Časopis za pokrajino Posavje
4.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ob 500. obletnici rojstva Adama Bohoriča bo izdan spominski kovanec

Objavljeno: Petek, 13.09.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
adam bohorič

Bohoričev kip v parku zaslužnih občanov

Vlada RS je včeraj obravnavala predlog glavnih znamenj spominskega kovanca ob 500. obletnici rojstva Adama Bohoriča. Izdanih bo milijon teh spominskih kovancev, motiv pa mora potrditi še Svet Evropske unije.

Predhodno je vlada z Uredbo o določitvi dogodkov, ob katerih se v letu 2020 izdajo priložnostni kovanci, določila, da se v letu 2020 med drugim izdajo spominski kovanci ob 500. obletnici rojstva Adama Bohoriča. Včeraj je vlada obravnavala predlog glavnih znamenj spominskega kovanca ob 500. obletnici rojstva Adama Bohoriča, ki ji ga je na podlagi javnega, anonimnega razpisa predlagala Komisija za izdajo priložnostnih kovancev. Komisija je vladi predlagala, da za izvedbeni projekt potrdi idejni osnutek kovanca avtorice Lane Semečnik.
 
Osrednji motiv predloga je večjezični slogan z naslovnega lista Bohoričeve latinsko-slovenske slovnice »Proste zimske urice«. Slovenski del slogana se nahaja v spodnji polovici jedra kovanca in je tiskan v bohoričici, ki jo na kovancu zlahka prepoznamo zaradi uporabe tipične črke »ſ«. Za slovenskim napisom je isti slogan zapisan v latinščini – ta predstavlja Bohoričev prispevek mednarodni akademski sferi. V jedru ob kolobarju kovanca je napis »ADAM BOHORIČ 1520 | SLOVENIJA 2020«. Na kolobarju kovanca je razvrščenih 12 zvezd evropske zastave, na obodu kovanca pa sta napis »SLOVENIJA« in vtisnjena pika.
 
V skladu z evropsko uredbo glede apoenov in tehničnih specifikacijah eurokovancev, namenjenih obtoku, se morajo države članice obveščati o osnutkih motivov na novih nacionalnih straneh spominskih kovancev in o predvidenem obsegu izdaje, preden se motivi formalno odobrijo. Motive kovancev potrdi Svet EU. Odločitev vlade o glavnih znamenjih spominskega kovanca bo zato začela veljati z odlogom, in sicer ko bo pridobljeno soglasje Sveta EU.
 
P. P./vir: Ministrstvo za finance
 
 
 
« Nazaj na seznam