Časopis za pokrajino Posavje
9.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Srednji poklicni in strokovni šoli Krško korak naprej

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Na Srednji poklicni in strokovni šoli Krško korak naprejNa Srednji poklicni in strokovni šoli Krško se trudimo postati najbolje opremljena šola v Sloveniji", so zapisali na vabilu na današnjo predstavitev novo opremljenih učilnic s področja CNC tehnologije in jedrske tehnologije in „ zato smo naredili korak naprej", kar so jim v veliki meri omogočili tudi partnerji,

Občina Krško, NEK, GEN in Termoelektrarna Brestanica. Ravnatelj Robert Rožman je predstavil v državi edinstven modul odprtega kurikula Temeljna znanja iz jedrske tehnologije, ki ga že izvajajo s tem šolskim letom. Rožman pa je tudi soavtor istoimenskega učbenika, ki je letos izšel pri Založbi Neviodunum. Za izvajanje pouka so pripravili posebno učilnico s simulacijskimi tablami ter med ostalim učbenik vaj, ki bodo dijake pripravili na opravljanje vaj v simulatorju NEK.

Ob tem so predstavili tudi novo učilo o „inteligentnih inštalacijah", ki je prav tako edinstveno na srednjih šolah, donirala sta ga podjetji Efekt Krško in Promis Ivančna Gorica, predstavnik slednjega Igor Šujko je dejal, da so projekt zastavili z željo, da že srednješolci znajo sami inštalirati inteligentne inštalacije in nato znanje nadgrajevati, tako kot tudi donator projekt, saj je na predstavitvi že razlagal, kako vse naj bi učilo nadgradili.

Posebna pridobitev pa je skoraj 5 tonska CNC stružnica Doosan Puma 2000SY, vredna okoli 190 tisoč evrov, za katero je ob navedenih sponzorjih večino sredstev prispevala občina. Slavnostno so jo namenu predali župan Franc Bogovič, ravnatelj Robert Rožman in direktor Srednješolskega centra Krško - Sevnica Ernest Simončič, zagnal pa prof. prakse Branko Kastelic in v približno petih minutah so bili gostje priča gotovemu izdelku za učno prakso. Pomen stružnice je še večji, saj jih v državi ni veliko s tako programsko opremo in jo bodo uporabljali tudi za potrebe gospodarstva, Rožman je povedal, da imajo v pripravi več pogodb, že podpisano pa z NEK. Pridobitev stružnice smo spremljali v prvih dneh v letošnjem maju, ko so jo pripeljali na šolo - več tukaj.

Direktor Simončič je na otvoritvi ob spremljavi citer dejal, da vseh teh novosti na šoli ne bi bilo brez Rožmana, ta pa enako meni, da brez odprtosti direktorja ne bi mogel narediti, kar je z ekipo sodelavcev in zunanjih partnerjev uspel.

S.V.

« Nazaj na seznam