Časopis za pokrajino Posavje
20.10.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na noči raziskovalcev tudi o podnebnih spremembah

Objavljeno: Torek, 01.10.2019    Rubrika: NOVICE Sporočilo
Številni mladi raziskovalci - barvologija HE

Številni mladi raziskovalci na delavnici Barvologija

V GEN energiji smo se s centrom Svet energije tudi letos pridružili tradicionalni Evropski noči raziskovalcev in slovenskemu projektu »Noč ima svojo moč«. V Krškem in Ljubljani smo za mlajše in starejše raziskovalce pripravili pester program s poudarkom na podnebnih spremembah, nizkoogljičnih virih energije in s tematskimi delavnicami.

Poseben poudarek krškega programa je bilo celovito strokovno predavanje o podnebnih spremembah klimatologinje mag. Mojce Dolinar iz Agencije Republike Slovenija za okolje (ARSO), ki je predstavila stanje podnebja v Sloveniji, kako že danes opažamo nekatere posledice klimatskih sprememb in kakšne so napovedi za prihodnost.
Dijaki Gimnazije Brežice in ŠC Krško-Sevnica

Dijaki Gimnazije Brežice in ŠC Krško-SevnicaV nadaljevanju je doc. dr. Tomaž Žagar predaval o nizkoogjičnih virih energije ter s konkretnimi primeri in aktualnimi podatki prikazal, zakaj sta nizko-ogljična mešanica jedrske energije in obnovljivih virov energije ključna za naš prehod na nizkoogljično prihodnost. Predavanja so popestrili dijaki Gimnazije Brežice in Šolskega centra Krško-Sevnica, ki so predstavili svoje poglede in izbrane projekte na temo podnebnih sprememb.

Za mlajše raziskovalce smo gostili dogodivščino »Barvologija«, ki so jo izvedli znanstveni prijatelji iz Hiše eksperimentov. Med drugim so skupaj z otroki odkrivali, kako nastane mavrica in kako iz osnovnih barv sestaviti belo barvo.

Ekipa Sveta energija pa se je predstavila tudi v središču Ljubljane. Na Prešernovem trgu smo pod interaktivnim GEN šotorom več kot tisoč vedoželjnim obiskovalcem predstavili simulacijo delovanja Nuklearne elektrarne Krško, s simulacijo Energetska mešanica pa so se lahko preizkusili tudi v vlogi operaterja vseh elektrarn v Sloveniji. Ker je bil petek tudi v Ljubljani podnebno zaznamovan, so obiskovalci lahko raziskovali tudi po tuji spletni aplikaciji »Electricity map« in v živo primerjali izpuste, ki jih evropske države beležijo iz proizvodnje električne energije.
 
O projektu »Noč ima svojo moč«

Projekt »Noč ima svojo moč«, v okviru Evropske noči raziskovalcev, združuje več kot 35 raziskovalnih institucij z namenom osveščanja o raziskovanju in inovacijah, povezanih družbenih in gospodarskih koristih ter kariernih možnostih. V dejavnostih po vsej Sloveniji je sodelovalo več kot 40.000 obiskovalcev iz različnih ciljnih skupin.

Iskrice vedoželjnosti in radovednosti smo netili na pestrem raziskovalnem dogajanju v kar 22-ih mestih po vsej Sloveniji. Skozi ves dan in ponekod tudi v večernih urah so se otroci, učenci, dijaki, študentje, pa tudi odrasli lahko udeležili eksperimentalnih delavnic, ogledov laboratorijev, navdihujočih klepetov z znanstveniki, zanimivih predavanj, poučnih razstav ter številnih drugih aktivnosti.
Pester in bogat program projekta 'Noč ima svojo moč' je skupaj sooblikoval konzorcij partnerjev Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije in partnerje ustanove. Gre za skupek aktivnosti v okviru letošnje Evropske noči raziskovalcev – vseevropske akcije v okviru programa za raziskovanje in tehnološki razvoj – Obzorje 2020.

Vir: GEN energija
 
 
« Nazaj na seznam