Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Raki je lepo, a bi bilo še lepše, če bi bilo več sloge

Objavljeno: Četrtek, 10.08.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_3223

Slovesnost je potekala v atriju raškega gradu

Včeraj popoldne se je v atriju raškega gradu zvrstila osrednja slovesnost v počastitev krajevnega praznika KS Raka, ki je posvečen sv. Lovrencu, patronu tamkajšnje cerkve, spominu na rojaka, čebelarja in sadjarskega strokovnjaka Martina Humeka, v največji meri pa, kakor je dejal Silvo Krošelj, predsednik Sveta KS Raka, krajankam in krajanom, ki bivajo in sooblikujejo bivanjski, društven in družaben utrip po naseljih krajevne skupnosti.

DSC_3256

Letošnji nagrajenci (z desne) Rok Mejak, Tina Tušek, Jože Cemič, Branko Pečarič v imenu Alojza Kerina in Franc Cerovšek s predsednikom KS Silvom Krošljem

Krošelj je ob tem izpostavil tudi pridobitve v obdobju od lanskoletnega do letošnjega praznika in se navezal tudi na največje projekte, ki so pred realizacijo, med drugim za porušitev in gradnjo nove mrliške vežice s pripadajočo infrastrukturo in zunanjo ureditvijo, za izgradnjo katere so na prireditvi podpisali pogodbo župan občine Krško mag. Miran Stanko, predsednik uprave družbe Kostak Miljenko Muha v imenu izvajalca del ter Silvo Krošelj. Naložbo bosta sofinancirali Občina Krško v višini 295.000 € in KS v višini 90.000 €, dela pa bodo stekla še v tem letu in bila zaključena spomladi drugo leto oz. po terminskem planu do meseca aprila.

Žal pa se še vedno zapleta pri drugem projektu, ki je v planskih dokumentih načrtovan in čaka na realizacijo že več kot desetletje, to je pri ureditvi središča Rake, to je raškega trga ter izgradnji fekalne in meteorne kanalizacije za trg, naselje Raka in Cirje. A to pot ne gre krivdo pripisati ne občini ne državi ne kateremu koli drugemu soglasodajalcu, pač pa so projekt, ki bi bil sicer že v teku, zavrli posamezni krajani. Zapletlo se je, kot je povedal Krošelj za naš časopis, pri pridobivanju soglasij, saj tega ni podpisalo še 17 krajanov. »Kar je čudno in nesmotrno,«, pravi predsednik, »saj s tem projektom rešujemo varnost v prometu skozi prometno najbolj obremenjen predel Rake, Varškov ovinek, ki je neprestano tarča kritik, pa tudi vhod v cerkev, stopnišče, pločnik, prehod za pešce, parkirišča idr.« Krošelj upa, da bodo krajani vendarle uvideli prednosti, ki jih prinaša ta projekt, saj je ta pomemben tako iz varnostnega vidika, podobe in razvoja kraja, nenazadnje pa tudi za bodoče generacije, ki bodo živele na tem prostoru.

DSC_3267

Sopodpisniki pogodbe o izgradnji mrliške vežice

Ob spremljajočem glasbenem programu, ki so ga izvedli domača moška glasbena zasedba Lavrencij, duo iz Ljubljane Anastazija Gorenc z violino in Ratimir Zekić s kitaro in vokalni trio novomeške glasbene šole Caruso, sta zbrane nagovorila tudi krški župan mag. Miran Stanko in slavnostni govornik, poslanec v Evropskem parlamentu Franc Bogovič (več v Posavskem obzorniku, ki izide 24. avgusta), predsednik Krošelj pa je podelil letošnja priznanja, tri zahvala in dve priznanji. Zahvalo so prejeli: Tina Tušek za dolgoletno dobro delo v kraju in odprtost srca številnim krajanom, Jože Cemič za ohranjanje in širitev znanja na področju čebelarstva ter lastnik raškega gradu Rok Mejak za izjemno delo pri obnovi gradu in s tem ohranjanje kulturne dediščine v kraju, s priznanji pa sta bila nagrajena Alojz Kerin za delo v KS Raka in TD Lovrenc (v njegovem imenu in odsotnosti je priznanje prevzel Branko Pečarič) ter Franc Cerovšek za delo v KS Raka in velik prispevek pri PGD Smednik.

Sicer bodo Račanke in Račani krajevni praznik obeležili z več prireditvami. Že jutri zjutraj tamkajšnje Društvo upokojencev vabi vse ljubitelje od blizu in daleč na Pohod po priljubljenih raških gričih, v organizaciji Društva vinogradnikov Raka pa se bo pod večer (ob 18.30) pri Cvičkovem hramu na Cirju pri Raki zvrstil že 13. Cvičkov večer in v sklopu njega okrogla miza »Ko se srečata slovenska potica in vino« (v primeru slabega vremena na igrišču na Raki), okrogli mizi, na kateri bodo sodelovali strokovnjaki s področja vinarstva in etnologije, pa bo sledila na igrišču pri osnovni šoli še veselica z Ansamblom Naveza. Tradicionalna Lovrenška veselica se bo zvrstila na istem prostoru tudi v soboto, ko se bodo obiskovalci lahko sprostili in zaplesali ob zvokih Ansambla Stil, že v dopoldanskih urah, s pričetkom ob 10. uri, pa bo v Gostilni Tratnik na Raki potekala prireditev ob 25-letnici ustanovitve KO DIS Raka. V nedeljo bo v župnijski cerkvi sv. Lovrenca ob 10. uri potekala slovesna sv. maša ob farnem žegnanju, ob 12.30 pa bo na raškem igrišču potekalo še srečanje starodobnikov in motoristov.

B. M.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte