Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Novo vozilo za PGD Sobenja vas

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Novo vozilo za PGD Sobenja vas Piknik, namenjen praznovanju nove pridobitve prostovoljnega gasilskega društva Sobenja vas, novega gasilskega vozila, je bil pozdravljen z opozorilno sireno.

Gasilke in gasilci PGD Sobenja vas so v soboto, 14. avgusta, na gasilski slovesnosti uradno prevzeli novo gasilsko vozilo GV-V1.

Ključe vozila je predsedniku PGD predal župan občine Brežice Ivan Molan. Slovesnosti sta se udeležila tudi predsednik Gasilske zveze Brežice Mihael Boranič in tehnični sekretar Vinko Cvetkovič ter predstavniki sosednjih gasilskih društev. Nakup vozila za PGD Sobenja vas je rezultat načrtovane nabave gasilskih vozil in kategorizacije, sprejete na GZ Brežice in potrjene s strani župana občine Brežice leta 1999. Novo gasilsko vozilo je eno od 20. gasilskih vozil, ki so bila nabavljenih v preteklem desetletnem obdobju za potrebe gasilskih društev v občini Brežice.

O vozilu

Vozilo GV-V1 je gasilsko vozilo za posadko 7 gasilcev. Nadgradnja vozila, ki jo je izdelalo podjetje SVIT - Zolar d.o.o. iz Ptujske gore, je izvedena na podvozju IVECO Daily 65 C18 z skupno nosilnostjo 7200 kg. Posebnost vozila GV-V1 je vgrajen rezervoar za 1000 l vode in visokotlačno črpalko z dvema na vijakoma po 50 m ter ostalo opremo - vgrajeni dihalni aparati in ostala oprema, ki pripada po tipizaciji za to vozilo. Skupna vrednost vozila z opremo je 65.000 evrov. Gasilska zveza Brežice je na osnovi Proračuna občine Brežice in finančnega plana GZ Brežice za leto 2010 prispevala sredstva v višini 70 % (45.500 evrov). Preostali delež sredstev je PGD Sobenja vas pridobila s pomočjo prostovoljnih prispevkov krajanov in sponzorjev.

Sodobno gasilsko vozilo z vso potrebno opremo po tipizaciji Gasilske zveze Slovenije je velika pridobitev s stališča varnosti in hitrejšega posredovanja ob intervencijah na področju delovanja PGD Sobenja vas in širše.

Vir: občina Brežice

 

« Nazaj na seznam
»