Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Obvestilo uporabnikom glede spremembe izvajanja testiranj v ZD Brežice

Objavljeno: Sreda, 19.01.2022    Rubrika: NOVICE Sporočilo
vector-medical-set-analysis-q-tip-with-cotton-swab-test-tube_1441-2863
Zaradi povečanega števila okužb s koronavirusom v Republiki Sloveniji v zadnjih dneh so se povečale tudi potrebe po testiranju oziroma dokazovanju predmetne okužbe. Naša največja laboratorija za mikrobiologijo, tj. NLZOH in IMI, sta pred pojavom koronavirusa letno opravila 10 tisoč PCR-preiskav. Danes jih opravita v enem dnevu tudi 15 tisoč. V Sloveniji želimo ohraniti PCR-metodo kot zlati standard za potrjevanje okužb s koronavirusom.

Zato je pripravljen spremenjen protokol izvajanja testov, ki bo po ocenah za 30 do 35 % zmanjšal potrebo po PCR-testih in hkrati le-te ves čas ohranjal in zagotavljal prioritetno za obolele in tiste, ki jih potrebujejo iz drugih zdravstvenih razlogov.

SPREMEMBE PROTOKOLA

Spremembe protokola temeljijo na izhodišču, da vsi, ki potrebujejo test, najprej opravijo HAGT ali HAGT za samotestiranje.
  • Od asimptomatskih kandidatov za test PCR ga lahko opravijo le tisti s pozitivnim rezultatom HAGT ali HAGT za samotestiranje.
  • Pri simptomatskih bolnikih pa test PCR opravijo tisti, ki jih napoti zdravnik zaradi zdravstvenega stanja, vezanega na koronavirus, ali drugih zdravstvenih razlogov ali tisti, ki imajo pozitiven HAGT.
  • Simptomatski bolniki, ki imajo negativen HAGT, gredo za 3 dni v samoizolacijo in dobijo bolniški stalež. Če v 3 dneh simptomi izzvenijo, nadaljnja obravnava ni potrebna, v kolikor pa v treh dneh ne pride do izboljšanja respiratorne simptomatike, opravijo test PCR. Nadaljnji koraki so odvisni od izvida testa.
Izvajanje testiranj za ugotavljanje okužbe s COVID-19 v Zdravstvenem domu Brežice
  • Presejalno hitro antigensko testiranje (HAGT) ----> AVLA ŠPORTNE DVORANE ----> uporabniki brez znakov okužbe ----> brez naročanja (urnik objavljen na spletni strani)
  • PCR-testiranje ----> ZABOJNIKI PRI ZDRAVSTVENEM DOMU BREŽICE ----> kronični bolniki, imunokompromitirani, nosečnice, otroci (z znaki okužbe) – naroči zdravnik; potrditveno PCR testiranje (pozitiven HAGT ali HAGTS); simptomatski z negativnim HAGT ali HAGTS, po 3 dneh ni izboljšanja respiratorne simptomatike – naroči zdravnik ----> naročilo zdravnika ali samostojno naročilo na covid@zd-brezice.si (po pozitivnem HAGT ali HAGTS)
Vir: ZD Brežice
« Nazaj na seznam
»