ki je prejšnji teden prišla v javnost po seji vlade.

Bizjak: Očitno je bil sklep na sejo vlade uvrščen naknadno

Bizjak je še povedal, da so jih o nameri vlade dan po sprejetem sklepu obvestili z Občine Brežice, kjer prav tako niso nič vedeli o tem, zato so šli preverit informacije vse do vladnih služb, pri čemer so ugotovili, da točke o sprejemanju sklepa glede vzpostavitve azilnega doma na Obrežju sploh ni bilo na dnevnem redu seje vlade, zato menijo, da je bila ta točka oblikovana po seji vlade in zato sploh ni moglo priti do glasovanja, kar pomeni, da so ta sklep na vladno sejo uvrstili naknadno, je pojasnil. »Na izredni občinski seji, ki se je bomo udeležili, bomo predstavili stališče obeh KS, ki nasprotujeta vladnemu sklepu,« je še dejal Bizjak in dodal, da ne bodo pristali na nobena pogajanja.

R. R.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte