Časopis za pokrajino Posavje
5.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Obnovitvena delavnica prve pomoči

Objavljeno: Torek, 18.02.2020    Rubrika: NOVICE Bralci pišejo
Obnovitvena delavnica PP (9)

V Domu krajanov Rovišče je potekala obnovitvena delavnica tečaja prve pomoči.

Kraj Rovišče pri Studencu je z letošnjim januarjem bogatejši še za eno novo pridobitev. Dom krajanov je namreč opremljen z defibrilatorjem, za kar se lepo zahvaljujemo Občini Sevnica.

Da bi bil smisel pridobitve upravičen, je DRPT Rovišče v februarju 2020 organiziralo obnovitveni tečaj prve pomoči, temeljnih postopkov oživljanja in uporabe defibliratorja. Naj samo spomnim, da je v kraju podoben tečaj potekal že pred slabima dvema letoma pod vodstvom članice društva, upokojene zdravnice Jelke Pleško Gorenc. Tudi letos je bila gospa Gorenc pobudnica, organizatorica in izvajalka teoretičnega dela obnovitvene delavnice, na kateri se je ponovo zbralo lepo število krajanov.

V našo sredino je bil povabljen strokovnjak s tega področja Robert Martinčič, zdravstveni tehnik iz ZD Krško, ki se je na naše veselje vabilu odzval. Prisotni smo prisluhnili njegovim napotkom in izhodiščem za pravilno ukrepanje v primeru nudenja prve pomoči. Predvsem je opozoril na zavarovanje ponesrečenca, sprostitev dihalnih poti, obveščanje strokovnih služb in na to, da nismo panični. Veliko vrednost vsebine ima praktičen prikaz pravilnega postopka oživljanja, pravilnega položaja v primeru nezavesti ter uporabe defibliratorja. Sprva se je zdelo, da je ta uporaba zapletena, vendar se je izkazalo, da nas naprava vodi in usmerja in posledično zato ni nič komplicirano. Še večjo vrednost je delavnica dala vsem, ki so praktično na lutki preizkusili postopke, pri čemer je gospod Robert opozarjal na morebitne naše napačne prijeme.

Hvala za te izkušnje, saj nikoli ne vemo, kdaj bodo naše veščine prišle prav.

Franci Žibert, predsednik DRPT Rovišče 
« Nazaj na seznam