Časopis za pokrajino Posavje
28.02.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Obnovili so staro vodno motorno brizgalno

Objavljeno: Petek, 19.02.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
PGD Blanca, obnovljena brizgalna

Pobudniki in člani PGD Blanca ter sodelujoči pri obnovi motorne brizgalne (zgoraj od leve proti desni in spodnja vrsta): Jože Radej, Bojan Radej, Robert Zidar, Herman Radej, Jože Mirt, Peter Mirt in Srečko Mlinarič (foto: arhiv PGD Blanca)

Stara motorna vodna brizgalna, ki so jo v PGD Blanca po skoraj petih desetletjih obnovili, je po mnenju gasilk in gasilcev dragocen eksponat gasilske tehnike za gašenje požarov, s katerim je povezanih mnogo zgodb.

»Gre za agregat na elektriko, ki ga je nekdo, ne vemo kdo in kdaj, predelal v brizgalno za vodo z motorjem znamke Zündapp KS600. Motor je bil narejen okoli leta 1940, med drugo svetovno vojno, po vsej verjetnosti za nemško vojsko. PGD Blanca je motorno vodno brizgalno nabavilo leta 1948 in ta je služila svojemu namenu do avgusta 1973, ko so z njo gasili goreč hlev v vasi Rožno. Po tem dogodku brizgalna ni več delovala in dolga leta je samevala v kotu garaže gasilskega doma na Blanci, zadnja leta pa pod kozolcem v bližini, kjer imamo blanški gasilci spravljene stvari, za katere ni več prostora v domu,« pripoveduje predsednik PGD Blanca Robert Zidar.

V blanškem gasilskem društvu so se na pobudo dveh članov, Jožeta in Bojana Radeja, odločili za obnovo in v ta namen zbrali znaten del sredstev. Staro motorno vodno brizgalno sta razstavila ter v celoti obnovila brata Srečko in Milan Mlinarič. »Pri obnovi, ki je bila zaključena junija lani, smo ugotovili, da je zdrobljen zobnik, zato ni mogla več delovati. Zobnik, ki je bil zdrobljen, je zrisal in naredil Bojan Božič z Dolnjega Brezovega, ker bi originalni del težko dobili,« pojasnjuje predsednik PGD Blanca, ki upa, da bo v prihodnosti doživel celovito obnovo in razširitev prostorov tudi gasilski dom na Blanci, saj je postal pretesen za vso gasilsko opremo. V ta namen že potekajo določene aktivnosti in že več let za to investicijo tudi načrtno zbirajo sredstva.
PGD Blanca, ročna brizgalna (1)

Veterani PGD Blanca se v mesecu avgustu že vrsto let udeležujejo vseslovenskega tekmovanja s starimi ročnimi vodnimi brizgalnami (foto: arhiv PGD Blanca).

Morda se bo v bodočih novih prostorih našel še prostor za ročno brizgalno z letnico 1881, ki jo je društvo kupilo leta 1933 s prostovoljnimi prispevki. »Tudi ta brizgalna je bila pred skoraj tremi desetletji v celoti obnovljena in prav tako predstavlja edinstven muzejski primerek gasilske tehnike,« pove sogovornik ob ogledu še vedno delujoče brizgalne, s katero se blanški gasilski veterani tradicionalno v mesecu avgustu udeležujejo vseslovenskega tekmovanja s starimi ročnimi vodnimi brizgalnami.

Smilja Radi

Članek je bil objavljen v regionalnem časopisu Posavski obzornik 18. februarja 2021.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam