Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na okrogli mizi v Radečah tudi o zaposlovanju invalidov

Objavljeno: Sreda, 06.03.2024    Rubrika: NOVICE Redakcija
Okrogla miza, Radece, invalidi (6)

Sodelujoči na okrogli mizi: Matej Jazbinšek, Brigita Stopar, Jana Wetz, mag. Andreja Stopar, Tomaž Režun, Franci Čeč, Vesna Bregar, Zdenka Verdel, Polonca Teršek, Karmen Crljenković

V minulem ponedeljkovem popoldnevu je potekal v Domu kulture Radeče posvet na temo oseb z oviranostmi, kajti tudi radeška občina si želi pridobiti certifikat »Občina po meri invalidov«. Organizatorja srečanja sta bila Društvo invalidov (DI) Radeče in Občina Radeče.

V prvem pogovornem delu so sodelovali župan Tomaž Režun, direktorica radeške komunale Brigita Stopar, načelnica UE Laško mag. Andreja Stopar, pomočnica direktorice CSD Celje, enota Laško Polonca Teršek, ravnateljica radeške osnovne šole Jana Wetz, rehabilitacijska svetovalka na celjskem zavodu za zaposlovanje Zdenka Verdel, direktor Knjižnice Laško – Radeče Matej Jazbinšek, vodja Zdravstveno vzgojnega centra ZD Radeče Karmen Crljenkovič in predstavnica DI Radeče Vesna Bregar. V drugem delu so obiskovalke in obiskovalci izpostavili potrebe po izboljšavah, ki vodijo v občino, prijazno do vseh – tudi do oseb z oviranostmi, saj med nami živijo ljudje s prirojenimi telesnimi napakami, duševnimi motnjami, posledicami bolezni, zaradi poškodb nesposobni ali le delno sposobni za delo itd.

MED DRUGIM TUDI TEŽAVE PRI ZAPOSLOVANJU INVALIDOV

Rad., Obcina po meri invalidov (3)

V razpravo sta se iz občinstva vključili radeška občanka Anica Kmetič …

V uvodnem pozdravu je predsednik DI Radeče Franci Gros dejal, da je mogoče s skupnimi močmi doseči veliko. Župan je poudaril pomen druženja, pogovorov in empatije ter da ima življenje popolnoma druge barve, če je v družini invalidna oseba. Direktorica Komunale Radeče je opozorila na ovire, ki preprečujejo dostopnost, in te niso samo arhitektonske, temveč so lahko tudi komunikacijske in tehnološke. Načelnica UE Laško je omenila t. i. slušne zanke. To je elektronska naprava, ki omogoča uporabnikom slušnih aparatov razumevanje izgovorjenega, kajti slušna zanka preprečuje motnje, kot so odmev, šumenje, hreščanje in druge motnje, ki se lahko pojavijo uporabnikom slušnega aparata ob poslušanju predvajanih zvokov ali zvokov v hrupnih prostorih (zdravo uho tovrstne zvoke iz okolja izloči, slušni aparati pa tega trenutno še ne morejo).
Rad., Obcina po meri invalidov (4)

… in Sibila Čater (z mikorofonom) iz Društva oseb z okvaro sluha celjske regije.

Predstavnica CSD Laško se je dotaknila Zakona o osebni asistenci, Zakona o dolgotrajni oskrbi, storitve Pomoč družini na domu ter pomen sodelovanja z nevladnimi organizacijami, saj na ta način pomoč lažje pride do tistih, ki jo potrebujejo. Ravnateljica radeške osnovne šole, v sklopu katere deluje še podružnična šola na Svibnem in dve enoti vrtca, je povedala, da trenutno nimajo gibalno ali kako drugače oviranih otrok. Dostopnost do objektov je urejena, a v primeru osebe z oviranostmi bi potrebovali štiri invalidske ploščadi zaradi dostopov v učilnice ter urejena sanitarije zanje. Svetovalka na celjskem zavodu za zaposlovanje je omenila težave pri zaposlovanju invalidov. »Ni vedno rešitev samo invalidsko podjetje, temveč je treba upoštevati tudi izobrazbo, posameznikovo znanje ...« je poudarila in dodala, da je treba vsakega obravnavati individulano in da osebe z oviranostmi potrebujejo razumevajoče delovno okolje. Direktor knjižnice je pohvalil, da večina prireditev v občini poteka brezplačno, prav tako je urejen dostop. Poseben pomen ima posavska potujoča knjižnica, ki omogoča izposojo knjižnične gradiva tudi gibalno oviranim in starejšim. V radeškem zdravstveno vzgojnem centru izvajajo različne delavnice, izobraževanja, svetovanja itn. V predstavitvi delovanja DI Radeče je Bregar izpostavila skrb za šport in rekreacijo članic in članov z različnimi programi ter versko in duhovno oskrbo, ki je pomembna tudi za nepokretne osebe.

SANITARIJE IN SLUŠNE ZANKE

Izboljšavo stanja za osebe z oviranostmi v občini Radeče bi predstavljala ureditev javnih sanitarij v občinskem središču in ob vedno bolj priljubljeni sprehajalni poti ob Savi, je podala pobudo občanka Anica Kmetič. Sibila Čater iz Društva oseb z okvaro sluha celjske regije je predlagala namestitev t. i. slušnih zank v zdravstvenem domu, lekarni in kulturnem domu. »Kar naredimo dobrega za invalide, naredimo za vse nas,« pa je zaključil pogovor direktor ZD Radeče Franci Čeč, ki je moderiral delovno srečanje. Le-tega je z zapetima popevkama popestrila učenka solo petja GŠ Laško – Radeče Lea Čeč.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»