Časopis za pokrajino Posavje
29.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na pustni tržnici predan namenu prvi ribomat v Sloveniji

Objavljeno: Ponedeljek, 17.02.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
pustni sejem na trznici videm (17)

Stojnice so se šibile pod dobrotami.

pustni sejem na trznici videm (116)

Suzana Pavlič in Damjan Wallner iz podjetja Akval, ki je na videmski tržnici vzpostavilo prvi ribomat s svežimi ribami v Sloveniji

Stojnice na videmski tržnici so se minulo soboto šibile pod lokalno pridelanimi in pripravljenimi jedmi in izdelki rokodelcev. V organizaciji Centra za podjetništvo in turizem se je namreč zvrstil času primeren pustni sejem, ki so ga obiskali ne le številni domačini in obiskovalci, temveč tudi 20 turističnih novinarjev iz Slovenije in tujine, Krško pa je tega dne dobilo tudi prvi ribomat v Sloveniji.

Torej sejem je bil nadvse živ, dišalo je po pečenih krofih, miškah, mesenih izdelkih, med drugim tudi po izdelkih iz črno-belega bogastva s Krškega polja, ki so ga nudili v pokušino in nakup člani Društva rejcev krškopoljskega prašiča, Gostilna Kunst pa je v sodelovanju z učenci Osnove šole Jurija Dalmatina Krško v zameno za prostovoljne prispevke za šolski sklad na prizorišču pripravljala jetra krškopoljca s popečeno polento. Nadvse oblegane so bile tudi stojnice članic Aktiva žena Krško polje, pa sremiških vinogradnikov, Društva ljubiteljev suhomesnatih dobrot in brestaniške grajske kavarne in slaščičarne, obiskovalci pa so se zadržali tudi pri vseh ostalih rokodelcih in ponudnikih, ki so tokrat res poskrbeli za pisano paleto izdelkov, ki so vabili na ogled in v nakup. Poskrbljeno je bilo tudi za razpoloženje otrok, ki so si v delavnici izdelave pustnih mask izdelali pustna očala in druge maske, seveda pa je bila zanje najbolj atraktivna poslikava obraza, na katero so potrpežljivo čakali v vrstah. Dogajanje so popestrili tudi člani kostanjeviškega Etnološkega društva Prforcenhaus, ki so ob bučnem prihodu in z litanijo obiskovalce povabili na tradicionalno Šelmarijo, ki se bo v Kostanjevici na Krki zvrstila med 23. in 26. februarjem.

pustni sejem na trznici videm (89)

Skrbno so v objektive beležili dogajanje tudi gostujoči novinarji.

Nad živahnim dogajanje in ponudbo na tržnici je bilo vidno navdušenih tudi 20 novinarjev iz Slovenije, Hrvaške in Italije. Direktorica CPT Krško Kristina Ogorevc Račič je povedala, da so zanje pripravili celodnevni program s predstavitvijo občine Krško in lokalne ponudbe: "Osnovni namen je, da jim predstavimo gastronomsko ponudbo in tematske dogodke, med katere sodi tudi pustni sejem, nakar jim bomo predstavili tudi vinska doživetja, obisk pa bodo zaključili z večerjo jedi iz krškopoljca." Več gostujočih novinarjev, ki so ob degustiranju jedi skrbno beležili dogajanje s fotografskimi objektivi in kamerami, se je ob tem udeležilo tudi otvoritve prvega ribomata v Sloveniji, ki ga je poleg že delujočega medomata postavilo podjetje Akval z Blance, ki se z ribogojstvom ukvarja že več kot 30 let. Kot je dejala prokuristka podjetja Suzana Pavlič, je mogoče v ribomatu kupiti štiri njihove produkte, in sicer dimljeno postrv, namaz iz dimljene postrvi, svež file iz postrvi in svežo postrv. Izdelki so vakumirani, z izdelki pa bodo dnevno polnili ribomat, saj imajo preko spletne aplikacije natančen vpogled nad evidenco zaloge. Vsi produkti so etiketirani, na avtomatu pa so razvidne tudi cene posameznega izdelka. Projekt, ki so ga izvedli v ribogojstvu Pavlič, je del projekta Riba je IN. "Želimo si, da bi projekt zaživel, da boste z nami delili izkušnje, mi pa bomo skrbeli, da bo ribomat s svežimi ribami vedno poln", je še dejala Pavličeva. Ogorevc Račičeva je k temu dodala, da je s tem bogatejša tudi ponudba rib na videmski tržnici, ki je pred desetletji že imela ribarnico: "Ribe so namreč v prehrani zelo pomembne, zato se trudimo preko projektov, da bi pomen rib in ribjih izdelkov lokalne pridelave ozavestili tudi pri lokalnemu prebivalstvu in da bi se te čim pogosteje znašle na jedilnikih." Ob Pavličevi je ribomat z nakupom izdelka iz postrvi predala namenu podžupanja Ana Somrak.

B. M.
« Nazaj na seznam