Časopis za pokrajino Posavje
14.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na SIC Brežice imajo sodobno opremljene specializirane učilnice

Objavljeno: Nedelja, 14.05.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
sic-brezice-otvoritev-prenovljenih-prostorov (41)

Dijaka zdravstvene nege v eni od specializiranih učilnic med prikazom pravilnega odstranjevanja tujka v dihalnih poteh pri dojenčku

Na Strokovno izobraževalnem centru (SIC) Brežice so minuli četrtek slovesno odprli prenovljene prostore, ki so namenjeni izvajanju strokovnih predmetov in praktičnega pouka v vseh njihovih izobraževalnih programih, izpostavljena sta bila predvsem zadnja dva, ki so ju začeli izvajati – zdravstvena nega na srednješolskem in velnes na višješolskem programu.

Direktorica SIC Brežice dr. Mojca Tomažin je v nagovoru zbranim povedala, da so ta dogodek sicer načrtovali že veliko prej, a jim je načrte prekrižala korona. Odločili so se, da ga izpeljejo ravno na predvečer mednarodnega dneva medicinskih sester. Predstavila je raznovrstno paleto srednješolskih (trgovec, ekonomski tehnik, predšolska vzgoja, zdravstvena nega) in višješolskih programov (ekonomist, velnes), ki jih ta trenutek izvajajo v njihovem zavodu, s čimer je želela poudariti, kako pomembna je dostopnost raznolikih izobraževalnih programov v regiji Posavje.
sic-brezice-otvoritev-prenovljenih-prostorov (22)

Direktorica SIC Brežice dr. Mojca Tomažin in povezovalca prireditve

Osredotočila se je na najmlajšega izmed srednješolskih programov – zdravstvena nega, ki je po njenih besedah bil in je še materialno, tehnično, organizacijsko največji zalogaj, saj izvajanje programa zahteva specializirane učilnice s specialno opremo, ki ni ravno poceni, poleg tega jo bo treba že v nekaj letih prenoviti in nadgraditi. »Želimo namreč, da bi z opremo karseda sledili novostim v kliničnem okolju in seveda se bomo za to občasno obračali tudi na lokalno skupnost s prošnjami za finančno in morda še kakšno pomoč. Vse, ki ste nam že pomagali, in tudi druge, ki imate in boste imeli to možnost, že vnaprej prosimo za posluh,« je dejala Tomažin in nadaljevala, da je po njihovem mnenju zdravstvena nega posebnega pomena za Posavje, saj bo v perspektivi zagotavljala prepotreben kader s področja zdravstva, želijo pa, da bi bila njihova šola v lokalnem okolju pa tudi širše prepoznana po kvalitetnem strokovnem znanju, ki ga daje mladim ljudem na poti v svet, in to v vseh programih, po katerih izobražujejo.
sic-brezice-otvoritev-prenovljenih-prostorov (31)

Ravnateljica VSŠ Brežice Hermina Vučajnk Šarić


Omenjeno je bilo tudi, da je pred slabimi desetimi leti SIC Brežice, ki se je še ne tako dolgo nazaj imenoval ETrŠ Brežice, obiskovalo nekaj več kot 250 dijakov in manj kot 30 študentov, a so v teh letih rasli in se razvijali, tako da bo naslednje šolsko in študijsko leto že več kot 400 dijakov in prek 50 študentov. »Na SIC Brežice smo neponovljivi zaradi tesnega prepletanja izobraževalnih programov na srednji in višji šoli, ki pokrivajo tri temeljne stebre vsake družbe: izobraževanje, zdravstvo in ekonomijo,« sta med drugim izpostavila povezovalca prireditve Pavlina Urek in Luka Ogorevc.

Maturanti SIC Brežice lahko nadaljujejo študij pod isto streho
sic-brezice-otvoritev-prenovljenih-prostorov (65)

Bodoče medicinske sestre in zdravstveni tehniki


Zbrane je nagovorila tudi ravnateljica Višje strokovne šole Brežice Hermina Vučajnk Šarić, ki je izpostavila, da je za pridobitev novega študijskega programa velnes na VSŠ zaslužna podpora širšega lokalnega okolja. Z letošnjim študijskim letom se je na višjo šolo vpisala prva generacija študentov programa velnes, ki omogoča pridobitev in nadgradnjo strokovnih znanj predvsem s področja zdravstva in tudi ekonomije. »V tem vidimo izjemno priložnost kot šola, da našim maturantom po končani srednji šoli ne glede na to, kateri srednješolski program bodo zaključili, omogočimo možnost nadaljevanja študija v domačem in znanem ter prijaznem okolju, pod to skupno streho, ki se ji reče SIC Brežice,« je poudarila in dodala, da študij velnesa, kot najhitreje rastoče panoge v svetu zdravega življenja, omogoča študentom pridobitev aktualnih strokovnih znanj za načrtovanje, organiziranje in vodenje ter promoviranje velneških storitev. Med izbirnimi moduli znotraj študijskega programa se je šola odločila za izvajanje modula Duševni velnes, saj šola pripisuje izjemen pomen zagotavljanju in ohranjanju duševnega zdravja v naši družbi, je še navedla Vučajnk Šarić. Zahvalila se je vsem, ki so skozi dobri dve desetletji pomagali razvijati VSŠ Brežice – ustanovljena je bila na začetku leta 2000 – ter s svojo podporo in pozitivno energijo pomagali pridobiti nov študijski program.
sic-brezice-otvoritev-prenovljenih-prostorov (49)

Gleženjski indeks si je dal izmeriti tudi brežiški podžupan Bogdan Palovšnik.


Dogodka se je med drugimi udeležil brežiški podžupan Bogdan Palovšnik, ki je dejal, da je Občina Brežice že ves čas podpornica te šole in bo tako tudi naprej, »kajti investicija v šolstvo je tudi investicija v naš kraj, naše Posavje, našo prihodnost«. Pohvalil je vodstvo šole za zelo zgledno sodelovanje v preteklosti, tudi pri tem, da občina omogoča opravljanje prakse njihovim dijakom v občinski upravi in občinskih javnih zavodih, kot tudi v času gradnje OŠ Brežice in Vrtca Mavrica, ko je srednja šola zagotavljala prostore za pouk in igralnice.

Dijaki zdravstvene nege pokazali, kaj znajo

Bodoče medicinske sestre in zdravstveni tehniki so pod vodstvom mentoric SIC Brežice pri nekaterih obiskovalcih s pregledom njihovih vitalnih funkcij prikazali svoje usvojeno znanje in kompetence, po koncu programa pa so s pomočjo strokovnih delavcev SIC Brežice razkazali sodobno opremljene strokovne učilnice. V njih so prikazali, kako dojenčku odstranimo tujek v dihalnih poteh, temeljne postopke oživljanja z defibrilatorjem, kako pravilno ravnati z bolnikom na postelji, izmerili gleženjski indeks itd., se pravi vse to, kar se učijo pri urah zdravstvene nege.
sic-brezice-otvoritev-prenovljenih-prostorov (20)

Vokalna skupina SIC Brežice

Kot je za naš medij izjavila ena od mentoric dijakom zdravstvenikom Tanja Cerjak, so s prenovljenimi učilnicami zelo zadovoljni, saj omogočajo sodobno opremo, dijaki se v njih lahko naučijo najsodobnejših diagnostično-terapevtskih postopkov zdravstvene nege, ki so v njihovih kompetencah, dijakom omogočajo visoko strokovno znanje, strokovnim sodelavcem pa lažjo izvedbo pouka. Dijake treh letnikov oz. treh oddelkov zdravstvene nege poučuje pet strokovnih sodelavk – medicinskih sester. »Vse prihajamo iz Posavja oz. tega kliničnega okolja, po čemer se tudi razlikujemo od drugih zdravstvenih šol, kar si štejemo v prednost. Dijaki lahko tako iz prve roke, iz naših izkušenj, izvejo, kako je dejansko v praksi,« je še povedala.

Sodelujoči v programu so bili: vokalna skupina SIC Brežice, plesna skupina Sick, Manca Mihelin, povezovalca Pavlina Urek in Luka Ogorevc, za grafično podobo je poskrbela Deja Avsec, mentorici nastopajočim sta bili Sanja Antolič in Alenka P. Kranjec.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam