Časopis za pokrajino Posavje
18.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nova gasilska avtocisterna ob 60-letnici delovanja PGD Smednik

Objavljeno: Petek, 07.05.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
pgd smednik - novo gasilsko vozilo (17)

Dobava nove avtocisterne se bo zapisala med pomembne prelomnice v delovanju GZ Krško, saj gre za prvo tovrstno novo vozilo vse od njene ustanovitve dalje.

Kar številčna moštvena zasedba PGD Smednik je včeraj iz Gornje Radgone, od dobavitelja Rosenbauer, pripeljala novo gasilsko avtocisterno GVC-16/25. Prva postojanka vozila je bila pred občinsko zgradbo, kjer so vozilo pričakali tudi predstavniki Občine in Gasilske zveze Krško, saj gre za nakup prve nove gasilske avtocisterne od leta 1955 dalje, ko je bila ustanovljena Gasilska zveza Krško (GZ).

Kot je povedal predsednik PGD Smednik Franc Cerovšek, so pridobitve v njihovem gasilskem društvu, ustanovljenem leta 1961, izredno veseli: »Specialno gasilsko vozilo omogoča tako notranje napade, to je gašenje in reševanje, kot zunanje napade z nudenjem varnosti in podpore, vozilo pa je med drugim opremljeno tudi za posredovanje pri nesrečah na avtocesti.« PGD Smednik je namreč avtocesti, na odseku od meje z občino Škocjan do meje z občine Brežice najbližje stacionirano prostovoljno gasilsko društvo na območju občine Krško. Kot je še povedal predsednik Cerovšek, je njihova investicija v novo vozilo
pgd smednik - novo gasilsko vozilo (10)

Smedniški prostovoljni gasilci s poveljnikom Venetom in predsednikom Cerovškom (prvi in drugi z leve spredaj)

znašala nekaj manj kot 31.000 evrov, preostanek sredstev pa sta zagotovili GZ Krško in Občina Krško. Sicer je smedniško društvo kar številčno, saj šteje med 170 in 180 članov in članic, pri čemer je izredno razveseljivo, dodaja Cerovšek, da imajo v svojih vrstah veliko gasilskega usposabljanja in dela pripravljenega podmladka, pred desetimi leti, ob 50-letnici delovanja društva, pa so predali namenu tudi novozgrajen gasilski dom, ki jim omogoča dobre pogoje delovanja.

Ob prevzemu novega gasilskega vozila oz. avtocisterne, ki omogoča sočasen prevoz osemčlanske posadke operativnih gasilcev, so smedniškim gasilcem nudili v podjetju Rosenbauer tudi prvo inštruiranje o opremljenosti vozila, v ta namen pa jih bodo še dvakrat predstavniki radgonškega podjetja obiskali na Smedniku, saj je avtocisterna GVC-16/25 izredno sodobno opremljeno vozilo, je povedal poveljnik PGD Smednik Stanislav Vene: "Poleg cisterne s 3000 litri vode je vozilo opremljeno s kompleti zaščitne obleke in opreme, kamor sodi tudi več kosov dihalnih aparatov z maskami, gasilsko opremo od vedrovk do kompleta za gašenje dimniških požarov, z različnimi tipi tlačnih in visokotlačne cevi, z delovnimi in vezalnimi vrvmi, mešalnikom in sesalnimi cevmi za penilo, reševalno opremo z raztegljivo in stiskalno lestvijo, sanitetnim priborom, različno osvetlitvijo in signalizacijo, prenosnimi reflektorji in električnimi podaljški, ima tudi potopno črpalko, elektroagregat, verižno motorno žago, kotno rezalko, napravo za taktično prezračevanje, ročno orodje, merilne napravami idr.«

Sočasno ob ogledu nove avtocisterne PGD Smednik si je župan mag. Miran Stanko na parkirišču pred občinsko zgradbo v spremstvu direktorice občinske uprave Melite Čopar, svetovalca za civilno zaščito Aleša Benjeta, poveljnika in tajnika GZ Krško, Boruta Arha in Sandija Lekšeta, ter še nekaj drugih predstavnikov s področja zaščite in reševanja ogledal tudi novo gasilsko vozilo GVM-1, ki so ga dan pred tem dobavili v Prostovoljnem gasilskem društvu Videm ob Savi.

B. M.
« Nazaj na seznam