Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Novo študijsko leto tudi za sevniško U3

Objavljeno: Torek, 01.10.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
U3, novo studijsko leto (27)

Okoli 200 študentk in študentov tretjega starostnega obdobja je z današnjim torkom pričelo z rednimi tedenskimi predavanji v okviru U3.

Danes se je začelo novo študijsko leto za dobrih 65 tisoč študentk in študentov ter tudi za članice in člane Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje (U3) Sevnica, ki je bilo ustanovljena leta 2003 in je del Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje, ki trenutno povezuje 51 društev iz celotne Slovenije.

Prvo srečanje po poletnih počitnicah je prineslo v sevniško kulturno dvorano, kjer bodo vsak torek dopoldan potekala predavanja, mnogo nasmehov, stiskov rok in objemov. Študentke in študente je v uvodu nagovoril predsednik društva Sašo Jejčič ter ob tem izrazil veselje, da se vsako študijsko leto število slušateljic in slušateljev povečuje. V minulem študijskem letu je bilo vseh včlanjenih 222 (116 žensk in 56 moških). Predstavil je tudi članice in člane v organih društva – upravni in nadzorni odbor ter častno razsodišče.

ŠTUDIJSKI KROŽKI IN SKUPINE

U3, novo studijsko leto (107)

Predsednik Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje (U3) Sašo Jejčič z Jožo Senico, ki je vrsto let pripravljala program strokovnih ekskurzij.

V nadaljevanju so animatorji posameznih krožkov ter skupin predstavili število članic in članov ter dejavnosti. Marjana Štojs, ki je bila tudi v vlogi moderatorke prvega srečanja v novem študijskem letu 2019/2020, je predstavila pevsko skupino Utrinek, ki deluje pod vodstvom Franca Bastradija. Začetni in nadaljevalni krožek angleškega jezika je predstavila ljubiteljica potovanj in fotografiranja Janja Kolar. O poteku računalniškega krožka je spregovorila animatorica Mira Šraj. Marija Jazbec je pohvalila slikarski krožek in s sliko ene izmed članic navdušila navzoče v dvorani. Krožek ročnih del je predstavila Janja Glavač, ustvarjalno delavnico, v kateri izdelujejo tudi prekrasen nakit, pa Silva Gregorčič. O krožku Spoznavanje vrednot je spregovorila Nevenka Vahtar. O zeliščarskem krožku, ki je začel delovati v lanskem letu, je spregovorila animatorka Cvetka Povše. Mici Jeler je predstavila polurno jutranjo vadbo 1000 gibov, Marjan Krapež je slikovito predstavil vadbo Tai Chi, animatorka Ivanka Jeler je povabila v skupino Gibanje za zdravo telo pod vodstvom medicinske sestre ZD Sevnica Mojce Švab.

Pestremu izboru krožkov in skupin so bile dodane še predstavitve rednih dopoldanskih četrtkovih srečevanj v prostorih društva v Naselju heroja Maroka 17 in ponedeljkov bowling. Društvo se lahko pohvali tudi z zgledno urejeno spletno stranjo, ki deluje od leta 2010, zanjo pa skrbi Romana Ivačič. Podpredsednica društva Alenka Žuraj Balog je predstavitvam dodala še načrt medgeneracijskega povezovanja v obliki recitalov in napovedala že prvega – 12. novembra ob 18. uri se bo predstavila sevniška gledališka skupina Oder mladih in z recitalom obeležila 5-letnico smrti pesnika Kajetana Koviča. Nevenka Vahtar je napovedovala  delovanje  literarno-bralnega krožka.

DELO U3 PREPOZNAVNO TUDI IZVEN OBČINSKIH MEJA

U3, novo studijsko leto (3)

Podpredsednica U3 Alenka Žuraj Balog, članica in organizatorica strokovnih ekskurzij Ana Jelančič ter Marija Jazbec, bivša predsednica in aktivna članica nadzornega odbora

»Veseli me, da nam vsako novo študijsko leto uspe napolniti kulturno dvorano v Sevnici, da krožki delujejo in se članstvo povečuje,« pove Sašo Jejčič, ki je na mestu predsednika nasledil Marijo Jazbec. »Naše delo v preteklem študijskem letu je bilo pestro, zanimivo, polno novih znanj, doživetij in prijetnih skupnih trenutkov; med drugim smo imeli tudi skupno letovanje na morju,« doda in izpostavi še razstave, ki so jih imeli članice in člani slikarskega krožka ter ročnih del in ustvarjalnega krožka. Literarne ustvarjalke so nastopile na prireditvah v domači občini in širše, pesmi dveh besednih snovalk, Vide Križnik in Nevenke Vahtar, so bile objavljene v zborniku Društva UTŽO Domžale, ki je z literarnim razpisom zbralo dela ustvarjalcev iz celotne Slovenije. Pevska skupina Utrinek je zapela na odru Cankarjevega doma, prepevala na srečanju pevskih zborov v Stični in Litiji ter na prireditvah v sevniški občini. In kakšni so načrti? »Program je vse težje sestavljati, ker smo obdelali že vse mogoče teme, gostili veliko eminentnih predavateljev, a upam, da smo ljub temu uspeli sestaviti zanimiv nabor predavanj in morda nam uspe tudi s kakšnim novim krožkom,« pojasni sogovornik in doda, da je cilj delovanja društva omogočiti ljudem v tretjem življenjskem obdobju aktivno vključevanje v sodobno družbo.

Dogodek, ki je v sevniško kulturno dvorano privabil okoli 200 študentk in študentov tretjega generacijskega obdobja, so z nastopom popestrili pevska skupina Utrinek U3, kvartet flavt GŠ Sevnica, ki v letošnjem letu obeležuje 20 let samostojnega delovanja, Sinjo Jezernik z dvema kratkima humorističnima nastopoma in folklorna skupina Spomin DU Sevnica, ki jo od lanskega leta vodi Jasna Pinoza. V preddverju kulturne dvorane so bila na ogled slikarska dela, v dvorani izdelki ročnodelskega in ustvarjalnega krožka ter zeliščarskega. Vsak član oz. članica je prejel poseben bilten, v katerem so zbrani podatki o delovanju društva v minulem študijskem letu.

S. R.


 
« Nazaj na seznam
»