Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ob dnevu Civilne zaščite podelili priznanja najzaslužnejšim iz Posavja

Objavljeno: Petek, 03.03.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
brezice-dan-civilne-zascite-regijska-podelitev (71)

Letošnji posavski nagrajenci ob dnevu CZ z župani in podeljevalkama

Viteška dvorana gradu Brežice je bila v četrtek prizorišče slovesne regijske podelitve priznanj ob dnevu Civilne zaščite, ki ga obeležujemo 1. marca. Podeljevali sta jih predstavnica Uprave RS za zaščito in reševanje Olga Andrejek ter vodja izpostave URSZR Brežice Zdenka Močnik, in sicer sta podelili po tri bronaste in srebrne znake ter plakete in en zlati znak CZ.

Največjega pomena je učinkovito delovanje sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami

Slavnostni nagovor ob dnevu CZ, ki ga obeležujemo na prvi marčevski dan že vse od leta 1990, je imela Olga Andrejek, ki je med drugim poudarila, da sta se znanje in vedenje, kako ukrepati v primeru naravne in druge nesreče, na splošno izboljšala, a jih še vedno čaka veliko dela na tem področju. Pozdravila je prizadevanje Rdečega križa, da se uvede usposabljanje za izvajanje prve pomoči že v osnovni šoli. Navedla je, da si bomo leto 2022 žal zapomnili tudi po obsežnih nesrečah, predvsem po največjem požaru v zgodovini Slovenije na območju Krasa in hudi eksploziji v kemični tovarni Melamin v Kočevju, ki je terjala tudi sedem življenj. Pri obeh omenjenih nesrečah kot tudi npr. pri dovažanju pitne vode prebivalcem v sušnem obdobju kot tudi pomoči v času poplav so bili seveda prisotni pripadniki civilne zaščite in vsi drugi iz sistema zaščite in reševanja.
brezice-dan-civilne-zascite-regijska-podelitev (48)

Že na prvi marčevski dan sta bila na državni podelitvi na Brdu pri Kranju nagrajena generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin ...

Andrejek je izpostavila predvsem solidarnost in pripravljenost pomagati drug drugemu v nesreči, kar smo Slovenci sposobni in vedno znova dokazujemo ne le na domačih tleh, ampak tudi izven naših meja. Omenila je še, da se tudi naša država po svojih močeh vključuje v mehanizem EU na področju civilne zaščite in se odziva na pomoč, naj bo to materialna ali kot pomoč v silah, v zadnjem času največkrat ne toliko zaradi naravnih nesreč, ampak predvsem zaradi vojne. URSZR je dejavna tudi na področju oskrbe migrantov, ki se zatečejo na območje naše države. Obenem je omenila tudi dobre stvari, ki so se zgodile lani, kot npr. uspešna organizacija gasilske olimpijade v Celju. Po njenih besedah v URSZR pripravljajo tudi Resolucijo o nacionalnem programu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, s katero želijo v prihodnjih sedmih letih zagotoviti načrten, usklajen in učinkovit razvoj vseh dejavnosti ter nalog zaščite, reševanja in pomoči. »Učinkovito delovanje sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami je vitalnega pomena za varno in stabilno življenje vseh prebivalcev, ki živimo na območju Republike Slovenije,« je še poudarila na koncu.
brezice-dan-civilne-zascite-regijska-podelitev (54)

... in nekdanji dolgoletni predsednik GZ Brežice Mihael Boranič (ob njem vodja brežiške izpostave URSZR Zdenka Močnik in predstavnica URSZR Olga Andrejek).


Brežiški župan Ivan Molan je v pozdravnem nagovoru gostitelja dogodka izpostavil pomen dobro organiziranega sistema zaščite in reševanja predvsem v Posavju, kjer se nahaja veliko pomembne kritične infrastrukture, kot so jedrska elektrarna, letališče, avtocesta, železnica itd., ki lahko povzročijo nepredvidljive dogodke. Zahvalil se je vsem, ki delujejo na področju zaščite in reševanja, za njihovo plemenito delo.

Letošnji nagrajenci CZ

Bronasti znak CZ letos prejmejo predsednik GZ Brežice Herman Premelč, operativni gasilec PGD Prekopa Damjan Luzar ter prostovoljni gasilec in predsednik nadzornega odbora PGD Veliki Kamen Jože Jankovič. Srebrni znak CZ prejmejo predsednik GZ Sevnica Vincenc Knez, PGD Krška vas in PGD Raka (obe društvi za 100 let delovanja). Zlati znak CZ prejme PGD Cerklje ob Krki za 120 let delovanja. Plaketo CZ prejmejo PGD Brestanica, PGD Bizeljsko (obe za 130 let delovanja) in PGD Loka pri Zidanem Mostu (za 140 let delovanja).
brezice-dan-civilne-zascite-regijska-podelitev (18)

Slavnostni nagovor je imela Olga Andrejek (URSZR).


Tomin in Boranič nagrajena že na Brdu pri Kranju dan prej

Že 1. marca pa sta bila na državni prireditvi na Brdu pri Kranju nagrajena še dva Posavca, in sicer je srebrni znak CZ prejela generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin, plaketo CZ pa je prejel nekdanji dolgoletni predsednik GZ Brežice Mihael Boranič. Tomin (zahvalila se je v imenu vseh nagrajencev) je dolga leta povezana s humanitarno dejavnostjo, izkušnje za delo na področju nudenja humanitarne pomoči ter pripravljenosti in odziva na naravne ali druge nesreče je pridobivala tako doma kot prostovoljka RK kot tudi v tujini kot sodelavka v različnih projektih in programih številnih mednarodnih organizacij. Njeno dosedanje delo v RKS je zaznamoval izreden odziv celotne mreže RK znotraj sistema zaščite, reševanja in pomoči v RS, kjer je posebej izpostavljeno vodenje organizacije v času epidemije covida-19 ter organizacije pomoči ogroženim zaradi oboroženega spopada v Ukrajini. Vodenje RKS nadaljuje v drugem mandatu, kar kaže na spoštovanje njenega dela med pripadniki RK in njeno zavzetost tudi vnaprej. Za prejem priznanja jo je predlagal RKS. Boranič, ki je bil nagrajen za dolgoletno, prizadevno in uspešno delo na področju gasilstva. Njegovo delo na področju zaščite in reševanja je bilo cenjeno, saj je vedno pokazal pozitiven pristop k reševanju nastalih situacij. Za delo na področju zaščite in reševanja ter razvoja požarne varnosti je prejel številna priznanja, tudi najvišje priznanje Gasilske zveze Slovenije – kipec Matevža Haceta. S svojo prepoznavnostjo je močno prispeval k ugledu sistema zaščite in reševanja na lokalni ravni in širše ter dajal odličen vzor mlajšim generacijam in s tem pokazal, kako dragocen je lahko prispevek vsakega posameznika v verigi poslanstva na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Njegov predlagatelj je bil župan Občine Brežice Ivan Molan.

Prireditev, ki so se je med drugimi udeležili tudi poslanka DZ mag. Nataša Avšič Bogovič, župani Janez Kerin, Srečko Ocvirk in Robert Zagorc, podžupani ter direktorji občinskih uprav posavskih občin, poveljniki CZ posavskih občin, predstavniki gasilskih zvez, vojske in policije, gostje iz Hrvaške ter vsi ostali, ki so vpeti v sistem zaščite in reševanja kot prostovoljci ali poklicno, je povezovala Anja Urek, za glasbeni program pa so poskrbeli profesorici in učenci GŠ Brežice Mihaela Komočar Gorše, Anita Veršec, Ana Jagrič, Rok Beričnik in Jaka Hribar.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»