Časopis za pokrajino Posavje
11.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Namenu predan nov poslovilni objekt na krškem pokopališču

Objavljeno: Petek, 07.06.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
otvoritev mrliske vezice Krsko (3)

Izvajalca gradbenih del sta bila Kostak Krško in SL-inženiring, notranja opremljevalca pa Lesnina MG oprema in Mizarstvo Dular.

Po poldrugem desetletju načrtovanj in prizadevanj za izgradnjo novega poslovilnega objekta so Krčani in prebivalci primestnih naselij, iz katerih se pokop pokojnih občanov vrši na krškem pokopališču, le dočakali njegovo otvoritev. V včerajšnjem popoldnevu je namreč župan občine mag. Miran Stanko simbolno predal ključe objekta vodji pogrebne službe pri družbi Kostak Samanthi Zobec.

otvoritev mrliske vezice Krsko (46)

Poslovilni objekt je blagoslovil novomeški škof Andrej Glavan.

Če tudi bo morda kdo izmed bralcev porekel, da glede na namen poslovilnega objekta zapisano v nadaljevanju zveni neprimerno, je vendarle prav da povemo in napišemo, da ta z zgrajenim vhodnim portalom, veliko pregledno ploščadjo, ostalo zunanjo in notranjo ureditvijo objekta deluje na južnem predelu krškega pokopališča markantno. In da štiri mrliške vežice - po dve za žarni pokop in po dve za pokop v krsti, od tega sta po dve opremljeni s stekli in dve odprti, za kristijane opremljene s križem, za nekristijane s slovenskim grbom - omogočajo poslednje pietetno dejanje s spoštovanjem do preminule osebe.

Na 420 kvadratnih metrih notranje površine so, kot že navedeno, urejene štiri mrliške vežice s klopmi v predprostoru za žalujoče, ločen prostor za poslovilni obred ter dve identični čajni kuhinji z mizama, zadostnim številom sedišč in kuhinjskima blokoma, sestavljenima iz omaric, kuhališča in hladilnika. Vhod v sanitarne prostore je z znanje strani objekta. V sklopu 1,5 mio evrov vredne investicije, za katero je zagotovila sredstva občina, je bilo urejenih tudi 62 novih parkirišč, novost pa je tudi na steni na pročelju objekta montiran iskalnih grobov z načrtom razporeditve grobnih polj na pokopališču.

otvoritev mrliske vezice Krsko (35)

Ključ objekta je prevzela vodja pogrebne službe Samantha Zobec.

Krški poslovilni objekt, gradnja katerega je potekala od jeseni 2017 do konec minulega leta, nakar je steklo notranje opremljanje in ureditev pripadajoče okolice, vključno s prostorom za raztros pepela, je blagoslovil novomeški škof msgr. Andrej Glavan, z glasbo je otvoritev popestril duet trobil Glasbene šole Krško, z vezno besedo pa Klavdija Mirt.

Kot je pojasnil župan občine mag. Miran Stanko, je s tem urejena večina poslovilnih objektov po občini, v načrtovanju pa je še gradnja mrliške vežice na pokopališču v Stranjah (KS Senovo). Glede na to, da gre za obmejno območje z občino Sevnica, in da so in še bodo na tamkajšnjem pokopališču pokopani občani obeh občin, bo pri navedeni investiciji z vložkom sodelovala tudi občina Sevnica.

B. M.
« Nazaj na seznam