Časopis za pokrajino Posavje
5.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ob diagnozi rak stopaš na pot neznanega

Objavljeno: Sobota, 17.10.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Roznata pentlja (4)

V rožnate pletnine ovita drevesa za osveščanje o pomenu zgodnjega odkrivanja raka dojk.

V Združenju Europa Donna Slovenija v t. i. rožnatem oktobru že vrsto let pripravljajo številne aktivnosti v zvezi z rakom dojk, s katerimi želijo opozarjati na pomen preventive, kot je redno mesečno samopregledovanje dojk, na pomen zgodnjega odrivanja raka dojk in učinkovitega zdravljenja, če je bolezen odkrita v zgodnjem stadiju.

V letošnjem rožnatem mesecu oktobru vse aktivnosti Europe Donne potekajo pod sloganom "Dotik pove največ" in dodajajo, da v času širjenja okužbe s koronavirusom ne smemo pristati na slabši dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike. »Če odkrijemo sumljive spremembe na dojkah, je treba vztrajati in priti do zdravnika, ki vas bo napotil k nadaljnjim preiskavam, če bo presodil, da je to potebno,« pravijo v Združenju Europa Donna Slovenija.

ROZA PLETENINE IN PENTLJE

Mojca Trzan, Katja Vovk (3)

Mojca Tržan in Katja Vovk sta se v preteklosti soočili z neprijazno diagnozo raka dojk.

Na pomen zgodnjega odkrivanja raka dojk v mesecu oktobru opozarjajo tudi roza pletenine in roza pentlje, ki jih najdemo tudi na območju Sevnice. Lična, v rožnate pletenine ovita drevesa se nahajajo v starem mestnem jedru, pri zdravstvenem domu, pri srednji šoli, na parkirišču za HTC in na Trgu svobode. »Prijetno nas je presenetila Srednja šola Sevnica, saj so poleg naših pletenin postavili še dve lastni roza pentlji, za kar smo jim hvaležni,« pojasnita Katja Vovk in Mojca Tržan, članici Europe Donne, ki sta opravili tudi tečaj za prostovoljke z namenom, da pomagata drugim. »Tudi nama so pomagali, ko sva potrebovali pomoč, ko sva sami zboleli za rakom dojk. Lažje je, če nisi sam, kajti ob diagnozi rak stopaš na pot neznanega in ne veš, kaj se bo zgodilo, kako se bodo stvari odvijale, tako da je dobrodošla pomoč nekoga, ki ti je pripravljen z dobrimi nameni stati ob strani,« povesta in dodata, da želita skupaj z ostalimi članicami s svojim delovanjem zmanjševati občutek osamljenosti in strahu.

S. R., foto: K. V., S. R.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

29.10.2020 | Redakcija

Postrv po babičinem receptu

26.11.2020 | Redakcija

Ribe so lovile v vrečo iz jute