Časopis za pokrajino Posavje
6.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nadvse uspešna krvodajalska akcija v Sevnici

Objavljeno: Sreda, 08.04.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
20200408_084044

Velik prostor je omogočal več kot priporočljivo razdaljo med krvodajalci

V izvedbi Območnega združenja Rdečega križa Sevnica in 20 sodelavcev Zavoda za transfuzijsko medicino Ljubljana je v včerajšnjem in današnjem dnevu v Sevnici potekala krvodajalska akcija. Že prvi dan akcije se jo je udeležilo kar 100 krvodajalcev.

20200408_104540

Kri je daroval tudi sevniški župan Srečko Ocvirk

Po besedah Mojce Pinterič Krajnc, sekretarke OZ RK Sevnica, so z vidika zaščite krvodajalcev in zaposlenih ter preprečevanja možnih prenosov bolezni izvedli prilagojeno krvodajalsko akcijo, in sicer na način, da so krvodajalce povabili na točno določeno uro in jih tako včeraj kot danes razporedili skozi ves dan. Zaradi trenutnih razmer je odvzem krvi potekal v lepo urejeni in ogrevani dvorani Športnega doma Sevnica, ki jo jim je v ta namen odstopil Zavod KŠTM, pri čemer so prostovoljci RK predhodno parket po celotni površini dvorane prekrili z zaščitno podlago, v pripravljalna dela za izvedbo krvodajalske akcije pa so se požrtvovalno vključili tudi gasilci PGD Sevnica, ki so zaradi varnosti razkužili tako okolico dvorane kot vhod in v dvorano pripeljali zložljive mize. Obojim, pravi Pinterič Kranjčeva, tako Zavodu KŠTM kot gasilcem, so izredno hvaležni za podporo in nesebično pomoč.

20200408_081744
Krvodajalce so opremili z maskami za enkratno uporabo, ki so jih iz materiala, katerega je zagotovila Občina Sevnica, naredile prostovoljke in prostovoljci Rdečega križa, med samo akcijo pa so prejeli od Civilne zaščite občine Sevnica tudi zaščitne maske za večkratno uporabo, ki so jih sešile pridne sevniške šivilje, nekatere med njimi tudi prostovoljke RK, ki so jih razdelili med krvodajalce. »Vsi na krvodajalski akciji smo se držali vseh strogih varnostnih ukrepov za preprečitev širjenja bolezni COVID-19 med ljudmi. Po do sedaj znanih podatkih se s transfuzijo krvi bolezen COVID–19 ne prenaša«, dodaja sekretarka, ki se ob tej priložnosti zahvaljuje vsem krvodajalcem, ki so se tudi v teh razmerah odzvali povabilu in v dobro zdravja sočloveka darovali svojo najpomembnejšo življenjsko tekočino.

B. M., vir in foto: RK Sevnica
« Nazaj na seznam
»