Časopis za pokrajino Posavje
15.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nove možnosti za zdrav življenjski slog – od fitnes naprav do naravnega drsališča

Objavljeno: Četrtek, 28.11.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Mar nam je za skupnost-novinarska-fitnes naprave (22)

Preizkus zunanjih fitnes naprav

Predstavniki Občine Krško, KS mesta Krško, Občine Radeče, Športne zveza Krško, Občine Bistrica ob Sotli in Javnega zavoda KŠTM Sevnica so v sredo na novinarski konferenci v prostorih ŠC Krško-Sevnica predstavili aktivnosti, programe in športno opremo v sklopu skupnega projekta Mar nam je za skupnost.

Z omenjenim projektom, ki so ga zasnovali v okviru LAS Posavje, sofinanciran pa je iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, bodo vlagali v novo infrastrukturo in programe, s katerimi bodo svojim občanom vseh starostnih skupin pa tudi ranljivim skupinam omogočili nove priložnosti za zdrav življenjski slog. Po besedah koordinatorke 20-mesečnega projekta, ki se je začel 1. maja letos, Janje Jordan z Občine Krško, skupna vrednost projekta znaša nekaj več kot 217.000 evrov, višina sofinanciranja pa 149.999 evrov.
Mar nam je za skupnost-novinarska-fitnes naprave (4)

Sodelujoči na novinarski konferenciV KRŠKEM LETOS DRSALIŠČE IZ NARAVNEGA LEDU …

Občina Krško kot vodilni partner bo po besedah podžupana občine Krško Silva Krošlja v okviru tega projekta v starem mestnem jedru Krškega, na območju peš cone pri mladinskem oddelku Valvasorjeve knjižnice, uredila drsališče iz naravnega ledu v izmeri 200 kvadratnih metrov. Pogodbena vrednost za dobavo in montažo znaša 60.600 evrov, po načrtih pa naj bi bilo drsališče za ljubitelje drsanja, ki si bodo lahko izposodili drsalke, na voljo po 15. decembru.
Mar na je za skupnost-Jaro (4)

Naprave je preizkusil tudi krški triatlonec Jaroslav Kovačič.

Poleg tega bodo uredili več bralnih kotičkov mestu, v parku Jurija Dalmatina Krško na Vidmu, v mestnem parku pri knjižnici ter pri cerkvi sv. Rozalije. Veliko pozornosti bodo namenili tudi izvajanju programov za ranljive skupine.

… IN ZUNANJE FITNES NAPRAVE

KS mesta Krško bo po besedah predsednice mag. Nataše Šerbec uredila zunanje fitnes naprave za vse generacije s poudarkom na mladostnikih, starostnikih in invalidih, postavila solarne klopi na različnih lokacijah (ribnik, park Jurija Dalmatina, Šolski center Krško-Sevnica in Valvasorjeva knjižnica Krško), solarne luči, urbani koš za ločeno zbiranje odpadkov ter promocijsko označevalno tablo.

TUDI V BISTRICI ZUNANJI FITNES

Občina Bistrica ob Sotli je v oktobru po besedah direktorice občinske uprave Ane Bercko uredila zunanje fitnes naprave, prilagojene različnim starostnim skupinam, pri OŠ Bistrica ob Sotli, ob športnem objektu, v katerem že deluje notranji fitnes. V neposredni okolici je igrišče za mali nogomet, košarko in tenis. Z dodatno ponudbo športne infrastrukture želijo spodbuditi čim večje število prebivalcev k aktivnemu preživljanju prostega časa, vzdrževanju telesne kondicije in razvijanju pozitivnega odnosa za zdrav način življenja. V nadaljevanju projekta bodo poskrbeli tudi za predstavitev zunanjih fitnes naprav, ki bo vadbo na tovrstnih napravah približala tudi tistim prebivalcem, ki se z njo še niso srečali oziroma je niso izvajali pravilno.

V RADEČAH SPODBUJAJO REKREACIJO STAREJŠIH

Občina Radeče v projektu, kot je dejala direktorica občinske uprave Marjeta Lipec, sodeluje predvsem s spodbujanjem rekreacije starejših občanov, ki jo prepoznavajo kot pomemben dejavnik zagotavljanja kvalitetnega življenja starajočih se občanov in starostnikov. V ta namen v okviru projekta urejajo manjši fitnes park oz. zunanje fitnes naprave pri radeškem balinišču, ki je že sicer znano zbirališče starejših občank in občanov. Del aktivnosti pa je usmerjen tudi v izvajanje vadbe, ki bo potekala v novem fitnes parku.

V SEVNICI SEVNIŠKA 10-KA

KŠTM Sevnica v okviru projekta spodbuja športno aktivnost občanov vseh generacij. V septembru skupaj s sevniškimi športnimi društvi, z Atletskim klubom Sevnica na čelu, pripravlja tekaški dogodek »Sevniška 10-ka«, ki poteka na trasi ob Savi v mestnem parku Sevnice v več starostnih kategorijah od 6 let naprej in v različnih dolžinah od 300 metrov do 10 km.

ŠPORTNA ZVEZA PROMOVIRA ŠPORTNO VADBO

Kot je pojasnil predsednik Športne zveze Krško Luka Šebek, je Športna zveza Krško s prvimi aktivnostmi začela v septembru s predstavitvijo številnih možnosti za športne vadbe za otroke od 1. do 5. razreda osnovnih šol v občini Krško. V decembru pripravljajo pestre aktivnosti na drsališču v Krškem, obiskovalci se bodo lahko udeležili brezplačnih programov drsanja. V letu 2020 bodo nadaljevali s predstavitvami športa in vadbe po osnovnih šolah, pa tudi predšolske otroke, potekale bodo predstavitve in prilagojen sistem vadb na fitnes napravah za starejše občane, srednješolce in osebe s posebnimi potrebami.

Novinarski konferenci je sledila še otvoritev in predstavitev novih zunanjih fitnes naprav v bližini krške srednje šole, ki so jih prve preizkusile članice društva Šola zdravja pa tudi nekateri dijaki.

P. P./vir: Občina Krško
Foto: P. P. in L. Š.
 
 
« Nazaj na seznam