Časopis za pokrajino Posavje
14.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Občino pozvali k sanaciji dveh črnih odlagališč; na občini pravijo, da so ukrepali

Objavljeno: Petek, 11.08.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
Banova Jama Foto Ekološka patrulja DEZ, 12.04.2017.

Banova jama (Foto Ekološka patrulja DEZ, 12.04.2017)

Dolenjski ekološki zavod Novo mesto
na podlagi ugotovitev njihove ekološke patrulje, urgenc Kluba jamarjev Kostanjevica na Krki in splošnega zgražanja ekološko ozaveščenih občanov  Občino Kostanjevica na Krki poziva, naj nemudoma sanira oziroma odstrani iz narave dve črni odlagališči odpadkov: odpadke iz Banove jame in klavnične odpadke iz Brezna pri bosanski bajti.

"Po veljavni zakonodaji je za odstranitev odpadkov iz narave odgovoren povzročitelj. V primeru, da povzročitelj ni znan oziroma se ga ne dá ugotoviti, je za odstranitev odpadkov odgovorna vaša občina na vaše stroške. V primeru, da pri odstranjevanju odpadkov iz narave občina ugotovi, kdo je povzročitelj črnega odlagališča, lahko stroške odstranitve naprti povzročitelju," je v dopisu občini zapisal strokovni in izvršni direktor Dolenjskega ekološkega zavoda Novo mesto Jože Povšič.
 
Brezno pri bosanski bajti Foto Klub jamarjev Kostanjevica na Krki 26.07.2017

Brezno pri bosanski bajti (Foto Klub jamarjev Kostanjevica na Krki 26.07.2017)

Ekološka patrulja DEZ in jamarji so celo ugotovili, da je nad Banovo jamo na že postavljeni tabli lažen napis »Srečno očiščeno območje«, v bližini tega napisa pa ograja. Ograjo in table o prepovedi odlaganja odpadkov se postavi takrat, ko je že opravljena temeljita sanacija črnega odlagališča.
 
"V primeru, da se sanacije oziroma odstranitve teh dveh črnih odlagališč iz narave ne boste lotili takoj oz. nemudoma, bomo kot DEZ Dolenjski ekološki zavod Novo mesto sklicali novinarsko konferenco na licu mesta pri obeh teh črnih odlagališčih, za vse medije v Sloveniji, in uradno kazensko ovadili odgovorne osebe pravnih oseb! Dovolj je sprenevedanja!" so ostro zaključili dopis občini.
 
P. P./vir: DEZ Novo mesto

Občina Kostanjevica na Krki: smo ukrepali

Banova jama in Koprivnik 012

Ograja in opozorilna tabla pri Banovi jami (Foto: Občina Kostanjevica na Krki)

Na dopis DEZ Novo mesto so se odzvali z Občine Kostanjevica na Krki.
 
Brezno pri Bosanski bajti

Kot pravijo na občini, so se skupaj s koncesionarjem GJS, družbo Kostak d.d. iz Krškega, takoj odzvali na prijavo Društva jamarjev, ki so jo prejeli 8. 8. 2017. Zjutraj 9. 8.2017 so tako že izvedli skupni sestanek s predstavniki Lovske družine in Društva jamarjev ter se dogovorili za konkretne aktivnosti, istega dne pa so bili o zadevi uradno, s strani občine, obveščeni: Inšpektorat za okolje in prostor iz Novega mesta, Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Novo mesto, PU Novo mesto in lastnik zemljišča, Škofija Novo mesto.

"Vsi naslovniki so bili zaprošeni za urgentno ukrepanje, da bo posledično možna čim prejšnja sanacija stanja. Kostak pa je zagotovil analizo vode, s čimer bo tudi nadaljeval, ki je pokazala, da je kakovost vode ustrezna. Občina pa bo, v sodelovanju s koncesionarjem in pristojnimi institucijami, pripravila postopek sanacije, ki bo, glede na naravo terena (brezno), izredno zahtevna. Pričakuje pa tudi, da bodo s strani pristojnih služb, odkriti storilci in ustrezno sankcionirani," so zapisali na občini.

Banova jama

V tem primeru gre, kot pravijo na občini, za izredno nedostopno območje - jamo na obrobju naselja Oštrc, kjer so neosveščeni občani že desetletja odlagali odpadke. "Občina je s ciljem preprečitve nadaljevanja takih dejanj leta 2011 ob javni poti, s katere so se odpadki spuščali v to jamo, postavila 3 metre visoko žičnato ograjo. Postavila je tudi 2 standardizirani opozorilni tabli z jasnim napisom "Ne odlagaj odpadkov". Navedeno je razvidno iz priloženih fotografij," pojasnjujejo. Kot ugotavljajo, so s tem dejanjem preprečili nadaljnje onesnaževanje, medtem ko so v jami še vedno odpadki izpred desetletij. Sanacija tega stanja bo, glede na nedostopnost terena, še zahtevnejša in dražja od sanacije brezna pri Bosanski bajti.

Glede na navedeno, bo občina prioritetno reševala novonastalo odlagališče pri Bosanski bajti, se zaključuje odziv občine.

P. P./vir: Občina Kostanjevica na Krki
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte