Časopis za pokrajino Posavje
22.01.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na občinskem svetu »polni energije«

Objavljeno: Torek, 01.10.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
7. seja OS krsko 2019 (3)

S 7. redne seje občinskega sveta

Krški občinski svet se je minuli četrtek na prvi popočitniški seji seznanil s polletnim poročilom o izvajanju proračuna za leto 2019. Prihodki so bili realizirani v višini dobrih 40 %, to je v višini 16, 4 mio evrov. Glede na načrtovane prihodke so bili ti povečani za dobrih 4,9 mio evrov, in sicer iz naslova že pred več kot desetletjem sklenjenih protokolov z državo o umestitvi odlagališča NSRAO v Vrbini oz. iz naslova sodne poravnave z Ministrstvom za okolje in prostor.

Odhodki proračuna so bili realizirani v višini 35,5 %, to je v višini dobrih 14, 6 mio, kakor pretekla leta pa bodo odhodki naraščali v mesecih do konca leta, ko je v izvedbi večina načrtovanih investicij oz. naj bi do konca leta odhodki porasli na načrtovanih okoli 41.4 mio evrov. Članice in člani občinskega sveta so potrdili tudi investicijsko dokumentacijo za izgradnjo prizidka k objektu Poklicne gasilske enote ter za obnovo obstoječega. Gradnja in obnova bosta izvedeni do leta 2021 v treh fazah, investicija pa je ocenjena na 3,2 mio evrov. Ob ureditvi prostorov za delovanje PGE Krško, kjer ima prostor tudi Prostovoljno gasilsko društvo Videm, je predvidena na prostoru nekdanje belilnice tovarne Vipap Videm tudi izgradnja regijskega vadbenega poligona. V nadaljevanju so svetniki soglašali tudi z načrtovano širitvijo zdravstvenega centra Aristotel na Vidmu ter z gradnjo nastanitvenih kapacitet ter zunanjih prireditvenih in sprostitvenih površin na kompleksu Treh lučk na Sremiču.

Na čelu LEAD-a Jože Pustoslemšek

Joze Pustoslemsek - direktor LEAD (4)

Z današnjim dnem je vodenje Lokalne energetske agencije Dolenjska-Posavje-Bela krajina kot direktor prevzel mag. Jože Pustoslemšek.

Na podlagi na seji sprejeta sklepa bo občina Krško prispevala 20.000 evrov za sofinanciranje nakupa novega aparat za slikanje z računalniško tomografijo (CT) v brežiški bolnišnici. CT je v uporabi sicer že od sredine maja letos, z njim pa so do sredine meseca septembra opravili že 1300 preiskav, do konca tega leta pa naj bi z njim pregledali še prek 2.600 oseb. Prav tolikono višino sredstev za sofinanciranje – 20.000 evrov – so namenili tudi za nakup reševalnega vozila za nujne prevoze za potrebe ZD Krško. Slednji stane prek 150.000 evrov. Glavnino sredstev v višini 85.000 evrov bo zagotovil ZD Krško, resorno ministrstvo okoli 49.600 evrov, občina Kostanjevica na Krki pa okoli 1.800 evrov. Občinski svet je med drugim potrdil še odlok o spremembah in dopolnitvah redarske službe oz. Medobčinskega inšpektorata – Skupnega prekrškovnega organa petih občin ter soglašal k imenovanju Trboveljčana mag. Jožeta Pustoslemška za direktorja javnega zavoda Lokalna energetska agencija Dolenjska - Posavje - Bela krajina (LEAD).

Nov turistični znak občine atom ali cvet ...

turistiticni znak Krsko (1)

Nova grafična podoba krškega turističnega znaka

Po 22 letih je občina Krško zamenjala turistični znak in slogan. Dosedanjega metulja v logotipu zamenjuje likovna forma atoma ali cveta, ali kot je bilo povedano v obrazložitvi, je razpoznavni simbol linija, "ki se v svojevrstnem ritmu, alternaciji, prepletanju, vitalnem gibanju, potovanju in raziskovanju splete in poveže v krožno točkovno obliko. Ta sledi likovni formi simbola energije - atoma, a se od njega toliko odmakne, da lahko interpretacija zajame tudi simbol cveta, detajlov iz krške arhitekture, hribovito pokrajino, Savo, pohodne poti ipd." Nov turistični slogan glasi »polni energije«. Nov turistični grafični znak je prilagojen uporabi in prikazovanju na različnih tiskovinah, uporabnih ali okrasnih predmetih ter elektronskih tehnologijah, aplikacijah, na spletu itd. Komisija za izbor nove grafične podobe je med 14 prijavitelji izbrala navedeno podobo, izdelala pa jo je Janja Baznik iz podjetja Vizualne komunikacije in ilustracije.

B. M.
« Nazaj na seznam