Časopis za pokrajino Posavje
30.05.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na veliki šmaren praznovali Dolenjevaščani

Objavljeno: Petek, 16.08.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Dolenja vas-krajevni praznik 2019 (57)

Osrednja prireditev je potekala v dvorani večnamenskega doma.

Na včerajšnji praznik Marijinega Vnebovzetja oz. veliki šmaren so praznovali v krajevni skupnosti Dolenja vas, ki združuje 220 gospodinjstev iz vasi Dolenja vas, Libna, Stari Grad in Pesje.

Celodnevno praznovanje so tradicionalno pričeli s svečano mašo v dolenjevaški cerkvi Marije Vnebovzete, po njej pa položili venec pred spomenik žrtvam 2. svetovne vojne in se poklonili izgnancem. Devet članic KD Libna je v večnamenskem domu postavilo na ogled razstavo ročnih del (vezenin, kvačkanih izdelkov), glinenih izdelkov in slik, ki so jih ustvarile v minulem letu, pred domom pa so potekale devete zabavne športne igre.
Dolenja vas-krajevni praznik 2019 (24)

Matej Libenšek

Posebnost letošnjega praznovanja je bil prikaz uporabe AED defibrilatorja in temeljih postopkov oživljanja, za kar so poskrbeli v Zdravstvenem domu Krško.
 
Na osrednji praznični prireditvi s kulturnim programom je predsednik sveta KS Dolenja vas Matej Libenšek, ki je to mesto prevzel po lanskih lokalnih volitvah, spomnil na medvojno usodo izgnancev, katerim je posvečen krajevni praznik. »Današnji časi so težki, če še tega neposredno ne občutimo na naši koži, nas v to prepriča poplava negativnih informacij in dogodkov, ki jih spremljamo v medijih. Pa si kljub temu ne znamo predstavljati, kaj so morali pretrpeti ljudje, ki jih je ideologija odtrgala od domačih ognjišč in poslala na tuje. Zato moramo verjeti in vse svoje sile usmeriti v cilj, da bo življenje jutri boljše, bolj strpno in prijazno,« je dejal.
Dolenja vas-krajevni praznik 2019 (12)

Razstava KD Libna


 
PARTNERJI Z OBČINO
 
V nadaljevanju je Libenšek dejal, da v svetu KS razpolagajo z zelo omejenimi sredstvi, zato vseh potreb ne morejo finančno pokriti sami, jim pa pri tem pomaga občina, s katero imajo vzpostavljen dober partnerski odnos. Letos so v Pesjem izvedli razširite širokopasovne povezave ter priključili večino tamkajšnjih gospodinjstev nanjo. »S tem se je uspešno zaključila modernizacija elektronskih telekomunikacij, ki bo prebivalcem omogočila hiter in zmogljiv dostop do svetovnega spleta, ki je dandanes nepogrešljiv in tudi že nujen vir pretoka informacij,« je dejal predsednik.
Dolenja vas-krajevni praznik 2019 (47)

Zmagovalna ekipa Pesjega z Ivo Gomilšek

Z varnostnega stališča so dodatno uredili okolico športnega igrišča ob večnamenskem domu v Dolenji vasi. Sokrajanom so priskočili na pomoč tudi s finančno podporo pri nakupu odvodnih cevi in gramoza. Sredi naslednjega meseca bodo pričeli s celovito rekonstrukcijo dela ceste na Libni v smeri Vodopivc–Novak, kjer bodo izvedli tudi delno obnovo vodovoda in vgradili cevi za optiko. V participativni proračun Občine Krško, ki bo prvič v veljavi z naslednjim letom, so predlagali in izglasovali postavitev fitnes naprave na prostem v bližini športnega igrišča. »S pogledom v prihodnost pa so naša pričakovanja usmerjena tudi v izgradnjo pločnika od večnamenskega doma v Dolenji vasi do mostu v smeri Pesjega, ureditev kanalizacijskega omrežja in odprtega širokopasovnega omrežja v naselju Libna ter modernizacijo cestnih povezav,« je Libenšek naštel še nekaj želja za prihodnost.
 
LIBENŠEK: MORAMO SE ZNATI TUDI USTAVITI
 
Izpostavil je še domača društva (KD Žarek, KD Libna, ŠD Dolenja vas in PGD Dolenja vas), ki so zaslužna za bogato družabno življenje, sodelovala pa so tudi pri pripravi krajevnega praznovanja. »Živimo namreč v zelo stresnem obdobju, ko dejansko mislimo, da nimamo več časa eden za drugega, drvimo iz dneva v dan in iz leta v leto. Za kratek čas se moramo znati tudi ustaviti, stisniti roko sokrajanu in sokrajanki, ga ali jo povprašati, kako je kaj, se med seboj podružiti. Ljudje smo družabna bitja, le da smo na to morda malo pozabili. Zato pomislite na to, ko boste naslednjič prejeli vabilo na dogajanje v naš lep večnamenski dom in pridite, vzemite si ta čas,« je položil na srce sokrajanom ter zagotovil, da se bodo v svetu KS »trudili, da bo naše okolje šlo na pot razvoja, ki bo dober za lokalno in širšo skupnost ter bo pokrival čim več področij«.
 
Prireditve se je udeležil tudi krški župan mag. Miran Stanko, ki je najprej izrazil navdušenje nad novim predsednikom KS. »Mislim, da ste dobili dostojnega naslednika prejšnjega predsednika in prepričan sem, da bo z novimi, mladimi močmi krajevna skupnost delovala še bolje,« je dejal. Tudi on je poudaril pomen ohranjanja spomina na izgnanstvo, kateremu je posvečena večina praznikov krajevnih skupnosti v občini Krško. Navezujoč se na Libenškove besede o partnerstvu med KS in občino je ponudil roko sodelovanja, da bodo skupaj lahko naredili veliko dobrega tako za kraj kot za občino. Krajanom in krajankam je čestital ob prazniku in jim zaželel veliko uspehov.
 
LETOS ZMAGALO PESJE
 
Predsednica ŠD Dolenja vas Iva Gomilšek je podelila prehodni pokal zmagovalcem športnih iger, letos ga je v konkurenci petih ekip (poleg vseh štirih vasi v KS sodeluje tudi ekipa sosednjega Spodnjega Starega Gradu) osvojila ekipa Pesjega. Prireditev, ki sta jo povezovali Vesna in Maruša Kodrič, so polepšali pevka Ana Volčanšek, kitaristka Nataša Libenšek, pianistka Maruša Kodrič, duet Judita in Florijan Volčanšek ter harmonikar Andrej Cerjak, s klavirskim nastopom pa tudi nekdanji ravnatelj Glasbene šole Krško, dolenjevaški krajan Drago Gradišek. Slovesnosti je sledilo še nadaljevanje druženja ob hrani in pijači.
 
P. P., foto: P. P. in Iva Gomilšek (športne igre)
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte