Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Obrežju uradno predali namenu cesto in vso pripadajočo infrastrukturo

Objavljeno: Torek, 19.10.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
obrezje_predaja_namenu_obnovljene_ceste (31)

Uradna predaja namenu novih infrastrukturnih pridobitev na Obrežju

V petek, 15. oktobra, so pri gostilni Kalin na Obrežju uradno predali namenu nove pridobitve v okviru projekta preplastitve regionalne ceste R3-675/1481 Mokrice–Obrežje–Slovenska vas. Gradbena dela so poleg preplastitve 1,7 kilometra ceste obsegala še ureditev odvodnjavanja in izvedbo nove cestne razsvetljave ter ureditev komunalnih vodov, potekala pa je tudi izgradnja pločnika za pešce.

obrezje_predaja_namenu_obnovljene_ceste (39)

Gradbena dela so poleg preplastitve 1,7 kilometra ceste obsegala še ureditev odvodnjavanja in izvedbo nove cestne razsvetljave ter ureditev komunalnih vodov, potekala pa je tudi izgradnja pločnika za pešce.

O projektu, katerega investitorja sta bila Direkcija RS za infrastrukturo (DRSI) in Občina Brežice, je nekaj več povedal župan Ivan Molan. Dejal je, da je bil ta odsek ceste praktično vse od osamosvojitve dalje problematičen, zato je to zelo pomemben trenutek za Obrežje pa tudi za Slovensko vas. »Gre za mejni prehod, v bližini katerega je zahteven ovinek, ki so ga velika vozila težko izpeljala, poleg tega se v neposredni bližini razvija tudi industrijska cona, dodatne težave, predvsem tukajšnjim krajanom, je povzročila tudi schengenska meja, saj so bile že večkrat večkilometrske kolone na mejnem prehodu, tako da so jim bili omejeni tudi dostopi do hiš,« je pojasnil župan in se zahvalil tako Ministrstvu za infrastrukturo kot DRSI ter KS Jesenice na Dolenjskem in izvajalcu del, podjetju GAAL gradnje d.o.o., »predvsem pa izrekam zahvalo krajanom, ki so morali tudi odstopiti del svojih dvorišč oz. zemljišč, da se je lahko zgradil pločnik, s čimer bo odslej promet veliko bolj varen«. Dodal je še, da cesta, ki gre od Čateža čez Dvorce proti Podgračenemu in Ribnici ter naprej proti Obrežju in mejnemu prehodu v Slovenski vasi, predstavlja velike težave, saj se vedno več ljudi izogiba avtoceste in je na tej relaciji vsak dan več prometa. Navedel je, da so z DRSI že podpisali pogodbo za razširitev ceste v Podgračenem, vključno s pločnikom, dela naj bi se začela takoj po končani rekonstrukciji avtoceste, kar pomeni v zelo kratkem času. Prav tako je omenil, da se z DRSI že pogovarjajo tudi o nadaljevanju projekta na tej državni cesti, saj je naslednje, ki ga imajo v načrtih, naselje Ribnica, kjer tudi želijo izboljšati prometno varnost.
obrezje_predaja_namenu_obnovljene_ceste (23)

Učenci OŠ Velika Dolina med nastopom


Na Obrežju je bil tudi minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak, ki je izpostavil dvoje – da je MOP pristojno za izdelavo strategije prostorskega razvoja v državi, pri čemer posebno pozornost namenjajo obmejnim področjem, zato je po njegovem krepitev infrastrukture na teh območjih izjemnega pomena. Kot drugo pa je podal nekaj aktualnih informacij glede HE Mokrice. »Zdaj smo v sklepni fazi in vsak dan čakamo na odločitev upravnega sodišča glede tožbe dveh stranskih udeležencev, društev, ki ne prihajata iz tega dela Slovenije in sta se pritožili na gradnjo tega objekta. Če bo – in jaz verjamem, da bo – upravno sodišče zavrnilo njuni tožbi, potem bo kaj kmalu tu ponovno gradbišče in se bo prihodnje leto začela intenzivna gradnja zadnje v verigi HE na spodnji Savi. To bo zagotovo prineslo vrsto pozitivnih zadev krajanom, tudi širše. Bo pa seveda terjalo, tako kot gradnja te ceste, precej potrpljenja in uvidevanja v fazi same gradnje,« je izjavil. Nato je nekaj besed spregovoril še državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Aleš Mihelič, ki je obmejni projekt označil kot »projekt, ki je terjal ne samo finančna sredstva, ampak tudi številne kompromise«. Omenil je, da bil strošek tega projekta nekaj več kot milijon evrov, od tega je MI prispevalo dobrih 700 tisoč evrov. Povedal je tudi, da je kar približno 50 % državnih cest v slabem ali zelo slabem stanju, zato želijo s pospešenimi vlaganji oz. večjim obsegom finančnih sredstev ter večjim angažmajem države in lokalne skupnosti to nadoknaditi.

Uradne predaje namenu novih pridobitev na Obrežju so se med ostalimi povabljenimi gosti udeležili tudi direktorica DRSI Ljiljana Herga, podžupanja Mila Levec, podžupan Bogdan Palovšnik in predsednik sveta KS Jesenice na Dolenjskem Aleš Burja. Za krajši kulturni program so poskrbeli učenci 3. in 6. razreda OŠ Velika Dolina pod mentorstvom Zvonke Jarkovič.

R. R.

#povezujemoposavje

« Nazaj na seznam
»