Časopis za pokrajino Posavje
10.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nova bivalna enota omogoča večjo samostojnost

Objavljeno: Sreda, 22.05.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Bivalna enota Dolnje Brezovo 2 (111)

Direktorica DUO Impoljca Darja Cizelj je simbolno predala stanovalkam in stanovalcem druge dislocirane bivanjske enote na Dolnjem Brezovem poseben ključ, ki naj odpira vrata v prostore sreče, veselja, razumevanja in spoštovanja.

V današnjem sredinem deževnem dopoldnevu je potekala v vasici Dolnje Brezovo v občini Sevnica predstavitev življenja v dislocirani bivalni enoti DUO Impoljca.

Bivalna enota Dolnje Brezovo 2 (104)

Skeč o obisku zdravnika je privabil mnogo nasmehov na obraze prisotnih.

V veliko in prostorno urejeno stanovanjsko hišo se je lanskega novembra vselilo deset stanovalk in stanovalcev, ki jim družinska oblika življenja ponuja večje možnosti za ohranjanje in razvijanje samostojnosti ter neodvisnosti. Stanovalke in stanovalci sami prevzemajo pobudo in odgovornost za lasten način življenja – sami skrbijo za pripravo zajtrka in večerje, za urejenost prostorov, pranje in likanje perila, čiščenje itd. »Lansko leto sem se preselil v bivalno enoto na Dolnje Brezovo. Tukaj mi je zelo lepo, počutim se, kot da sem doma. Dobro opravljam svoje dežurstvo v pralnici, kuhinji in kopalnici,« pove eden izmed stanovalcev; drugi doda, da mu je najbolj všeč, ko odidejo na sprehod in ko »kofetkajo« na veliki terasi. Njuna stanovalka pridoda, da se v skupini lepo razumejo in prav tako z vaščani in vaščankami, ki so jih z veseljem sprejeli medse.

V OBČINI SEVNICA ŠEST DISLOCIRANIH BIVANJSKIH ENOT DUO IMPOLJCA

V dislocirani bivalni enoti je organizirana 24-urna prisotnost delavca oz. delavke zdravstveno negovalne službe. Vseh dislociranih bivalnih enot DUO Impoljca je od lanske jeseni šest – dve dislocirani enoti stojita v vasi Mrtovec v bližini Boštanja, ena je v vasi Kompolje in ena v Boštanju, dve sta na Dolnjem Brezovem. V vseh šestih bivalnih enotah živi 41 stanovalk in stanovalcev. »V obdobju 14 let, kar smo odprli prvo dislocirano bivalno enoto v vasi Mrtovec, smo uspeli stkati zelo tople medčloveške odnose tako med stanovalci kot z vsemi zaposlenimi in prav tako z okoljem, v katerem naši varovanci živijo,« je predstavila bivalne enote, v katerih je več možnosti za samostojno življenje, direktorica DUO Impoljca Darja Cizelj.

Stanovalke in stanovalci dislocirane bivalne enote na Dolnjem Brezovem, ki jo vodi Lojze Knez, so pripravili ob uradnem odprtju živahen kulturni program, zbrane pa sta poleg direktorice DUO Impoljca nagovorila tudi strokovna vodja Nevenka Janež in župan Srečko Ocvirk. Oče ene izmed stanovalk se je zahvalil za takšno možnost bivanja ter v zahvalo zaigral in zapel na ustno harmoniko. O tem, kako so v vasi sprejeli nove stanovalce, so spregovorili tudi sosedi, ki so se v velikem številu udeležili ogleda notranjih prostorov ter se družili ob dobrotah, ki so jih pripravili srečni in ponosni gostitelji. Blagoslov prostorov je opravil duhovni pomočnik v sevniški župniji Jože Zabret.

S. R.


 
« Nazaj na seznam