Časopis za pokrajino Posavje
12.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ob 75-letnici Gimnazije Brežice izšel nov zbornik Naša pot

Objavljeno: Sobota, 23.10.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
75_let_gimnazije_brezice_predstavitev_zbornika (3)

Tribune športne dvorane Gimnazije Brežice so bile po letu in pol brez šolskih prireditev spet napolnjene.

Na Gimnaziji Brežice so minulo sredo s prireditvijo Naša pot in predstavitvijo istoimenskega zbornika – z letom zamude sicer – obeležili 75 let delovanja te posavske izobraževalne ustanove. V programu so se dijakinje in dijaki sprehodili skozi zgodovino gimnazije ter z nekaj uprizoritvami prikazali, kako sta se gimnazijski pouk in šolski red spreminjala skozi čas.

75 let Gimnazije Brežice in 50 let KUD Franjo Stiplovšek

75_let_gimnazije_brezice_predstavitev_zbornika (7)

Ravnatelj Gimnazije Brežice Uroš Škof

Minulo šolsko leto 2020/2021 je bilo na časovnem traku Gimnazije Brežice izjemno pomembno in prelomno, saj je lani dopolnila 75 let svojega delovanja, maja letos pa so se spomnili 50-letnice ustvarjanja KUD Franjo Stiplovšek Gimnazije Brežice. Ravnatelj Uroš Škof je najprej izrazil zadovoljstvo, da so se lahko ponovno zbrali na prireditvi v športni dvorani gimnazije, kjer so bile tribune po letu in pol spet napolnjene. V nadaljevanju je dejal: "Gimnaziji Brežice smo pri merjenju časa prešteli 75 let in z vsako dodano sekundo pretečenega časa se ta številka še veča. Teh 75 let predstavlja številne dogodke, ki jih ni mogoče več spremeniti. Tako je nastalo mnogo zapisov, opažanj profesorjev in nekdanjih dijakov, spričeval, pohval in priznanj, fotografij ob raznih priložnostih in izdelkov dijakov. Vse to je materialna dediščina naše gimnazije, ki se bo kot taka trajno ohranila. Ko obdelamo vse podatke, se lahko pohvalimo, da smo bili v teh letih zelo uspešni na številnih področjih. Osvojena so bila številna prva, druga in tretja mesta, zlata in srebrna priznanja, doseženi so bili dobri rezultati na maturi. Obstajajo pa tudi trenutki, ki ne bodo nikoli in nikjer zabeleženi. Morda je nekoč profesorica ali profesor pohvalil dijaka in je dijaku potem ta pohvala postala vodilo njegovih prizadevanj. Nekdo je bil oštet in je spremenil svoje obnašanje, spet drugi je doživel neuspeh, a ga je sčasoma spremenil v uspeh. Zgodilo se je, da so dijaki s svojo prodornostjo, igrivostjo, mladostniško zagnanostjo bistveno vplivali na svoje sošolce in spreminjali tudi ustaljena razmišljanja profesorjev." Škof je še izrazil svoje prepričanje, da lahko v zborniku Naša pot, ki je nastal ob 75-letnici gimnazije, "vse generacije bralcev najdejo mozaike iz svojih življenj, da bodo dijaki prepoznali svoj gimnazijski čas, ponovno srečali sošolce in profesorje, obudili spomine in že pozabljene dogodke. In ravno ti posamezni koščki se združujejo v celoto, ki traja že petinsedemdeset let."
75_let_gimnazije_brezice_predstavitev_zbornika (8)

Predsednik dijaške skupnosti Tim Breznikar


Gimnazija Brežice bo ostala šola, kjer bodo profesorji vzgajali dijake v samostojne in odprte ljudi

Ravnatelj je spregovoril tudi o prihodnosti gimnazije. "Kaj pa prihodnost? Zavedamo se, da so nas novi časi postavili pred nove družbene zakonitosti in od nas zahtevajo nove načine dela. Šola 21. stoletja potrebuje pouk 21. stoletja. Pouk se je v zadnjem desetletju preselil v virtualnost. V tem svetu mikročipov in oblakov se nahajajo vse informacije sveta. Papirnati dnevniki, redovalnice, matični listi so preteklost, vsa potrebna orodja in dokumente hrani e-redovalnica. Povezani smo 24 ur in vedno dosegljivi," je dejal in pri tem zastavil vprašanje, kakšna bo Gimnazija Brežice čez deset, 20 in več let? "Marsikdo bo rekel, da prihodnosti ni mogoče napovedati. Pa to ne drži. Šola – Gimnazija Brežice – bo takšna, kot je bila včeraj in kot je danes. Ostala bo šola, kjer bodo profesorji vzgajali dijake v samostojne in odprte ljudi, jih vzpodbujali na njihovi poti. Ostala bo Gimnazija Brežice #vstopnicavdijakovoprihodnost. Srečno gimnazija!"
75_let_gimnazije_brezice_predstavitev_zbornika (34)

V programu so dijakinje in dijaki z nekaj uprizoritvami prikazali, kako sta se gimnazijski pouk in šolski red spreminjala skozi čas.


Tim Breznikar: Radosti in svobode nam nihče ne more vzeti

Za njim je predsednik dijaške skupnosti Tim Breznikar izpostavil, da je epidemija najbolj udarila ravno po mladih, a so se hitro uspeli prilagoditi in že iščejo rešitve za izvajanje svojih aktivnosti v času korone, s katero se bodo po njegovih besedah morali naučiti živeti. "Šola bo v naslednjih letih velik izziv, tako za profesorje kot za nas, dijake, ki bomo edino skupaj lahko poiskali nove rešitve, da bomo lažje obvladovali stres in negotovosti po spremembah, ki jih prinaša prihodnost," je poudaril in dodal, da bo sam poskrbel, glede na to, da je v svojem prostem času tudi DJ, da se bo na šoli ob čim več priložnostih vrtela dobra glasba, pa tudi kakšen šolski ples se jim obeta v kratkem. "Za svoje dobro počutje najhitreje poskrbimo tako, da športamo, si kaj lepega zapojemo, zaplešemo in se preprosto veselimo, saj nam edino radosti in svobode, ki ju nosimo v sebi, prav nihče ne more vzeti. Zapomnite si to," je zaključil. Na prireditvi je bila prisotna tudi podžupanja Občine Brežice Mila Levec, ki je gimnaziji čestitala za obletnico ter se zaposlenim zahvalila za vsa prizadevanja in znanje, ki ga delijo med mlade nadobudneže in jih na ta način pripravljajo za življenje.
75_let_gimnazije_brezice_predstavitev_zbornika (68)

Urednica zbornika Naša pot Nataša Šekoranja Špiler


Zbornik pomemben prispevek k ozaveščanju širše javnosti o pomenu Gimnazije Brežice

Zbornik, ki je nastal ob jubileju gimnazije, je predstavila njegova urednica in profesorica na šoli Nataša Šekoranja Špiler. Povedala je, da je tri četrt stoletja jubilej, ob katerem se velja na kratko ozreti nazaj na prehojeno pot in prav zato so zbornik poimenovali Naša pot. "Ko smo smelo ustvarjali zbornik, smo se zazrli v minula leta in poleg zgodovinskega pregleda razvoja in delovanja gimnazije zbrali tudi številne projekte, dogodke, aktivnosti, dejavnosti, ki smo jih ali pa jih še izvajamo danes in zaznamujejo naš vsakdanji sodobni gimnazijski življenjski utrip. Obenem pa smo posebna poglavja namenili predstavitvi in obeležitvi 50-letnice Kulturno-umetniškega društva (KUD) Franjo Stiplovšek Gimnazije Brežice, ki na šoli izjemno bogato ustvarja in deluje že pol stoletja. Med vsebino smo vključili tudi izpovedi in spomine nekaterih znanih kulturnih ustvarjalcev, ki so izšli iz naše brežiške gimnazije in bili nekoč vključeni v KUD Franjo Stiplovšek, danes pa so prepoznavni in krojijo kulturno podobo širšega slovenskega prostora,"
DSC_5078

Zbornik je izšel ob 75-letnici Gimnazije Brežice.

je opisala in omenila, da na zadnjih straneh zbornika vsebino bogatijo seznami generacij maturantov od šolskega leta 2005/2006 dalje, ko je izšel zadnji zbornik ob 60-letnici gimnazije (deset let prej je izšel še zbornik ob 50-letnici), tako da je letošnji zbornik po njenih besedah smiselno nadaljevanje prejšnjih dveh. Zahvalila se je tudi Občini Brežice za finančno pomoč pri izdaji zbornika. "Naš ustvarjalni namen je bil, da je to delo pomemben prispevek k ozaveščanju širše javnosti o pomenu naše ustanove ter njenem učnem, vzgojnem, kulturnem pa tudi športnem poslanstvu. V veselje in zadovoljstvo nam bo, če bodo bralci to prepoznali in začutili," je sklenila Šekoranja Špiler.

Ravnatelj Škof je na koncu še dejal, da bi se ob takem jubileju spodobila tudi torta, a je zaradi še vedno veljavnih ukrepov ni bilo, dijake pa je vseeno razveselil z novico, da so po koncu lahko šli kar domov. Na prireditev, ki sta jo povezovali dijakinji Tjaša Mavsar in Zoja Bogovič, s kulturnim programom pa obogatili gimnazijski Mešani mladinski pevski zbor pod vodstvom Simone Rožman Strnad, plesna skupina gimnazije, dijaki-športniki in šolski narodnozabavni ansambel, so poleg sedanjih dijakov povabili tudi nekdanje gimnazijce, profesorje, ravnatelje in delavce šole, direktorje javnih zavodov v občini Brežice, predstavnike občinske uprave ter ravnatelje osnovnih in srednjih šol Posavja.

R. R.

#povezujemoposavje

« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

S kolesom k šivilji Valerci

15.01.2022 | Oglas

Iz odpadka v zeleno energijo