Časopis za pokrajino Posavje
8.03.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Najmlajši gredo v vrtce in šole - a ne v Posavju

Objavljeno: Četrtek, 21.01.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
OS dr Mihajla Rostoharja-ponovni zacetek pouka (12)

V Posavju bodo v šolah, do zadostitve kriterijem, le otroci šol s prilagojenim programom.

Vlada je na sinočnji seji sklenila, da gredo prihodnji teden v šole osnovnošolci prve triade in vrtčevski otroci v devetih statističnih regijah, v katerih se sproščajo tudi nekatere storitve. Glede na to, da se na dnevni ravni število okužb zmanjšuje, se sprošča tudi prepoved obratovanja žičniških naprav.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedal premier Janez Janša, je na nacionalni ravni položaj tak, da smo za dobrega pol koraka iz črne faze v rdečo, padajoči trendi vzbujajo optimizem v večini regij. V 9 od 12 je to dovolj, da omogočajo prvo delno sproščanje ukrepov, to so Gorenjska, Koroška, Obalno-kraška, Osrednjeslovenska, Podravska, Primorsko-notranjska, Zasavska, Pomurska in Savinjska regija. V črni fazi ostajajo Jugovzhodna Slovenija, Posavska in Goriška regija. V Posavju je mejna vrednost za prehod v rdečo fazo določena pri 50 (upošteva se 7-dnevno povprečje okužb), trenutno je to število še 69, a se postopoma znižuje.

Za vrtce, ki niso v regijah v rdeči fazi, še vedno velja, da opravljajo nujno varstvo za otroke. Župan lahko oceni, da je delovanje vrtcev nujno potrebno za varstvo otrok, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti. V tem primeru prepoved zbiranja v zmanjšanem obsegu za vrtec ne velja.

V naštetih devetih regijah bodo s ponedeljkom dovoljene še: premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev, servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles) in specializirane prodajalne z otroškim programom.

Smučišča se bodo lahko odprla že to soboto, pogoj za smučanje pa bo opravljen hitri antigenski test na koronavirus. Žal tudi ta sprostitev Posavcem ne koristi veliko, dokler je dostop do smučišč zaradi omejitve gibanja med statističnimi regijami onemogočen.

P. P.
« Nazaj na seznam