Časopis za pokrajino Posavje
27.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Notranji minister Poklukar zaradi navala migrantov obiskal Rigonce

Objavljeno: Sobota, 09.09.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_3959

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar med izjavo za medije

Zaradi povečanega navala migrantov v zadnjih mesecih, s čimer se soočajo brežiški občani v vaseh ob hrvaški meji, predvsem v Rigoncah in Ločah, je v sobotnem dopoldnevu vas Rigonce obiskal minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, poleg njega pa tudi generalni direktor policije mag. Senad Jušić. Oba sta domačinom obljubila in zagotovila, da bosta naredila vse, da bo vzpostavljen občutek varnosti tukajšnjih prebivalcev.

»Obljubim, da bosta Ministrstvo za notranje zadeve in slovenska Policija zagotovila vso varnost na tem območju, zato tudi povečujemo število policistov oz. enot,« je izjavil Poklukar in dodal, da razume strah tukajšnjih prebivalcev, saj dnevno tujci prehajajo tudi preko njihovih vrtov in mimo njihovih hiš, tako podnevi kot ponoči. »Slovenska Policija varuje celotno ozemlje kot tudi zagotavlja varnost vsem državljankam in državljanom, prebivalkam in prebivalcem Slovenije in tako bo tudi naprej,« je zagotovil.
DSC_3967

Generalni direktor policije mag. Senad Jušić


Apel ministra Poklukarja Hrvaški

Kot je v izjavi za medije še dejal minister, se je pred tem udeležil tudi skupnega sestanka na Občini Brežice z županom Ivanom Molanom, predstavniki policije, predstavniki vasi Rigonce, Loče, Rakovec in Velika Dolina ter poslanko DZ mag. Natašo Avšič Bogovič in prisluhnil, kaj se dogaja ter kako na to gledajo domačini. Navedel je, da je Hrvaška v začetku letošnjega leta vstopila v schengensko območje in se je posledično na zahodnobalkanski poti število ilegalnih prehodov povečalo. »In če Hrvaška ne zmore varovati zunanje schengenske meje, slovenska Policija seveda lahko pomaga, če bodo hrvaški varnostni organi zaprosili za pomoč,« je še povedal in izpostavil še drugo zadevo – tihotapljenje ilegalnih migrantov, kar je označil za velik problem. »Tihotapljenje tujcev je kaznivo dejanje in tukaj je policija tudi zelo učinkovita. Gre za posameznike in kriminalne združbe, ki izkoriščajo stisko ljudi, zato je to še posebej neprimerno in kaznivo,« je poudaril Poklukar. Omenil je tudi, da je z ministri za notranje zadeve EU in ostalimi na zahodnobalkanski poti v stalnih stikih ter da so nezakonite migracije stalna tema na svetih notranjih ministrov kot tudi predsednikov vlad in držav EU. Po njegovem Slovenija nima čarobne palice in recepta, tako kot EU, kako zajeziti ilegalne prehode državnih meja. Gre za skupen evropski problem, ki ga naslavljajo in rešujejo na evropski ravni, pa vendar so številke ilegalnih prehodov v zadnjem času zelo visoke. Poklukar je zaradi povečanih ilegalnih prehodov na tem ozemlju apeliral tudi na sosednjo Hrvaško, da še toliko bolj spremlja območje na svoji strani.
DSC_3969

Brežiški župan Ivan Molan


V tem tednu v Rigoncah dodatna prisotnost policistov in tehničnih sredstev

Generalni direktor policije Jušić je povedal, da so v konkretnem primeru intenzivirali ukrepe ter zagotovili dodatno prisotnost policistov in tehničnih sredstev (konjenica, helikopter, dron, postavljene kamere), vse z namenom povečanja občutka varnosti tukajšnjih prebivalcev. Izpostavil je, da je slovenska Policija v tem letu prestregla že več kot 30 tisoč migrantov, do zdaj je bilo prijetih 241 tihotapcev oz. sprovajalcev migrantov, od tega so 214 odredili pripor, kar po njegovem kaže na dobro sodelovanje vseh pristojnih organov pri obvladovanju oz. reševanju vprašanja tihotapstva migracij. »Zagotavljam, da bo slovenska Policija tukaj še vedno prisotna, prav tako pa vsepovsod tam, kjer je potrebno še dodatno povečati občutek varnosti ljudi v prostoru,« je izjavil Jušić.
DSC_3971

Anka Vučajnk iz Rigonc


Župan Molan: Če ne bo šlo drugače, bo treba ponovno uvesti mejno kontrolo

Brežiški župan Molan je dejal, da se zaradi navala migrantov zadnja dva meseca nanj obrača veliko ljudi, ki živijo ob meji, od Kapel, Rigonc, Loč, Slovenske vasi in še kakšnega naselja. »Zato sem sem odločil in poslal pismo ministru ter ga obenem tudi povabil, da pride v Brežice in si ogleda situacijo na terenu. Naša želja je, da se vzpostavi ponovno zaupanje v varnost naših občanov,« je izjavil. Po njegovih besedah se ljudje zelo nelagodno počutijo, ko večkrat na dan čez njihovo vas prihaja skupina desetih do 15 mladih fantov. »Številke so velike, ljudje se bojijo iti na polje, se sprehajati okoli, zato je bila naša pobuda, da se bistveno poveča prisotnost policistov. Krajani tudi predlagajo, da panelna ograja ob vaseh ostane, tam, kjer je ni, pa naj se doda, da bi se lahko na ta način migrante napotilo na določene točke,« je pojasnil Molan, ki ima tudi občutek, da Hrvaška ne izvaja schengenske meje, kot bi morala, zato poziva vse naše državne institucije, da se s Hrvaško poskušajo dogovoriti o bolj vestnem opravljanju nalog. »Če tudi to ne bo zaleglo, pa mislim, da bi morali ponovno uvesti mejno kontrolo, podobno kot Avstrija,« je še dejal. Molan tudi upa, da v prihodnosti ne bo prišlo do incidentov, kajti zaenkrat k sreči še ni prišlo do tega.
DSC_3984

Rigončan Jože Blažinč


Anka Vučajnk: Bojimo se za otroke pa tudi starejše, ljudje se zaklepajo v hiše, ne upajo si več na sprehod ...

Predstavnica vaške skupnosti Rigonce v Svetu KS Dobova Anka Vučajnk je omenila, da so se nedavno zaradi tega, ker so stvari glede ilegalnih prehodov migrantov eskalirale, v domačem gasilskem domu tudi že sestali z županom in predstavniki PP Brežice. »Varnost vseh nas vaščanov je bila že tako pod vprašajem, kajti prehodov migrantov, ki se gibljejo po vasi 24 ur na dan, od jutra do večera, po skupinah od deset do 15, se enostavno ne moreš navaditi in živeti s tem je težko. Bojimo se za otroke pa tudi starejše, ljudje se zaklepajo v hiše, ne upajo si več na sprehod ...« je pojasnila in dodala, da gre čez vas Rigonce zagotovo 80 % vseh ilegalnih migracij. Povedala je še, da so z današnjim obiskom ministra dobili neko zadoščenje in obljubo, da bodo še povečali nadzor policije in s tem domačinom zagotovili dodaten občutek varnosti. Upajo, da bo panelna ograja ostala, sami se nagibajo tudi k temu, da bi jo po vasi postavili tudi še tam, kjer je ni. Vučajnk je še dejala, da je glede na število vaščanov Rigonc – teh je skupaj 157 – število migrantov, ki vsakodnevno prehajajo vas, res ogromno in se zato domačini ne počutijo varno. »Naših otrok ne pustimo več samih čez polja, bile so počitnice, a so bile za naše otroke bolj omejene, ker niso imeli ravno prostega gibanja, saj nas je bilo strah, da se bo nekaj zgodilo,« je še povedala in pohvalila delo policije, ki zares skrbi za varnost občanov. »Na poti čez Rigonce bomo zagotovo srečali eno patruljo, zato vsa pohvala, kar sem tudi povedala ministru in generalnemu direktorju policije,«
DSC_3986

Policijska konjenica skozi vas Rigonce

je dejala Vučajnk in omenila, da so od ponedeljka naprej bistveno povečali patrulje, prisotna je tudi konjenica, območje ves čas preletava helikopter. Nekih incidentov do zdaj k sreči še ni bilo, je navedla in dodala, da so sicer že poškodovali kakšno ograjo domačina, ko so prehajali čez vas, med potjo in predvsem ob zeleni meji, Sotli, odvržejo veliko oblačil in čevljev. »Sicer pa se s katerimi tudi kdaj zapletemo v krajši pogovor in povedo, da gredo v Nemčijo, Italijo, Belgijo in še katero od držav. Prosili so tudi že za vodo, enega pa smo morali zadnjič tudi zdravstveno oskrbeti, saj je padel v nezavest, dolga pot pač naredi svoje,« je še razlagala.

Najbolj neprijetno je ponoči

Domačin Jože Blažinč je priznal, da se ljudje bojijo, ogroženo je njihovo premoženje, počutijo se nelagodno. »Psi neprestano lajajo, najbolj neprijetno je seveda ponoči. Migranti tudi hodijo po železniški progi in ko se pelje vlak, jih z zvočnimi signali opozarja na umik s proge, mi pa takoj vemo, da so spet migranti na pohodu,« je poudaril in dodal, da največ prehajajo mejo čez železniški most, most v Ključu na hrvaški strani in tudi kar čez Sotlo. Dodal je, da so mu poškodovali panelno ograjo, kar je tudi prijavil policiji. Žična ograja, ki je še vedno postavljena ob meji, je po njegovem že tako luknjičasta, da gredo brez problemov čez.
375864186_698961192262841_336859256036165423_n

Sestanek na Občini Brežice


Vaščani Rigonc so s strani pristojnih torej dobili kar nekaj obljub in zagotovil, zdaj pa verjamejo, da bodo tudi uresničeni in bo s tem dejansko vzpostavljen občutek varnosti.

R. R., foto: R. R. in Občina Brežice
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

22.07.2020 | Oglas

Otroške sobe

19.06.2019 | Redakcija

Olje nekoliko drugače