Časopis za pokrajino Posavje
21.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Veliki Dolini svečana seja in predaja prenovljenega prosvetnega doma v uporabo

Objavljeno: Petek, 18.11.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
svecana_seja_sveta_ks_velika_dolina (32)

Predsednik sveta KS Velika Dolina Fredi Žibert

Na Veliki Dolini so v četrtek pod večer priredili svečano sejo sveta KS in obenem še namenu predali prenovljen prosvetni dom. Podelili so tudi tri priznanja in se zahvalili aktualnemu sestavu sveta KS za uspešno opravljeno delo v zadnjem štiriletnem obdobju.

Kot je omenila povezovalka Rajka Križanac, so se odločili, da bodo svečano sejo in otvoritev prosvetnega doma organizirali nekaj dni po tem, ko je prejšnji mesec praznovala občina Brežice. Predsednik sveta KS Velika Dolina Fredi Žibert je nagovoril zbrane in dejal, da je namen dogodka predvsem svečano zaključiti mandat sveta KS. Povedal je nekaj več o delu in aktivnostih sveta KS v obdobju zadnjih štirih let, v času katerega se je pripetila tudi tragična smrt prejšnjega predsednika sveta KS Marijana Žiberta, zato je po približno polovici mandata njegovo delo prevzel in nadaljeval njegov sin Fredi Žibert. Zahvalil se je vsem članom sveta KS za uspešno izpeljane projekte v kraju in podporo pri delu, »kar je tudi vidno v kraju in smo poskušali vse aktivnosti razdeliti po vaseh«. Kot je dodal, je bila večina stvari narejena na področju infrastrukture v sodelovanju z županom in občinsko upravo. Žibert je naštel vasi in pridobitve v njih: Rajec – vodovod, asfalt; Velika Dolina – pločnik; Perišče – javna razsvetljava; Ponikve – razširitev vstopne poti do pokopališča; Koritno, Cirnik – asfaltiranje. Potekalo je tudi še nekaj drugih manjših projektov, ki so že ali še bodo zaključeni v kratkem.
svecana_seja_sveta_ks_velika_dolina (77)

Žibert z nagrajenci KSNa dogodku je bil prisoten tudi župan Ivan Molan, ki je izrazil upanje, da bo svečana seja v tem kraju postala tradicionalna, saj je to priložnost za predstavitev dela, nagrajevanje posameznikov oz. društev ter srečanje in druženje krajanov. Poudaril je kooperativnost v tej krajevni skupnosti, kjer je bilo po njegovem precej narejenega. Izpostavil je pomen šole v kraju. »Kjer ni šole in vrtca, tudi ni življenja, ljudje se izseljujejo,« je dejal in dodal, da je v občini za izobraževanje dobro poskrbljeno, saj so na šolah npr. tudi zobozdravstvene ambulante in imajo krajani omogočene tudi te storitve. Navedel je še, da za kraj ogromno pomenijo tudi večnamenski prostori, zato je vesel, da ga imajo tudi na Veliki Dolini in so ga obnovili ter je zdaj omogočeno, da se v njem odvijajo prireditve, koncerti, predstave, pevske vaje ipd., svoje prostore ima tudi KS. V preteklosti so tukaj obnovili tudi igrišče, je še omenil Molan in dodal, da v naslednjem letu načrtujejo, da bodo gasilci na Veliki Dolini prišli do novega vozila, v letošnjem letu je bilo že pripravljeno dvorišče, dogovorjeno je tudi, da se bo zgradila garaža. Omenil je še, da bodo tudi na tem območju v kratkem gradili optično omrežje in da se v povezavi z vodovodom v Brezju nekatere stvari le premikajo. Po njegovih navedbah je bilo v štirih letih za milijon in pol evrov investicij v KS Velika Dolina, kar po njegovem ni tako majhna številka.
svecana_seja_sveta_ks_velika_dolina (31)

Učiteljici na OŠ Velika Dolina Tadeja Božič in Zvonka Jarkovič sta predstavili projekt postavitve učnih tabel o zgodovini šolstva ter naravnih in kulturnih značilnostih kraja.


Svečanost je bila priložnost za podelitev priznanj KS Velika Dolina. Žibert jih je podelil Andreju Prišlu za njegovo dolgoletno uspešno delo pri izvajanju projektov in programov KS, s čimer je pomembno prispeval h kakovostnemu življenju krajanov; Vesni Godec za njeno nesebično delo in pripravljenost pomagati krajanom in KS ob vsaki priložnosti, pri čemer je bila najbolj aktivna članica sveta KS v tem mandatu; ter DV Dolina – Jesenice (v njegovem imenu predsedniku Martinu Kvartuhu) za uspešno sodelovanje, organizacijo prireditev, promocijo kraja in KS.
svecana_seja_sveta_ks_velika_dolina (63)

Člana Špil teatra Stanko Fakin in Mitja Bizjak sta odigrala uvod predstave Brat od svoje sestre, ki bo premierno uprizorjena januarja 2023.


Učiteljici na OŠ Velika Dolina Tadeja Božič in Zvonka Jarkovič sta predstavili projekt postavitve učnih tabel o zgodovini šolstva ter naravnih in kulturnih značilnostih teh krajev, ki so postavljene v središču vasi Velika Dolina. Kot sta med drugim omenili, so na tabli Šolstvo skozi čas informacije o razvoju šolstva v kraju, npr. kako se je gibala krivulja števila šolskih otrok ter kateri učitelji in vzgojitelji so poučevali na šoli, pa tudi podatki o prvem odprtju vodovoda, kdaj je prvič zasvetila električna žarnica, bil napeljan telefon itd. Prav tako so se odločili, da na ogled postavijo naravne in kulturne posebnosti v 16 vaseh, ki spadajo v KS Velika Dolina in KS Jesenice na Dolenjskem. Učne pridobitve so nadvse veseli in jo bodo z veseljem uporabljali, sta še poudarili.

Program so oblikovali MoPZ KUD Slavček, učenci OŠ Velika Dolina, KUD Mokriške vrane in Društvo vinogradnikov Dolina – Jesenice. Učenci so skozi nastop prikazali, kako se trudijo ohraniti korenine in vezi z domačim krajem. Kot mentorice so sodelovale učiteljice Nataša Jenuš, Zvonka Jarkovič, Tadeja Božič, Tatjana Špan in Edita Krošl. Dramsko-gledališka sekcija Špil teater, ki deluje v okviru KUD Mokriške vrane, je ob tej priložnosti uprizorila uvod v predstavo Brat od svoje sestre avtorja Vinka Möderndorferja v adaptaciji Špil teatra. V uvodu nastopata Stanko Fakin in Mitja Bizjak. Premiera predstave bo v prosvetnem domu na Veliki Dolini januarja 2023.

Svečane seje so se med ostalimi udeležili tudi brežiški podžupan Bogdan Palovšnik, predsednik sveta KS Jesenice na Dolenjskem Aleš Burja in ravnateljica šole Anja Zevnik. Po zaključku je sledilo še druženje s pogostitvijo.R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam