Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Obrisi novega lesenega mostu na Borštu so že vidni

Objavljeno: Petek, 22.09.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
gradnja_mostu_na_borstu (34)

Pogled na gradnjo novega mostu z desnega brega reke Krke.

Lesen most na Borštu počasi že dobiva novo podobo. Potem ko so v začetku junija začeli podirati starega, ki je bil dotrajan, je bil naslednji korak priprava terena za dostop do mesta za zabijanje pilotov.

Najprej so začeli zabijati betonske pilote v kombinaciji z jeklenimi (predvidenih jih je bilo 40), ki so spojeni z lesenimi piloti (zanje so porabili predvidoma 100 kubikov večinoma hrastovega lesa). Hkrati so tudi čistili in odvažali material starega mostu. Narejen je bil tudi nasip, ki varuje gradbišče pred pretokom reke Krke, ki v normalnih okoliščinah ne bo vplival na gradbišče. Odstranjena je bila voziščna konstrukcija mostu na levem bregu Krke, na desnem bregu pa jo še morajo. 
gradnja_mostu_na_borstu (10)

V začetku tega tedna so delavci z rečnega dna izkopavali pesek (in hkrati s tem tudi poglabljali reko) ter si pripravljali nasip za lažji dostop gradbenih strojev po Krkini strugi.


Piloti so že zabiti, sledi še polaganje mostnega povoznega parketa in postavitev ograje. V zaključni fazi projekta bosta obnovljeni tudi dostopni cesti in grbini za zmanjšanje hitrosti na obeh straneh mostu. 

Kot so nam sporočili z Občine Brežice, je po podatkih izvajalca glede na trenutno stanje na objektu most Boršt predvideno, da bo do 12. 10. 2023 dokončan leseni del mostu (parket in ograje), asfaltacija cestišča je predvidena do 24. 10. 2023, zaključna dela pa do 15. 11. 2023 (prometna ureditev, zaključna dela), pri čemer po zagotovilih občine otvoritve mostu do tega datuma zagotovo še ne bo. "Glede na to, da bo leseni del zaključen do 12. 10. 2023, to še ne pomeni, da bo omogočena uporaba novozgrajenega mostu. Dokler je most v izgradnji, je zaradi zagotavljanja varnosti prepovedana uporaba do predaje objekta v uporabo," so ob tem še zapisali.
gradnja_mostu_na_borstu (19)

Tako je trenutno videti gradbišče z leve strani Krke, iz vasi Boršt.


Most na Borštu je dolg 80 metrov, po obnovi bo širok štiri metre, ograja na njem pa bo visoka približno 120 cm in bo narejena po vzorcu lesenega mostu v Cerkljah. Njegova nosilnost bo znašala 10 ton. Kot je znano, je glavni izvajalec del sevniško podjetje Rafael d.o.o., eden od podizvajalcev je tudi kostanjeviško podjetje KT Tršinar, ki bo poskrbelo za postavitev nove lesene konstrukcije mostu.

R. R.
« Nazaj na seznam
»