Časopis za pokrajino Posavje
15.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Obnova lesenega mostu v Cerkljah gre počasi h koncu

Objavljeno: Torek, 13.04.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
obnovljen_most_cerklje (22)

Obnova lesenega mostu v Cerkljah ob Krki se bo zaključila do 15. maja 2021.

Obnova lesenega mostu v Cerkljah ob Krki, ki se je začela sredi januarja letos, gre počasi že h koncu, saj je most tako rekoč že skoraj pripravljen, da po njem spet steče tudi promet. Po prvotnem načrtu je bilo dokončanje predvideno konec junija, a so delavci podjetja Rafael iz Sevnice, glavnega izvajalca del, in njegovi podizvajalci tudi zaradi vremena, ki jim je služilo skoraj ves čas, z deli napredovali tako hitro, da bo most končan že do 15. maja.

Tako so pred dnevi tudi že zaključili podlago za mostni povozni parket in le-tega tudi položili ter postavili ograjo na mostu, izvajalo se je tudi še nameščanje jeklene podkonstrukcije mostu. Za postavitev nove lesene konstrukcije je zaslužno podjetje KT Tršinar iz Kostanjevice na Krki, jekleno podkonstrukcijo pa je izdelalo podjetje Montaža kovinskih konstrukcij, Marjan Kus s.p. iz Župeče vasi.
obnovljen_most_cerklje (30)

Pogled na obnovljen cerkljanski most


Zdaj sledi bolj kot ne le še povrnitev gradbišča in okolice mostu v prvotno stanje. Investitor v celovito obnovo mostu, Občina Brežice, se je za njegovo obnovo odločil zaradi njegove dotrajanosti. Zamenjana je bila celotna lesena konstrukcija. Lesene vzdolžnike, ki povezujejo pilote, so zamenjali z jeklenimi nosilci, kar omogoča povečanje nosilnosti mostu na 15 ton, prej je bila zaradi stanja mostu postavljena omejitev na 3,5 tone. To pomeni, da bodo most lahko uporabljala večja intervencijska gasilka vozila in tudi šolski avtobus, kar bo pomembno skrajšalo poti. Ministrstvo za obrambo RS v skladu z dogovorom o vlaganjih v lokalno infrastrukturo, ki jo souporablja Slovenska vojska, sofinancira obnovo mostu v višini 200.000 evrov.

Po obnovljenem mostu smo se tudi že sprehodili, kar si lahko ogledate spodaj.R. R., foto: R. R. in Verica Lajkovič

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam