Časopis za pokrajino Posavje
19.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ob diagnozi rak zastane dih, a zato je tu skupina za samopomoč

Objavljeno: Nedelja, 12.09.2021    Rubrika: NOVICE Bralci pišejo
2New Image (2)

Skupina za samopomoč bolnikov z rakom Krško je organizirala vožnjo z radeškim splavom

Srečanje Društva onkoloških bolnikov Slovenije, Skupina za samopomoč bolnikov z rakom Krško, je pretekli četrtek organizirala srečanje v Radečah, kjer so se prisotnim pridružile tudi članice skupine iz Trbovelj.

POSLANSTVO DRUŠTVA IN SKUPIN ZA SAMOPOČ BOLNIKOV Z RAKOM

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije (DOB) združuje bolnike z rakom, njihove svojce, prijateljein zdravstvene strokovnjake. Zavzema se za krepitev zdravja ter čim bolj kakovostno življenje z diagnosticirano boleznijo. Načelo samopomoči temelji na dejstvu, da si ljudje z enako izkušnjo bolezni in s podobnimi težavami najlažje zaupajo svoje stiske in si nudijo učinkovito oporo, kakor tudi s strokovno pomočjo. Organizirana samopomoč bolnikov z rakom je program, ki se razvija že 32 let. V ta namen deluje po različnih krajih Slovenije 20 takšnih skupin, v Krškem skupina deluje že 21 leto, članice in člani pa se srečujemo vsak drugi četrtek v mesecu v ZD Krško.

Našim dosedanjim rednim mesečnim srečevanjem korona ni prizanesla, saj se nismo mogli več srečevati in prav zato smo se zatekle v naravno okolje. V nas je že dolgo tlela želja, da naredimo nekaj posebnega in to nam je zagotovo uspelo minuli četrtek, ko se nas je veliko število članic iz Posavja in nekaj tudi Zasavja zbralo v radeškem pristanu in se povzpele na splav na čelu s celotno posadko flosarjev. Svoje ’soborke’ sem z največjim veseljem pričakala na splavu, jim zaželela dobrodošlico, mirno plovbo ter veliko zabave in smeha z željo, da kar najbolj uživajo v lepotah naše Save in da naš kraj še obiščejo, saj imamo še veliko lepih kotičkov. Počaščene smo bile, da so se nam na krovu pridružili župan občine Radeče Tomaž Režun, direktor ZD Radeče Franci Čeč in vodja Centra za promocijo zdravja, dipl. med. sestra Karmen Crljenkovič. S prijaznimi besedami sta nas nagovorila in pozdravila naše delovanje in aktivnosti za še več povezovanja med Posavjem in Zasavjem, da se tudi v Radečah še večkrat srečamo in podružimo. Zbrane so nagovorile še strokovna delavka iz skupine Krško, univ. dipl. psih. Alenka Kunej, koordinatorica Mimica Stopinšek in strokovna vodja skupine iz Trbovelj, višja medicinska sestra Gabrijela Hostnik.

VOŽNJA S SPLAVOM PREBUDILA POSEBNA OBČUTJA

Uvodnim pozdravom na splavu so 'flosarji' prijeli za krmilo in začele so se naše 'flosarske dogodivščine'. S splavom smo se zapeljali do Zidanega Mosta in nazaj v pristan. Vožnja je minila, kot bi trenil. Ob dobri hrani in pijači ter seveda spremljavi harmonikaša Žana Bregarja je vzdušje na krovu postalo živahno. Zvedeli smo veliko o zgodovini splavarstva, uživali v pogledih čudovite narave, sonce nas je toplo grelo. Bil je dan kot iz pravljice. Ob glasbi smo tudi pele in zaplesale, se naklepetale, tudi krst nas je čakal na koncu in ob kar nekaj težkih vprašanjih, a ob pomoči mojih deklet in seveda salve smeha mi je uspelo pridobiti splavarski certifikat in zdaj sem prava 'flosarka'. Ena od udeleženk, Mojca Andrejaš, je povzela in strnila misli, s katerimi smo se udeleženke družno strinjale: »Preživela sem čudovito popoldne ob prijetnem druženju, v katerem je prevladovala dobra volja in pozitivna energija. Druženje je bilo odlično organizirano, kar je seveda pripomoglo k temu, da je splav mirno plaval po reki Savi, ob spremljavi pesmi, dobrega golaža in pijače ter ob opazovanju čudovite narave. Ure so minile prehitro in lepi vtisi me bodo spremljali na poti domov,« je dejala. Z mislijo, da je v pravi družbi življenje lepše, smo se poslovile.

Članstvo krajank in krajanov Radeč v skupini in društvu je trenutno maloštevilno, a med nas ste vabljeni vsi, ki si želite svojo izkušnjo bolezni diagnoze rak deliti s tistimi, ki imajo to izkušnjo ali so v fazi zdravljenja. V skupini imamo vsi možnost odkrito spregovoriti, saj imamo podobne strahove, podobna pričakovanja in verjamemo, da nam tudi izmenjave pomagajo najti pravo pot k okrevanju, skupaj pa tudi lažje premagujemo prepreke, ki jih s sabo prinese diagnoza rak.

Vesna Bregar, foto: Franci, Katja, Mojca

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»