Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Naj vam v socialnih »mehurčkih« krajša čas Posavski obzornik!

Objavljeno: Četrtek, 29.10.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Najava-PO22-2020

Pred dnevom reformacije sta se na naslovnici tokratne številke znašla posavska rojaka Jurij Dalmatin in Adam Bohorič oz. njuni skulpturi v spominskem parku na Vidmu.

Še zadnja oktobrska številka Posavskega obzornika, ki smo jo pripravili za vas, prinaša nove posavske (aktualne) zgodbe iz vseh šestih občin. Seveda jo zaznamuje tudi trenutna situacija v zvezi z epidemijo novega koronavirusa, drugi val je namreč na vrhuncu. V času, ko so nas ukrepi za omejevanje širjenja epidemije novega koronavirusa ponovno zaprli v socialne in službene 'mehurčke', javno življenje pa je ustavljeno, gredo skoraj neopaženo mimo pomembni prazniki in obletnice. V Brežicah tako niso mogli slovesno obeležiti občinskega praznika, ki ga praznujejo 28. oktobra v spomin na ustanovitev Brežiške čete, prav tako ne bo proslav ob sobotnem dnevu reformacije.

Če smo spomladi v prvem valu koronavirusa z zadovoljstvom pisali, da so se v socialnovarstvenih zavodih v Posavju uspešno izognili okužbam, je jesenski drugi val na žalost pljusknil tudi med najranljivejše – stanovalce v domovih starejših. Kot boste lahko prebrali, se s covidom-19 trenutno najbolj spopadajo v TDU Loka pri Zidanem Mostu in DU Brežice.

Minuli torek, 27. oktobra, je minilo natanko 50 let (tudi takrat je bil torek!), odkar sta takratna predsednika izvršnih svetov republike Slovenije in republike Hrvaške Stane Kavčič in Dragutin Haramija podpisala sporazum o gradnji jedrske elektrarne v Krškem. Da ta pomembna obletnica ne bo šla neopaženo mimo, smo ji posvetili posebne tematske strani.

V tej številki boste med drugim tudi prebrali, da so na občinski seji v Sevnici polemizirali o premestitvi igrišča, v Krškem pa da korona vpliva na potek projektov. Pogovorjali smo se s psihiatrinjo prof. dr. Mojco Zvezdano Dernovšek. Izpostavljamo, da mnogo staršev 15. oktobra iz spominskih parkov na nekaterih pokopališčih v Sloveniji 'na drugo stran mavrice' spusti bele balone s sporočilom, da so v srcih še vedno z otroki, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po porodu. Iz osebne izkušnje in bolečin, ki jih je doživljala ob smrti hčerke, je Petra Paver Urek ob podpori še nekaj staršev v Krškem ustanovila Društvo Solzice. V 'rožnatem' oktobru pišemo tudi o tem, da tri ženske dnevno izvedo za diagnozo raka dojk. Ne spreglejte tudi, da je Podboški cegu prepričal Evropo, da so sevniški dijaki postavili gnezdilnice za velikega žagarja, da se bo MORS s sofinanciranjem investicij oddolžil brežiški občini, da so izbrali optimalno rešitev za protipoplavno zaščito Kostanjevice na Krki.

Predstavljamo Badminton klub Pišece, za katerega bi bila, kot pravi njegov predsednik Tadej Škof, uvrstitev v prvo ligo že predčasno darilo za 20-letnico in lepa popotnica za naprej. Objavljamo tudi, da se je razstava o osemdesetih letih v Krškem znašla tudi v katalogu, da sta na brežiškem grajskem dvorišču v istem večeru koncertirali dve godbi, ki imata obe različni navdihujoči zgodbi - Pihalni orkester Kapele, ki v tem letu praznuje 170 let delovanja, in Gasilski pihalni orkester Loče, ki je v tem letu dopolnil sto let. Zagotovo pa boste z zanimanjem prebrali tudi zgodbo sadjarja Janeza Balasa iz Pleterij pri Zdolah, ki pravi: »Jablano posadiš za sina, ne zase.«

Želimo vam prijetno branje in predvsem, da ostanete zdravi!

Uredništvo
« Nazaj na seznam
»