Časopis za pokrajino Posavje
24.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Malem Vrhu se je delno zrušila cerkev sv. Jakoba

Objavljeno: Sreda, 04.08.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
20210804_070450

Zrušili so se zvonik, cerkveni kor in del severne ladje cerkve.

V torek se je na Malem Vrhu pri Globokem delno zrušila podružnična cerkev sv. Jakoba, ki spada pod župnijo Pišece in je bila poškodovana v potresu na Hrvaškem konec lanskega leta. Porušil oz. vase se je sesedel nekaj več kot 18-metrski zvonik z zvonovi, zrušila sta se cerkveni kor in del severne cerkvene ladje.

Cerkev je bila po lanskem potresu močno poškodovana in razpokana, tako da v njej ni bilo več možno obhajati maš, zato so njeno območje zavarovali in omejili dostop, nadaljnjih korakov v smeri sanacije pa ni bilo narejenih, čeprav je pišeška župnija obvestila pristojne službe, da je stanje cerkve nevarno za okolico, še posebej ker sta neposredno pod njo dve počitniški hišici.

20210804_070658

Ruševine zdaj ogrožajo počitniški hišici tik pod cerkvijo.

Cerkev sv. Jakoba, ki stoji na najvišjem griču nad vasjo Mali Vrh, naj bi zgradili leta 1689 ali še prej. Gre za manjšo zgradbo s tristrano zaključenim prezbiterijem, ki je izoblikovan v gotski tradiciji. Okoli leta 1800 so cerkveno ladjo podaljšali, cerkev so zadnjič prenovili leta 1991, pri čemer se ponaša s prvim v samostojni Sloveniji na novo nameščenim cerkvenim zvonom.

V župniji Pišece je sicer s 1. avgustom prišlo do spremembe, saj je dosedanji župnijski upravitelj Gregor Majcen odšel živet v župnišče v Brestanici, kjer je župnik Jože Špes, ki je zdaj postal župnijski upravitelj pišeške župnije in obenem tudi Majcnov mentor, slednji pa v Pišecah po novem opravlja službo kaplana.

Nekaj fotografij od včeraj na novo nastale ruševine nam je danes poslal bralec Branko Kopinč.

R. R.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

13.12.2020 | Redakcija

Ribiška družina Sevnica

08.10.2019 | Redakcija

Pojdimo raje peš ali s kolesom