Časopis za pokrajino Posavje
1.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na prvi šolski dan obeležuje abrahama krška OŠ Jurija Dalmatina

Objavljeno: Sreda, 01.09.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
50 let sole Jurija Dalmatina - prvi solski dan (53)

50-letnico šole so obeležili z manjšo slovesnostjo, ki se je je 770 učenk in učencev udeležilo v treh skupinah.

Na današnji prvi septembrski dan je šolski prag Osnovne šole Jurija Dalmatina Krško prestopilo 770 učenk in učencev od 1. do 9. razreda, natanko pred 50 leti, ko je bilo na prvi šolski dan v šolskem letu 1971/1972 namenu predano novo šolsko poslopje, pa je bilo v tedanjo osemletko vpisanih 881 učenk in učencev. 

50 let sole Jurija Dalmatina - prvi solski dan (71)

Večina videmskih osnovnošolcev je izkazovala zadovoljstvo ob pričetku novega šolskega leta.

»Danes je šola ’abrahamovka’, pol stoletja jih že šteje,« so jo opisali nastopajoči učenci na krajši jubilejni slovesnosti, »torej je v drugi puberteti? Se mogoče srečuje s krizo srednjih let? Ah, ne, saj je renovirana. Saj veste, 50 let … To je čas, ko si moški kupijo rdeč športni avto in obujajo spomine na mladostne sanje, ženske postanejo samozavestne, a oblek je vedno premalo. Ne, naša šola je v najlepših, zrelih letih. Je mogočna, čudovita, ponosni smo, da jo obiskujemo. Živimo v posebnih časih. Življenje nas vselej preizkuša. Ne verjemite njim, ki pravijo, da je ta svet grozen, grob in grd. Ni res! Res je le, da je lahko še hujši! Toda za vas je to vaš svet, edini, ki v njem živite in ga v dobrem naravnate po svoji podobi. Ne verjemite njim, ki pravijo: življenje je trdo, trpko in težko. Ni res! Res je le, da je lahko še hujše, a za vas je to življenje edino, enkratno in neponovljivo. Vaše je, da iz njega naredite vse, kar je v dobrem mogoče. Šola živi, šola smo učenci. Družimo se, si zaupamo skrivnosti, se zaljubljamo … Ko bi stene spregovorile, bi se knjige pisale.«

50 let sole Jurija Dalmatina - prvi solski dan (43)

Na šoli je organiziranih skupno 34 oddelkov, od tega so tri začeli obiskovati prvošolci.

Župan mag. Miran Stanko se je pošalil, da je resda njegovo osnovnošolsko obdobje že nekoliko odmaknjeno, da se je marsikateri spomin na tisto obdobje že porazgubil, a da se spomni, da so bila osnovnošolska leta lepa in da bi si tudi sam želel obiskovati tedaj novoodprto šolsko poslopje, a je ravno z letom 1971/1972 postal srednješolec: »Bila je izredno lepa in vsi smo bili ponosni, da ima naš kraj na travnatem prostoru, kjer se je nahajalo le blatno igrišče, tako sodobno šolo. 50 let je lepa doba. Do sedaj se je zvrstilo 50 1. septembrov in 50-krat toliko in toliko učencev, ki so obiskovali razrede te šole. Ta šola je bila in je še vedno izredno pomembna, saj predstavlja srce tega predela mesta in Krškega kot celote. Šola je bila lepo vzdrževana, skozi leta deležna več obnovitvenih del in tudi danes je sodobna, moderna in lepa šola, ki bo služila tako sedanjim kot tudi prihodnjim generacijam, ki si bodo v njej nabirale učenost in modrost.«

Ravnateljica Valentina Gerjevič je dejala, da bodo po današnji uvodni slovesnosti, ki si jo je 34 oddelkov šole ogledalo v treh skupinah oziroma časovnih terminih, zadnjo skupino je tvorilo 78 »novopečenih« prvošolcev, jubilej šole skozi šolsko leto obeležili z več prireditvami. »Srčno upamo, da nam sobivanje s covidom, ki nam že tretje šolsko leto kroji življenje, ne bo prednostna naloga, temveč da bo to povsem kaj drugega. Naloga šole namreč je, da poskrbi za vas, učence, da vam predamo čim več znanja, da vas pripravimo za življenje. In to bo naša prednostna naloga, seveda pa tudi, da ostanemo varni, zdravi in v šoli čim, čim dlje skupaj.« V nadaljevanju je ravnateljica zaželela dobrodošlico upokojenemu učiteljskemu kadru, predstavnikom občine in drugih zavodov ter gostom, med katerimi so bili tudi nekdanje učenke in učenci, ki so 1. septembra 1971 začeli kot prva generacija obiskovati 1. razred v novem šolskem poslopju.

B. M.

V občini Krško letos 313 prvošolčkov

DSC_5342
Župan občine Krško mag. Miran Stanko je prvi šolski dan v šolske klopi pospremil prvošolke in prvošolčke na OŠ Jurija Dalmatina Krško, ki je začela jubilejno, 50 leto. V občini Krško je na osmih osnovnih šolah v šolske klopi prvič sedlo 313 prvošolk in prvošolcev, skupno pa je vpisanih 2586 učenk in učencev.

Tako ravnateljica Valentina Gerjevič kot župan sta 72 prvošolkam in prvošolcem krške osnovne šole na krajši uvodni slovesnosti zaželela prijeten začetek šolskih dni ter veliko uspeha. OŠ Jurija Dalmatina Krško bo v tem šolskem letu skupno obiskovalo 770 učenk in učencev.
 
Sicer pa je na področju osnovnošolskega izobraževanja ena večjih naložb v občini Krško v tem letu gradnja podružnične OŠ in vrtca v Velikem Podlogu, tečejo pa tudi aktivnosti za gradnjo novega objekta OŠ dr. Mihajla Rostoharja v Krškem.

Vir: Občina Krško

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»