Časopis za pokrajino Posavje
5.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Novih 28 okužb v Posavju

Objavljeno: Torek, 20.10.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
covid-19-4982910_1920

Največ okužb v Posavju so v ponedeljek potrdili pri prebivalcih občine Krško.

Od 4326 testiranj na novi koronavirus, kolikor so jih opravili v ponedeljek, je bilo pozitivnih 794 oz. več kot 18 %. Med posavskimi občinami so jih največ, 14, odkrili v občini Krško, deset v občini Brežice, dve v občini Kostanjevica na Krki, po eno pa v občinah Sevnica in Radeče, skupno torej 28.

V Posavju je aktivnih okužb zdaj 333, največ v sevniški občini (148), sledijo krška (84), brežiška (70), radeška (15), kostanjeviška (12) in bistriška občina (štiri). Po podatkih sledilnika za covid-19 je včeraj umrla še ena oseba s covidom-19 iz naše regije, tako da jih je skupno zaradi te bolezni doslej umrlo šest.

Aktivno okuženih v državi je trenutno 7708 ljudi. 14-dnevna pojavnost obolelih je že 368. V bolnišnici se zaradi covida-19 zdravi 313 bolnikov, 56 jih potrebuje intenzivno obravnavo. V ponedeljek so jih 27 odpustili v domačo oskrbo. Umrla sta dva bolnika, do zdaj je zaradi te bolezni v Sloveniji umrlo 192 ljudi.

DU Brežice: v ponedeljek drugič testirali zaposlene, v torek še polovico stanovalcev

40_let_doma_upokojencev_brezice (68)

Dom upokojencev Brežice (foto: arhiv PO)

Kot je bilo včeraj objavljeno na spletni strani Doma upokojencev Brežice, se število potrjenih okužb ta dan ni spremenilo. Vseh 24 stanovalcev, ki so okuženi in so nastanjeni v rdeči coni, zaenkrat preboleva bolezen z blago simptomatiko, njihovo splošno počutje je relativno dobro. Domska zdravnica Zdenka Marinček, dr. med, spec. spl. med., vsakodnevno spremlja njihovo zdravstveno stanje, sta zapisali vodja enote DU Brežice mag. Valentina Vuk in direktorica DUO Impoljca Darja Cizelj.

Kot sta še zapisali, zaradi specifične situacije stanovalci potrebujejo veliko podpore, še več pozornosti, bližine. Zatrdili sta, da se trudijo po svojih močeh, jim nudijo tolažbo in jih bodrijo. "Kontakte z vašimi dragimi bomo kmalu zagotovili na različne načine, tudi z obiski na distanci. Malo vas še prosimo za potrpežljivost, da opravimo nadaljnje testiranje in pridobimo rezultate," sporočata svojcem.

V ponedeljek so opravili tudi drugo testiranje zaposlenih, v torek pa nadaljujejo z drugim testiranjem polovice vseh stanovalcev. O rezultatih testiranja bodo javnost še seznanili. Kot sta še navedli, so imeli tudi delovni sestanek s koordinatoricama za področje zdravstvene nege in oskrbe, na katerem so "skupaj začrtali nadaljnje korake pri izvajanju potrebnih ukrepov za zajezitev širjenja okužbe. Med drugim smo pripravili načrt za širjenje rdeče cone, v kolikor bo to potrebno. Sledimo navodilom in priporočilom koordinatorjev in epidemiologov." Priznavata, da je del izvajanja ukrepov žal tudi premeščanje stanovalcev, saj lahko le tako zagotovijo čim boljše pogoje za vzpostavitev rdeče (okužba), sive (sum na okužbo) in bele (zdrave) cone. "Pri premeščanju se trudimo nuditi vso potrebno podporo vsakomur, ki mora začasno zapustiti svojo sobo. Sprememba je le začasna in bo trajala čim krajši možni čas. Skupaj iščemo najboljše poti za ohranitev zdravja in življenja, kar je sedaj naša prioriteta," pravita in dodajata, da so v teh dneh prejeli tudi nekaj dobrosrčnih ponudb za prostovoljsko delo, za kar se iskreno zahvaljujeta. "Ko pripravimo vse potrebne pogoje za varno vključitev in izvajanje opravil, vas bomo kontaktirali," sporočata.

Zaposleni v DU Brežice so že prejšnji teden, takoj po znani prvi okužbi, prešli na 12-urni delavnik, ki je izredno zahteven in obremenjujoč. "Žal je to trenutno najboljša rešitev, da lahko zagotovimo potrebne delovne procese in skrb za naše stanovalce. Danes se nam je pridružila tudi medicinska sestra iz Splošne bolnišnice Brežice. Prerazporedili smo naše sodelavke in sodelavce iz posebne enote DUO Impoljca in DU Sevnica, da smo vsaj deloma razbremenili kolektiv DU Brežice. Skupaj nam je bistveno lažje in teža bremena situacije se zmanjša. Pri boju s COVID-19 nam pomagata tudi Civilna zaščita občine Brežice in PGE Krško, za kar se jim iskreno zahvaljujemo," sta na koncu še zapisali Vukova in Cizljeva.

Trubarjev dom upokojencev z novimi okuženimi

V Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu se število okuženih s koronavirusom še ni umirilo, po današnjih rezultatih imajo 96 okuženih stanovalcev in 30 okuženih zaposlenih. Direktor doma mag. Robert Potočnik opozarja, da so zaradi velikega števila okuženih med zaposlenimi na robu zmogljivosti, zato pričakujejo pomoč od drugod.

R. R., S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»