Časopis za pokrajino Posavje
5.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Občina Brežice s podjetjem Strabag podpisala pogodbo za nov vrtec v Dobovi

Objavljeno: Četrtek, 02.07.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
vrtec_dobova_podpis_pogodbe (34)

Med podpisom pogodbe: Karel Bogatin, Lidija Žagar in župan Ivan Molan

V Dobovi, kjer so lani obeležili 50 let predšolske vzgoje, bodo predvidoma do konca oktobra 2021 dobili nov 5-oddelčni vrtec, za gradnjo katerega so na prvi julijski četrtek dopoldne župan Ivan Molan v imenu Občine Brežice ter Lidija Žagar in Karel Bogatin iz podjetja Strabag d.o.o. podpisali pogodbo, ki znaša približno 1,6 milijona evrov.

Na lokaciji starega vrtca bo nastal povsem nov

vrtec_dobova_podpis_pogodbe (29)

Eden od dobovskih otrok je županu predal poseben ključ s prošnjo, naj zaklene stari vrtec in odklene novega.

Investicijo je podrobneje predstavila vodja oddelka za investicije, občinsko premoženje in javna naročila Suzana Ogorevc. Namen projekta je zagotoviti ustrezne prostorske pogoje za izvajanje predšolskega varstva na obstoječi lokaciji. Investicija zajema odstranitev obstoječega vrtca; novogradnjo vrtca s petimi oddelki in pokritimi terasami ob igralnicah v pritličju; ureditev vrtcu pripadajočih zunanjih površin (zelene površine, namenjene igri na prostem); novogradnjo opornega zidu na južni strani območja urejanja z namenom pridobitve dodatnih uporabnih zelenih površin in ureditev parkirnih površin z izvedbo rekonstrukcije cestnega priključka z navedenih parkirnih površin na LC 024271 Kapele–Dobova. Nov vrtec je zasnovan kot nizkoenergijski objekt, za ogrevanje je predvideno talno gretje, kot vir toplote za delovanje toplotnih črpalk pa se bodo uporabile geosonde, ki bodo omogočale tudi hlajenje prostorov. Otroci iz dobovskega vrtca bodo v času gradnje preseljeni v prostore OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova, kjer bosta istočasno potekala energetska sanacija šole in preureditev podstrešja – izvajala se bo tudi energetska sanacija športne dvorane v sklopu projekta javno-zasebnega partnerstva –, tako da bodo tako učenci kot otroci imeli dovolj prostora, da bodo lahko nekaj časa pod isto streho.

Molan: Vrtec v Dobovi je še zadnji montažni objekt

vrtec_dobova_podpis_pogodbe (23)

Nastop otrok vrtca Najdihojca

Kot je dejal župan Molan, bo nov vrtec veliko prostornejši, saj bo več kot enkrat večji od obstoječega – 366,50 kvadratnega metra zdaj, po novem pa 817,35 kvadratnega metra neto tlorisne površine. Če bo šlo vse po načrtih, bodo po njegovih napovedih v nov vrtec dobovski otroci lahko vstopili v začetku leta 2022. Ob podpisu pogodbe je izrazil upanje, da bo nov vrtec v Dobovi dokončan še pred predvidenim rokom, ki je proti koncu leta 2021. Če bo gradnja vrtca potekala hitreje od načrtovanega, bo občina skušala zagotoviti sredstva za predčasno dokončanje investicije, je obljubil. Povedal je še, da so kljub epidemiji, ki je zaustavila življenje in vse načrtovane investicije v tem letu za nekaj časa pustila v negotovosti, uspeli – tudi na podlagi višje povprečnine, kar za občino pomeni 900 tisoč evrov dodatnih sredstev – projekt izgradnje vrtca v Dobovi kot tudi ostale načrtovane projekte v občini pripeljati do realizacije. »Lahko zatrdim, da bo letošnje leto eno največjih investicijskih let, kar se tiče investicij v šole, vrtce, telovadnice itd.,« je poudaril. Omenil je še, da so bili pred 50 leti v občini Brežice narejeni trije montažni objekti, in sicer šola na Bizeljskem ter vrtca v Brežicah in Dobovi. Bizeljsko šolo in brežiški vrtec so pred leti že prenovili, tako da je ostal samo še dobovski, ki bo prišel na vrsto zdaj. »Pošteno ga je že načel zob časa, tudi kvadratura samega vrtca je bistveno premajhna, tako da je bil že skrajni čas, da se zgradi novega in prostornejšega. Verjamem, da bo nov vrtec z lepo urejeno okolico dal celotnemu šolsko-športnemu kompleksu v Dobovi poseben pečat,« je še izjavil.

Baškovičeva: Starega vrtca ne bomo kar tako pozabili

Ravnateljica OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova Ivana Baškovič je med drugim povedala: »Starega vrtca kmalu ne bo več, a ga ne bomo kar tako pozabili, saj so se v njem dogajale zgodbe nekaj sto otrok, za vsakega posebej in vsaka posebna. Neizbrisni spomini na vrtec in prijatelje ter izredno predane vzgojiteljice in pomočnice ter vse druge, ki so omogočili, da so se počutili dobro, bodo ostali v vsakem posamezniku. Na tak način tega vrtca ne bomo podrli kot samo staro dotrajano stavbo.« Kot je še navedla, je stari vrtec že več let komaj zadovoljeval osnovne potrebe za življenje otrok in delavk vrtca. »Dolgo si že želimo, da bi tudi naši otroci zaživeli v okolju, ki je poleg duše vrtca, otrok in vzgojiteljev, enako pomembno za vsestranski razvoj otrok. Zdaj se nam bo ta želja končno uresničila, dobili bomo novo, sodobno stavbo, otroci in zaposleni pa bodo poskrbeli, da bo dobila dušo,« je sklenila svoj nagovor. Pod okriljem šole je sicer sedem oddelkov vrtca, ki jih obiskuje od 90 do 100 otrok. Pet oddelkov je v dobovskem vrtcu in v šoli, dva oddelka vrtca pa sta organizirana na podružnični šoli v Kapelah.

Spregovorila je tudi predsednica sveta KS Dobova Branka Stergar in izpostavila, da je prisotnost predšolske vzgoje in izobraževanja pomembna tudi za kraj, kjer deluje, posebej če je ta na podeželju. »Danes je za naš kraj poseben dan, praznik, saj se zavedamo, da bo na tem mestu v naslednjih mesecih zgrajen nov, sodoben objekt, kar bo kraju prineslo še kakovostnejšo predšolsko vzgojo, ki bo v zadovoljstvo vsem, predvsem pa najmlajšim.« Otroci se bodo s svojimi vzgojiteljicami v času izgradnje preselili v prostore osnovne šole, kar je po njenih besedah pomemben dejavnik, da ostanejo skupaj na eni lokaciji, kar bo omogočalo nemoteno izvajanje dejavnosti. Predstavnika podjetja Strabag direktorica Žagarjeva in Bogatin sta obljubila, da bodo več kot upravičili zaupanje in gradbena dela izvajali še veliko hitreje, kot se od njih pričakuje.

Podpis pogodbe je spremljal tudi kulturni program v izvedbi pevke Nine Berger, sicer zaposlene na dobovski šoli, in otrok vrtca Najdihojca, ki so pod mentorstvom Polone Lojevec Milkovič zapeli pesem Naš vrtec.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam