Časopis za pokrajino Posavje
3.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Zdolah pod skupno streho krajani, župljani in podmladek

Objavljeno: Sreda, 24.06.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Otvoritev vecnamenskega doma Zdole (41)

Otvoritveni trak so prerezali Dušan Tomažin, Marjan Zorko, Miran Stanko in Mitja Markovič

V včerajšnjem popoldnevu so po dveh letih izgradnje župan občine Krško mag. Miran Stanko, predsednik sveta Krajevne skupnosti Zdole Marjan Zorko, Dušan Tomažin, ravnatelj Vrtca Krško, v sklopu katerega deluje zdolska enota Murenček, ter videmski župnik Mitja Markovič v imenu Župnije Zdole predali namenu večnamenski dom.

Otvoritev vecnamenskega doma Zdole (35)
Investicija v novogradnjo s skupno površino okoli 700 m2 je znašala milijon evrov, pri čemer je KS Zdole prispevala 300.000 evrov, Župnija Videm 35.000 evrov, Občina Krško pa je za navedeno investicijo prispevala preostalo vsoto, pri čemer jim je, kot je povedal župan mag. Miran Stanko, s strani države uspelo po 23. členu Zakona o financiranju občin, to je iz naslova sofinanciranja investicij, pridobiti 578.000 evrov nepovratnih sredstev. Investicija je bila sicer zaključena že v mesecu februarju, vendar pa je epidemija zavrla nadaljnje potrebne upravne postopke za izvedbo tehničnega pregleda in pridobitev uporabnega dovoljenja. Z navedeno zaključeno investicijo se občina postopoma umika z Zdol, četudi je še vedno v teku izgradnja državne ceste Zdole-Krško, pri kateri sodeluje občina z Direkcijo RS za infrastrukturo. Trenutno je sicer v teku rekonstrukcija odseka ceste od izhoda z Zdol proti Vidmu, je še povedal župan, žal pa ta projekt, četudi je občina že pred leti direkciji predala celotno dokumentacijo, glede na dinamiko financiranja še nekaj časa ne bo dokončan.

Otvoritev vecnamenskega doma Zdole (26)

Otroci enote Murenček med nastopom

A slednje, tudi brnenje delovnih strojev in vzpostavljena delna zapora za promet na cestišču ne, ni skalilo prijetnega vzdušja in prešernega razpoloženja krajanov in gostov, ki so se udeležili otvoritve. Marjan Zorko je povedal, da v urejenem pritličju pridobivajo na okoli 290 m2 površine večnamensko dvorano, Krajevna skupnost sejno sobo, manjši prostor je namenjen tudi hrambi rekvizitov za potrebe vrtca, čajno kuhinjo in kotlovnico, v mansardi pa sta urejeni dve prostorni stanovanji v izmeri 95 in 77 m2, ki ju bodo oddali v najem, prednostno interesentom iz krajevnega okolja.

Župnik Mitja Markovič, ki je objekt tudi blagoslovil, je izrazil zadovoljstvo spričo tega, ker je novozgrajeni dom rezultat sodelovanja občine, KS in Župnije Zdole, ki je oskrbovana iz Župnije Videm-Krško. V slednji so za namen izgradnje doma in ureditve ceste občini prodali parcelo zdolske župnije na prostoru pod cerkvijo Sv. Jurija in pokopališčem, pridobljeno kupnino pa namenili izgradnji doma, v katerem so v pritličju pridobili prostor za svoje dejavnosti in sestanke. Slednjega bodo za izvedbo različnih aktivnosti z veseljem odstopili tudi KS, v kolikor bo ta potrebovala prostor. »In verjamem, da bo tudi KS nam odstopila dvorano, v kolikor jo bomo mi potrebovali. To, da se znamo združiti na skupnem prostoru, pod skupno streho, se mi zdi pomembno tudi na simbolni ravni,« je še za Posavski obzornik dejal Markovič, »saj smo župljani tudi krajani in občani.«

Otvoritev vecnamenskega doma Zdole (32)
Da je pridobitev izrednega pomena tudi za na Zdolah delujočo enoto vrtca, pa je poudaril tudi ravnatelj Dušan Tomažin. Vrtec bo z dvema oddelkoma, ki ju obiskuje 33 malčkov, domoval v nadstropju kar na 216 m2 površine. Poleg dveh že opremljenih igralnic in pripadajočih sanitarnih prostorov ter manjše kuhinje za razdeljevanje hrane je vrtec pridobil tudi velik garderobni prostor, ki bo lahko služil za razgibavanje malčkov pa tudi za izvedbo kakšne priložnostne vrtčevske prireditve, iz garderobe pa je urejen tudi izhod na manjšo teraso oz. balkon, ob domu pa je igri malčkov namenjeno tudi ograjeno otroško igrišče z igrali. Da se novih prostorov res veselijo, pa so otroci z vzgojiteljicama in pomočnicama vzgojiteljic nazorno prikazali obiskovalcem z izvedenimi ritmičnimi pevskimi točkami.

B. M.
« Nazaj na seznam