Časopis za pokrajino Posavje
4.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Obnova Tončkovega doma na Lisci se nadaljuje, najemnik dal odpoved

Objavljeno: Torek, 14.01.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Tonckov dom na Lisci, obnova (6)

Obnova Tončkovega doma se nadaljuje tudi v novem letu.

V letu 2014 je Občina Sevnica po več kot enoletnem usklajevanju s Planinskim društvom Lisca Sevnica in Planinsko zvezo Slovenije postala lastnica Tončkovega doma na Lisci s pripadajočimi zemljišči ter se kmalu lotila prvih ureditev tako okolice kot notranjih prostorov.

TONČKOV DOM BO ZAPRT ZARADI OBNOVE

Po zamenjavi ostrešja na Tončkovem domu ter nekaterih dodatnih ureditvah na podstrehi, ki so trenutno v izvajanju, bo v mesecu februarju potekala še prenova kuhinje z ureditvijo prostora s točilnim pultom ter posebno spominsko sobo. To pomeni, da bo Tončkov dom 1. februarja 2020 zaprl vrata za tri mesece, najemnik doma pa se je odločil za odpoved najemne pogodbe.

»O svojih namerah je Občina Sevnica ob prijavi investicije za sofinanciranje v okviru Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo v začetku leta 2019 obvestila najemnika. Družina Krašovec se je v oktobru 2019 s Planinskim društvom Lisca Sevnica dogovorila za najem Jurkove koče za izvajanje omejene gostinske dejavnosti, saj je za čas obnovitvenih del načrtovano zaprtje Tončkovega doma,« pojasnjujejo na Občini Sevnica, ki je včeraj, 13. januarja, prejela odpoved najemne pogodbe dolgoletnega najemnika in oskrbnika Tončkovega doma na Lisci, Gostinstva Krašovec d. o. o.

PO DESETIH LETIH KONEC NAJEMNIŠTVA

Tonckov dom na Lisci, obnova (28)

Najemnik Tončkovega doma Brane Krašovec s hčerjo Tamaro, s katero sta delala v strežbi, pravita, da sta na Lisci preživela mnogo prijetnih, a tudi zelo veliko delovnih dni in napočil je čas, da se nekoliko bolj posvetita družini.

»Deset let smo na Lisci in lahko bi uspešno delali še leto ali pa dve, ampak po tehtnem premisleku smo ugotovili, da potrebujemo počitek, tega fizično kot družina ne zmoremo več, moramo se fizično spočiti. Vsi vikendi in prazniki so bili delovni in odločitev, da bomo počasi zaključili, je v nas tlela že nekaj časa, vendar je nismo delili z našimi gosti. Adaptacija Tončkovega doma je priložnost, da se lahko zahvalimo za prekrasna leta, ki smo jih preživeli na tem posavskem biseru. Ponosni smo na dosežke, s katerimi smo presegli vse, kar smo želeli doseči. Prispeli smo na cilj in se umikamo v želji, da bo prišel nekdo drug, ki bo zgodbo nadaljeval z novim zagonom, novim elanom, novo miselnostjo,« pove najemnik Brane Krašovec, ki se bo skupaj z ženo Romano za nekaj časa umaknil v mirno družinsko življenje, v katerem nanju čakajo tudi štirje vnuki. »Z nikomer se nisem sprl, z dvignjeno glavo se umikam oziramo se umikamo in s tem dajemo priložnost še komu drugemu, da nadaljuje, kjer mi zaključujemo,« doda sogovornik v želji, da bo šel razvoj Lisce v želeno smer.

»Lisca ni samo pohodniška točka, temveč je zelo priljubljena izletniška ter turistična točka in temu se je skušala prilagajati gostinska ponudba, za katero pa vemo, kako težko je najti ustrezen kader, ki bi bil pripravljen delati. Lisca je v zadnjih letih presegla družinski okvir in verjetno se je pojavila potreba po dodatnem zaposlovanju, a potem se človek vpraša, kje dobiti ljudi, koliko jih plačati in ali to matematično znese ...« so tkali misli trije obiskovalci, ki so skušali razumeti odločitev najemnika Tončkovega doma.

V času izvajanja obnovitvenih del bo Občina Sevnica izvedla javni poziv za oddajo ponudb za najem Tončkovega doma, ki bo vnovič odprl svoja vrata predvidoma v mesecu maju.

S. R.


 
« Nazaj na seznam