Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nasilja v družinah vedno več

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Nasilja v družinah vedno več Na okrogli mizi Porast nasilja v družini v organizaciji Zavoda Emma, Centra za pomoč žrtvam nasilja, so odstirale različne poglede na tovrstno nasilje Dževada Popaja in Neža Kotnik z Zavoda Emma, Danica Božič s Centra za socialno delo Sevnica, Tatjana Mušič z Generalne policijske uprave, Ksenja Romih s krške policijske postaje, Janja Kranjc iz Osnovne šole Šmarjeta in Romana Miklič iz Zdravstvenega doma Krško. Skupna ugotovitev vseh sodelujočih je bila, da je nasilje v družini v porastu, najverjetneje pa to kaže na boljšo osveščenost žrtev, ki se odločijo, da nasilje prijavijo ustreznim organom.

Nekatere regije beležijo celo tristo odstotno povečanje, pa tudi v Posavju je nasilje zelo pereča problematika. V Krškem se je leta 2007 po pomoč obrnilo 441 žrtev, v lanskem letu pa že skoraj 1500, v letošnjem polletju pa je ta podatek še večji, beležili so že 1100 primerov.

Posavski problem pa je tudi v tem, da žrtve sicer poiščejo pomoč oz. pokličejo na anonimni telefon, vendar ne želijo nadaljnjih postopkov, nočejo se izpostaviti. Kar 80 odstotkov žrtev je ženskega spola, lani so obravnavali primer nasilja nad moškim, ki so mu ustrezno pomagali.

S fizičnega nasilja pa prehaja nasilje v psihično, pa tudi nasilje nad starejšimi, invalidi in otroki. Še vedno pa je družinsko nasilje zelo prikrito in ga je težko odkriti, saj so ponavadi žrtve odvisne od kršitelja in nimajo moči, da bi se rešile iz tega nasilniškega objema.

M. Kalčič (redakcija@posavje.info; marija.kalcic@posavje.info)

« Nazaj na seznam