Časopis za pokrajino Posavje
12.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Obvestilo za uporabnike storitev Zdravstvenega doma Brežice

Objavljeno: Nedelja, 15.11.2020    Rubrika: NOVICE Sporočilo
ZD Brezice (2)
Iz Zdravstvenega doma Brežice pošiljajo sporočilo za javnost, ki bo v času epidemije novega koronavirusa zagotovo zanimivo in koristno za vse uporabnike njihovih zdravstvenih storitev.

  • 1. Obiskovalce Zdravstvenega doma vljudno prosimo, da pred obiskom pokličejo v ambulanto izbranega osebnega zdravnika. V primeru odsotnosti bodo po telefonu dobili številko nadomestnega zdravnika.
Aktualni razpored dela in odsotnosti družinskih zdravnikov in pediatrov: https://www.zd-brezice.si/informacije-javnega-znacaja/186/.

Telefonske številke in elektronski naslovi ambulant splošne oziroma družinske medicine: https://www.zd-brezice.si/splosne-ambulante-in-dispenzerji.

Kontaktni podatki dispanzerjev za otroke in šolarje, zobozdravstvenih ambulant, medicine dela, prometa in športa in specialističnih psihiatričnih ambulant: https://www.zd-brezice.si/index.php/kontakti.

Za dejavnosti psihologije, logopedije in ostalih dejavnosti so kontaktni podatki objavljeni na: https://www.zd-brezice.si/ostale-dejavnosti/.

Zaradi velikega števila klicev in posledično zasedenih telefonskih zvez svetujemo, da uporabniki elektronske pošte na ambulante naslovite elektronsko pošto.

V času epidemije in trenutne epidemiološke situacije v Zdravstvenem domu Brežice vse ambulante splošne oz. družinske medicine ter šolski in otroški dispanzerji delujejo v dopoldanskem času. Izven tega časa (po 14. uri) pokličite urgentno službo v Urgentni center Brežice na tel. številko 07-4998-250. V nujnih (življenjsko ogrožajočih) primerih pokličite številko 112.
  • 2. Osebe, ki trenutno prebolevajo bolezen Covid-19
Bolezen večinoma poteka z blažjimi prehladnimi znaki: kašelj, glavobol, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura. Pomembno je, da ob pojavu teh znakov nemudoma ostanete doma in pokličete svojega osebnega zdravnika, ki vam bo dal nadaljnja navodila.

Če imate v času prebolevanja občutek, da se hitro zadihate (že pri hoji po stanovanju), je potrebno takoj poklicati izbranega osebnega zdravnika ali urgentno službo v Urgentnem centru Brežice na št. 07-4998-250.

Več informacij o prebolevanju okužbe v domačem okolju je dostopnih na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje: https://www.nijz.si/sl/navodila-za-bolnika-s-covid-19-ki-ne-potrebuje-bolnisnicne-obravnave.
  • 3. Osebe z znaki obolenja dihal, pri katerih okužba ni bila potrjena
Ob prvih znakih prehlada (kašelj, povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah, glavobol) ostanite v domačem okolju in omejite kontakte z drugimi osebami. O svojem stanju obvestite izbranega osebnega zdravnika, ki bo presodil ali potrebujete odvzem brisa na Covid-19, in vam dal nadaljnja navodila.
  • 4. Osebe, ki so bile v stiku s potrjeno okuženo osebo
Kot visoko rizičen tesni kontakt se smatra osebe, ki bivajo v skupnem gospodinjstvu z bolnikom s Covid-19, zadrževanje na razdalji manj kot 2 metra več kot 15 minut, drug fizični stik ali stik z izločki bolnika (rokovanje, objemanje, uporaba skupnih predmetov), bivanje v zaprtem prostoru več kot 15 min (skupno gospodinjstvo, pisarna, čakalnica v zdravstveni ustanovi …), druženje (skupna malica, druženje pri isti mizi), potovanje v istem prevoznem sredstvu na razdalji manj kot 2 metra (vir: NIJZ.si).

Več informacij najdete na spletni strani: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/sars-cov-2_obvestilo_za_kontakte_23.10.2020_final.pdf.

Oseba naj ostane doma ter svojemu delodajalcu javi, da je bila v tveganem stiku s potrjeno okuženo osebo.

Potrebno je pridobiti potrdilo o karanteni na domu, navodila so objavljena na spletni strani: https://www.nijz.si/sl/nova-ureditev-karanten-na-domu.
  • 5. Izdajanje bolniških listov in potrdil o karanteni
Bolniški list izdaja izbrani osebni zdravnik, in sicer osebam, ki zaradi bolezni ne morejo opravljati svojega dela.

Osebam, ki so bile v stiku s potrjeno okuženo osebo, bo izrečen ukrep karantene s strani NIJZ. Karantena je ukrep omejevanja stikov z drugimi za določen čas desetih dni, z namenom opazovanja, ali se bodo pri (zdravi) osebi razvili bolezenski znaki.

https://www.nijz.si/sl/priporocila-za-ravnanje-v-karanteni-na-stalnemzacasnem-naslovu

Zaposlene osebe svojemu delodajalcu javijo, da so bile v stiku z okuženo osebo. Za potrdilo o prestajanju karantene na domu zaprosijo na spletni strani: https://www.nijz.si/sl/nova-ureditev-karanten-na-domu.

Osebni zdravnik ni pristojen za izdajanje karantenskih odločb.
  • 6. Jemanje samoplačniških brisov
Vse osebe, ki nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja in jih na odvzem brisa ne napoti izbrani osebni zdravnik v skladu s trenutno veljavnimi kriteriji za odvzem, so samoplačniki.

Samoplačniki posredujejo kontaktne podatke (ime in priimek, naslov bivališča, kontaktno telefonsko številko in naslov elektronske pošte) na elektronski naslov info@zd-brežice.si, da se jim posreduje predračun za odvzem brisa. Po plačilu predračuna jim uslužbenci ambulante COVID-19 sporočijo datum in uro odvzema brisa.

Cena odvzema brisa, laboratorijske obdelave brisa in izvida (v slovenskem in angleškem jeziku) je 102,82 EUR.

Vir: ZD Brežice
« Nazaj na seznam