Časopis za pokrajino Posavje
27.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Raki ne praznujejo, a tudi ne mirujejo

Objavljeno: Sreda, 12.08.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Raka-krajevni praznik 2020-Primož Šribar (2)

Prepoznaven simbol Rake, ki letos obeležuje 900-letnico prve omembe, je župnijska cerkev sv. Lovrenca.

V dneh okoli godovanja sv. Lovrenca (10. avgusta) na Raki običajno s številnimi prireditvami obeležijo krajevni praznik, a so se zaradi zaostrenih pogojev za organizacijo javnih dogodkov letos odpovedali krajevnemu praznovanju.

Krajevno praznovanje bi v sodelovanju s številnimi društvi pričeli s slavnostno sejo sveta KS na gradu Raka, na kateri bi se letos spomnili tudi 900-letnice prve omembe kraja, nadaljevali s pohodom upokojencev po raških gričih, vinogradniškim cvičkovim večerom in tradicionalno lovrenško veselico, zaključili pa s svečano sveto mašo ob farnem žegnanju in srečanjem starodobnikov na raškem igrišču. »Zaradi znanih razmer smo se družno odločili, da letos odpovemo vse prireditve. Krajanom smo čestitali preko medijev, na domove pa so dobili tudi obvestilo s pojasnilom glede odpovedi in čestitko,« pravi prvi mož raške KS Primož Šribar.
Raka-krajevni praznik 2020-Primož Šribar (17)

Predsednik sveta KS Raka Primož Šribar na otroško-športnem parku, ki ga urejajo pri gasilskem domu


Kljub temu so izbrali krajevne nagrajence, priznanji pa bodo podelili, ko bodo razmere to omogočale. Priznanji so namenili soseski svete Marjete oz. več kot desetim gospodinjstvom iz Zabukovja in okolice, ki so stopili skupaj ter tako finančno kot z delom obnovili okolico, fasado, zvonik in streho podružnične cerkve svete Marjete, ter slikarju Jožetu Šterku, ki je že lani prejel Prešernovo nagrado ZKD Krško, sicer pa z likovnim ustvarjanjem pripomore k širjenju prepoznavnosti Rake.
 
Sicer pa so v minulem letu v KS Raka, z 29 naselji in okoli 2000 prebivalci eni večjih v občini, uspešno zaključili kar nekaj investicij, številne pa še načrtujejo, več o tem pa v naslednji številki Posavskega obzornika.

P. P.
« Nazaj na seznam