Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Obračamo nov list – izšla prva številka Posavskega obzornika v letu 2020

Objavljeno: Četrtek, 09.01.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Najava-PO01-2020

Naslovna stran prve številke Posavskega obzornika v letu 2020 prinaša kolaž fotografij posavskih silvestrovanj.

Praznični dnevi so mimo, upamo, da ste jih lepo preživeli. Ekipa, ki sestavlja časopis, si je nabrala novih moči in takoj po novem letu začela s snovanjem prve številke Posavskega obzornika v (prestopnem) letu 2020. Le-ta kljub manjšemu obsegu (24 strani) prinaša mnogo zanimivih prispevkov, ki vam bodo zagotovo krajšali čas v teh januarskih dneh.

Na naslovnici smo s kolažem fotografij skušali zajeti delček dogajanja na vseh treh uradnih silvestrovanjih na prostem v Posavju, ki ljudi še vedno privabljajo. Zdaj že tradicionalno v prvi številki novega leta objavljamo, kaj se je na zadnji dan starega in prvi dan novega leta dogajalo v brežiški porodnišnici. Tokrat so se na silvestrovo rodili trije dečki, na novega leta dan pa tri deklice. Obiskali smo mamici zadnjega dečka v lanskem letu in prve deklice v letošnjem ter se s porodnišničnim osebjem pogovarjali o statistiki minulega leta in modnih porodnih trendih.

Bili smo tudi na posavski proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti v Krškem, kjer je bil slavnostni govornik državni svetnik in sevniški župan Srečko Ocvirk. Slednji se je med drugim navezal na načrtovano regionalizacijo Slovenije: »Slovenija pa ni samo prestolnica, kjer je lociranih skoraj polovica vseh delovnih mest v državi, plačanih iz javnih blagajn. Slovenija ni samo birokratski aparat na ministrstvih. Slovenija je tudi Kunšperk, osnovna šola na Veliki Dolini, kmetija na Svibnem, gozdar na Jatni ali zaposlen v Metalni. In vsi ti državljani potrebujejo storitve, ki bi jih morala država preko svojih sistemov enakopravno zagotavljati«. Proslava je bila tudi dobrodelne narave, saj so obiskovalci s simbolično vstopnino v višini enega evra zbrali 432 evrov, namenjeni pa bodo delovanju Kriznega centra za otroke in mladostnike, ki deluje pod okriljem CSD Posavje v Leskovcu pri Krškem.

In o čem še pišemo v prvi letošnji številki:
  • s sej občinskih svetov: bistriški proračun nekoliko višji, v Kostanjevici na Krki v 2020 z veljavnim proračunom, most na Logu do leta 2026;
  • pogovor z dr. Jožetom Andolškom, salezijancem, profesorjem verouka in misijonarjem;
  • v Cerkljah ob Krki prvič uprizorili živo božično zgodbo;
  • sprejem štipendistk in štipendistov iz sevniške občine;
  • podpis koncesijske pogodbe med Občino Kostanjevica na Krki in Kostakom;
  • krška nuklearka ob koncu leta: s polno močjo v leto 2020;
  • podpis pisma o nameri za ustanovitev zveze nogometnih klubov Posavja;
  • novoletna razstava brežiških likovnikov;
  • trije radeški 90-letniki;
  • v letu 2019 so nam povedali – povzetki nekaterih misli naših lanskih sogovornic in sogovornikov.
Verjamemo, da vas bomo s časopisnimi izidi vsak drugi četrtek razveseljevali tudi v letu 2020. Pa vse dobro vam želimo!

Uredništvo
« Nazaj na seznam