Časopis za pokrajino Posavje
27.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nekoč želi biti del nujne medicinske helikopterske pomoči

Objavljeno: Sobota, 28.11.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Tim Baumkirher (9)

Tim Baumkirher

Dijak 4. letnika Srednje zdravstvene in kemijske šole Šolskega centra Novo mesto Tim Baumkirher iz Tržišča večji del časa v trenutnih epidemioloških razmerah namenja šolanju na daljavo, prosti čas pa pogosto preživi kot prostovoljec v Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu.

Potek dela Tim Baumkirher pozna, saj je začel s praktičnim usposabljanjem v Trubarjevem domu upokojencev po zaključenem 1. letniku srednje šole. »Odločil sem se, da bom počitniški čas izkoristil za počitniško delo in skušal sem najti nekaj, kar bi lahko povezal s svojim izobraževanjem. Priložnost sem dobil v Trubarjevem domu v Loki in tako sem del zdravstvene ekipe že tri leta,« pojasni začetek sodelovanja z domom starejših v sevniški občini, v katerem je bila v letošnji jeseni stiska zaradi večjega števila okuženih tako med stanovalkami in stanovalci kot med zaposlenimi velika. »Pred epidemijo sem spoznaval delo na različnih oddelkih, ko se je pojavila okužba s koronavirusom, pa sem brez pomisleka sprejel povabilo za pomoč pri delu s covid pozitivnimi bolniki, ki imajo še ostale pridružene bolezni,« nadaljuje in opiše zaščitno oblačilo, v katerem vstopa v t. i. rdečo cono. »Delo opravljam oblečen v delovni in zaščitni kombinezon, na rokah imam rokavice, zaščito na obutvi, na obrazu masko in vizir,« pove ter doda, da je vstop v ’rdečo cono’ mogoč le po opravljenem testu na covid-19, ki mora biti negativen (za sabo ima že pet testiranj, štirje od teh so bili samo zaradi službe).

V VAROVALNI OPREMI 13 UR

In kako poteka delovni dan? »Po prihodu v dom okoli 6. ure zjutraj in preoblačenju v varovalno opremo se začne jutranja nega stanovalk in stanovalcev, ob 8. uri sledi strežba zajtrka in pomoč pri hranjenju. V nadaljevanju dneva sledi spremljanje zdravstvenega stanja starostnic in starostnikov: merjene vročine, ali so infuzije stekle, ali jih je potrebno zamenjati ... Ob 12. uri je prvi odmor in takrat lahko slečem skafander ter nekaj malega pojem in popijem, a ne za dolgo. Ob 12.20 se že oblačim v zaščitno opremo, saj ob 13. uri že pripeljejo kosilo za stanujoče. V popoldanskem času sledi še malica, nega in večerja. Okoli 19. ure se 13-urna izmena konča. Takrat slečem skafander, na obrazu čutim sledi maske, ušesa me nenormalno bolijo, spodnjo majico pa bi lahko skorajda ožel … Utrujen sem, tako fizično kot psihično, a kljub temu zadovoljen, saj sem pomagal ljudem, ki poleg zdravstvene oskrbe potrebujejo tudi pogovor, nasmeh ... Včasih se moram od koga tudi za vedno posloviti ... « pripoveduje.

NEKOČ ŽELI BITI DEL HELIKOPTERSKE NUJNE MEDICINSKE POMOČI

Izkušnje, ki jih Tim pridobiva z delom v Trubarjevem domu upokojencev, potrjujejo njegovo odločitev glede izbire poklicne poti – njegova želja pomagati drugim je še močnejša. Ob tem dodaja, da so prostovoljci vedno dobrodošli, pa četudi pridejo samo zato v dom, da odpeljejo starostnike na sprehod v park. »Trenutno je to nemogoče, a ko bodo obiski ponovno dovoljeni, ne pozabimo, da so med nami starejši, ki prav tako kot mi mlajši potrebujejo družbo in pogovor,« zaključi mladenič, ki se namerava po opravljeni poklicni maturi vpisati na Zdravstveno fakulteto Univerze v Ljubljani, smer zdravstvena nega. »Upam, da bom po zaključenem študiju dobil redno zaposlitev na oddelku za intenzivno nego v UKC Ljubljana, od koder bom skušal priti na nujno medicinsko helikoptersko pomoč,« še razkrije v pogovoru, ki se je odvijal v meglenem jesenskem popoldnevu v zeleni utici pri vrtnarjevi vili nad vinogradom pri sevniškem gradu, ter doda, da ga je pred vpisom v srednjo zdravstveno šolo mikala veterina, a se je potem odločil, da bo pomagal ljudem.

Smilja Radi

Članek je objavljen v regionalnem časopisu Posavski obzornik, ki je izšel 26. novembra 2020.

#povezujemoposavje


 
« Nazaj na seznam