Časopis za pokrajino Posavje
22.03.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Obnovljeni dom gasilcev in krajanov zgodovinskega pomena za Bukošek

Objavljeno: Ponedeljek, 30.07.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
bukosek_krajevni_praznik102

Obnovljeni dom gasilcev in krajanov v Bukošku

KS Zakot - Bukošek - Trnje in PGD Bukošek sta minulo soboto pred obnovljenim domom gasilcev in krajanov v Bukošku organizirala prireditev »Krajevni praznik v Bukošku 2018«, v okviru katere je potekala tudi svečanost ob prevzemu doma gasilcev in krajanov.

bukosek_krajevni_praznik81

S prerezom traku so novo pridobitev predali namenu Boris Poček, Stanislava Molan in župan Ivan Molan.

Kot je povedal predsednik PGD Bukošek Boris Poček, pomeni obnovljen dom gasilcev in krajanov eno najpomembnejših poglavij v celotni zgodovini PGD Bukošek in samega kraja. »To, kar stoji pred nami, meji na čudež. Ne samo zaradi večine vloženih sredstev in obsega obnove, ampak tudi zaradi načina, kako smo to izvedli. Tisoče in tisoče delovnih ur naših članov, na desetine članov društva in sovaščanov, ki so bili pripravljeni priskočiti na pomoč, več kot deset posameznikov, ki so dajali in še dajejo za ta kraj in društvo svojo dušo in telo,« je poudaril in dodal: »Da danes tu pred nami stoji tale lepotec, se lahko zahvalimo vrednotam, kot so prostovoljstvo, solidarnost, tovarištvo, delavnost, vztrajnost, trma in ponos.« Tekom obnove objekta od leta 2013 so projekt spremljale tudi manjše in večje težave, a kot je dejal Poček, brez vseh teh težav nikoli ne bi mogli dobiti tega, kar so ta dan slovesno predali namenu. »Več kot pridobitev novega doma gasilcev in krajanov nam pomeni, da smo na svojo stran pridobili vas, krajane, saj tako složni, požrtvovalni, solidarni in predani, kot smo danes, nismo bili že desetletja,« je še povedal. Obnova je bila sicer obsežna, a je bilo temu projektu naklonjeno lokalno okolje, tako Občina Brežice kot KS Zakot - Bukošek - Trnje na čelu s predsedniki Juretom Pezdircem, Adijem Brodom in zdajšnjim Juretom Krošlom. Ob tej priložnosti se je Poček zahvalil vsem vaščanom Bukoška, krajanom njihovega požarnega okoliša, gasilkam in gasilcem, ki so jih podpirali pri obnovi, izvajalcu del Gradbeništvu Moškon, nadzorniku Alešu Vodebu, KS Zakot - Bukošek - Trnje ter še zlasti Občini Brežice in županu Ivanu Molanu. Predsednik PGD Bukošek je zatrdil, da si bo društvo prizadevalo, da beseda v nazivu objekta 'krajevni' ne bo samo zaradi lepšega, pač pa bodo vrata doma odprta še za koga iz sosednjih vasi in ljudi dobre volje iz njihove KS. »To je zdaj naš in vaš novi dom gasilcev in krajanov Bukošek,« je sklenil Poček.

bukosek_krajevni_praznik19

Utrinek s tekmovanja gasilske mladine

Navzoče je nagovoril tudi brežiški župan, ki je omenil, da je občina že pred leti s PGD Bukošek našla rešitev, kako urediti prostore krajevne skupnosti in obenem omogočiti obnovo gasilskega doma. Takrat so se dogovorili, da občina odkupi prostore, namenjene delovanju KS, prav tako tudi del javnih površin in nato s skupno investicijo preuredijo objekt v dom, ki bo namenjen tako gasilcem kot krajanom. Dejal je, da je občina financirala predvsem prostore KS in odkupila del prostorov gasilskega društva, ki so bili namenjeni KS. Investicija je znašala približno 105 tisoč evrov. »S skupnimi močmi smo tako zagotovili boljše pogoje za delovanje tako gasilcem kot krajanom, pri čemer je treba povedati, da KS doslej kot ena od redkih sploh ni imela svojih prostorov za delovanje,« je povedal Molan in čestital predvsem gasilcem in krajanom, ki so namenili res veliko sredstev za obnovo gasilskega doma. »Verjamem, da bo obnovljeni dom gasilcev in krajanov postal center dogajanja v kraju,« je še dejal in omenil tudi, da imajo v KS Zakot - Bukošek - Trnje v letošnjem letu predvidene še nekatere druge investicije, kot sta preplastitev cestišča v Trnju in začetek gradnje pločnika v Črncu.

V imenu KS Zakot - Bukošek - Trnje je zbrane pozdravila Stanislava Molan in izrazila zadovoljstvo ob pridobitvi novih prostorov KS. Poček, župan Molan in Molanova so nato tudi slovesno prerezali trak in s tem novo pridobitev predali v namen, blagoslovil pa jo je brežiški župnik Milan Kšela. Ob tej priložnosti so podelili tudi zahvale tistim posameznikom, ki so imeli pri obnovi doma največjo vlogo – Matjažu Brataniču, Andreji Tomažin, Igorju Godlerju, Viktorju Deržiču, Majdi Čarni, Silvu Šnebergerju, Jasmini Molan, Vilku Vogrincu, Valentinu Zoriču, Borisu Počku, Stanislavi Molan, Adiju Brodu, županu Ivanu Molanu in Juretu Pezdircu, zahvalno plaketo pa je PGD podelilo Občini Brežice in KS Zakot - Bukošek - Trnje.

V kulturnem programu svečanosti so nastopili sestre Valentina, Ana in Mateja Levak, bukoški otroci ter Lejla Pezdirc in Luka Molan Polovič, povezovala sta Lana Pezdirc in David Bratanič. Že pred slovesnostjo je v Bukošku potekalo gasilsko tekmovanje mini fire combat in tekmovanje gasilske mladine. S prvim sta pri članih najbolje opravila »Rdeča petelina«, pri članicah pa »Team Požun«, medtem ko so v sklopu drugega med mladinskimi ekipami slavile »Barabinske mlade gasilke 2« z Blance, med pionirji pa ekipa Sromelj. Pestro sobotno dogajanje v Bukošku so začinili še traktorji starodobniki iz Zlatoličja, vse prisotne pa je na koncu zabavala še glasbena skupina Jackpot.

R. R., foto: R. R., F. Polovič in PGD Bukošek
« Nazaj na seznam