Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Odkrili mednarodno kriminalno združbo

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Odkrili mednarodno kriminalno združbo

Policijska uprava Krško in Generalna policijska uprava sta danes v Krškem predstavili uspešno preiskana kazniva dejanja prepovedanega prehajanja meje in problematiko ilegalnih migracij, ovadili so 17 oseb iz območja Novega mesta, Ljubljane, Kranja in med njimi tri iz Krškega.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Krško so v letu 2008 pričeli s spremljanjem kriminalne združbe, ki se je ukvarjala z izvrševanjem kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja. Po besedah vodje sektorja kriminalistične policije PU Krško Franca Božičnika, so že januarja lani policisti in kriminalisti ugotovili, da se nekaj občanov iz območja krške uprave ukvarja z nezakonitim prevozom ilegalnih prebežnikov iz Hrvaške v Slovenijo in na območju Gorjancev večkrat prijeli skupine ilegalnih prebežnikov, našli več vozil, ki so bila namenjena za prevoze ilegalcev, nekaj prevoznikov iz naše uprave pa je bilo prijetih pri prevozu ilegalcev v notranjosti države. Kriminalisti so identificirali več članov mednarodne kriminalne združbe in organizatorja iz območja Ljubljane. V času od oktobra lani do 20. marca letos je kriminalna združba izvršila 12 kaznivih dejanj prepovedanega prehoda meje ali ozemlja države, pri svojem nezakonitem delu pa so bili po besedah prvega krškega kriminalista izredno previdni, saj so ves čas z raznimi predhodnicami in sredstvi opazovali okolico in opozarjali prevoznike na prisotnost policije. Kriminalna združba je v tem času izvajanja prikritih preiskovalnih ukrepov opravila 20 ilegalnih prebežnikov čez mejo in naprej v notranjost naše države ali države EU.

Ilegalni prebežniki so bili pri prevozih tudi prijeti, prihajali so iz območja Kosova in za pot v Evropo domnevno odšteli okoli 3 tisoč evrov. Pri nezakoniti poti v boljše življenje pa so bili večkrat tudi v življenjski nevarnosti, saj so jih prevažali tudi v cisternah za prevoz gnojnice, na balirnih strojih ter prikolicah med balami sena. Robert Perc, tiskovni predstavnik PU Krško, je na novinarsko vprašanje pojasnil, da ilegalci oz. organizatorji za ilegalni prehod državne meje pogosteje ob področju Gorjancev uporabljajo tudi okolico Obrežja, zaradi konfiguracije terena ter področje Bizeljskega, večina ilegalnih prehodov je storjenih v bližini mejnih prehodov.

Za izvršenih 12 kaznivih dejanj so ovadili 17 osumljencev, starih med 20 in 35 let, iz območja Ljubljane, Kranja, novega Mesta in tri iz krške uprave. Na Obrežju so aretirali tudi organizatorja iz Hrvaške, ki je edini, po zaslišanju sedem oseb 22. marca pri preiskovalnem sodniku Okrožnega sodišča v Krškem, ostal v priporu. Pri osumljencih so 20. in 21. marca opravili 13 hišnih preiskav. Po kazenskem zakoniku je tovrstno kaznivo dejanje v kriminalni združbi predvidena zaporna kazen do 8 let. V celotni akciji so krški kriminalisti sodelovali z omenjenimi slovenskimi upravami, generalno upravo ter zagrebško policijo, celotno zadevo pa je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Krškem.

Drago Menegalija, tiskovni predstavnik Policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete, je opisano razkritje večjega števila osumljencev pripisal posledici uveljavitve schengenskih standardov nadzora državne meje in dobrega sodelovanja s tujimi varnostnimi organi. Prav tovrstno sodelovanje je pripomoglo k identifikaciji in prijetju osumljencev, pomembno pa je tudi, je še dejal Menegalija, da so se preiskave koordinirano vodile v več državah in istočasno zaključile. Kriminalistična policija, ki vodi tovrstne preiskave, je na območju Zahodnega Balkana identificirala kontaktne točke za izmenjavo podatkov o nedovoljenih migracijah ter koordiniranju skupnih preiskav.

V letu 2008 je bilo kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje 171, v letu 2007 195, število ovadenih osumljencev pa se je povečalo z 296 na 455 oziroma za 53,7 odstotka. 112 evidentiranih kaznivih dejanj, v letu 2007 42, je bilo obravnavanih v okviru organizirane kriminalitete. Stanje na področju ilegalnih migracij v letu 2008 ocenjujejo kot ugodno, saj na območju RS beležijo upad ilegalnih prehodov za dobrih 52 odstotkov. Najpogosteje so bili obravnavali državljani nekdanje skupne države. Ugodno stanje se je nadaljevalo v prvih dveh mesecih letošnjega leta, ko je v primerjavi z enaki obdobjem lanskega leta obravnavanih dobrih 38 odstotkov manj ilegalnih prehodov državne meje. Razlog za upad ilegalnih prehodov je predvsem v spremembi tokov ilegalnih migracij, ki so se iz klasične balkanske poti preusmerili v smeri Madžarske in Grčije ter v uspešnem in učinkovitem delu slovenske policije, je še povedal Menegalija.

S.V.

 

« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

23.10.2020 | Sporočilo

Z električnimi kolesi med vinograde

05.07.2019 | Redakcija

Zdravje je na udaru tudi poleti

07.05.2020 | Redakcija

S kolesom k šivilji Valerci