Časopis za pokrajino Posavje
11.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na vhodu vojašnice počastili spomin na več obletnic samo s polaganjem venca

Objavljeno: Petek, 26.06.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_3585

Navzoče pred vhodom v vojašnico je nagovoril predsednik PVD Sever Posavje Roman Kržan.

Policijsko veteransko društvo Sever Posavje, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Brežice, Vojašnica Jerneja Molana Cerklje ob Krki, Skupnost borcev 5. SNOUB Ivana Cankarja in Združenje borcev za vrednote NOB Brežice vsako leto takoj po dnevu državnosti pred vhodom v vojašnico počastijo spomin na več obletnic, povezanih z zgodovinskimi dogodki. Kljub omejitvam, povezanim s preprečevanjem okužb z novim koronavirusom, so prireditev izpeljali tudi letos, a v zelo zmanjšanem obsegu in samo s polaganjem venca.

DSC_3598

Polaganje venca

V današnjem dopoldnevu so navzoči počastili spomin na štiri obletnice, in sicer 29-letnico organiziranega prestopa pilotov in drugega osebja v vrste Organov za notranje zadeve in Teritorialno obrambo RS leta 1991, 29-letnico napada enote TO na letališče JLA, 29-letnico delovanja Slovenske vojske v vojašnici v Cerkljah ob Krki ter 77-letnico napada borcev Cankarjeve brigade na nemško letališče. Venec je pri spominskih tablah na vhodu vojašnice, ki opominjajo na takratne dogodke, ob navzočnosti praporščakov položila delegacija Cankarjeve brigade, minometnega voda TO Brežice in ZBV NOB Brežice.

Kot je dejal predsednik PVD Sever Posavje Roman Kržan, takšne proslave, kot so jih izvajali do zdaj, zaradi aktualnih razmer tokrat niso mogli izvesti, a kljub temu so se odločili, da zaradi velikega pomena teh dogodkov izvedejo mini slovesnost. "Vendar dogodek ni nič manj pomemben, četudi poteka v skromnih okoliščinah. Bistveno je, da se spominjamo. Verjamem, da bodo kmalu spet boljši časi in naslednje leto, ko bomo obeležili 30-letnico samostojne Slovenije, bomo tudi to slovesnost spet pripravili na prav način," je povedal. Z minuto molka so počastili spomin vseh tistih, ki so umrli v vojaških spopadih od leta 1943 do danes. Slovesnosti se je udeležil tudi brežiški podžupan Bogdan Palovšnik, ki je pohvalil organizatorje, da ohranjajo tradicijo spomina na te dogodke, ki so pripeljali do samostojne Slovenije, in izrazil upanje, da bo tako tudi v prihodnje.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam