Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Odkrito o diagnozi rak ter iskanju notranjega ravnovesja

Objavljeno: Ponedeljek, 15.04.2024    Rubrika: NOVICE Redakcija
1. webinar za splet

V pogovoru s Smiljo Radi so sodelovale Darja Molan, Vesna Bregar, Jacinta Doberšek.

V prvem od treh spletnih dogodkov v okviru Erasmus+ Šport projekta 'Z roki v roki za zdravje' (Sports and health go hand in hand) je 6. marca beseda tekla o soočenju z diagnozo, ki prinaša strah in negotovost, ter o tem, kako najti notranjo moč.

Darja Molan

Darja Molan (foto: osebni arhiv)

Darja Molan, koordinatorica projektov in programov slovenskega združenja proti raku dojk Europa Donna, je v pogovoru razkrila del življenjske poti, na kateri ni pričakovala, da bo zbolela za rakom. Po diagnozi raka dojk ter po uspešnem okrevanju je napisala knjigo v oporo ženskam, ki so se znašle v podobni preizkušnji. V Združenju Europa Donna v okviru projekta ’Povratek na delo’ pomaga ženskam, ki se po daljši bolniški odsotnosti vračajo v delovno okolje. Kot ugotavlja, je vračanje v delovne procese zaradi različnih deležnikov zahtevno – začne se že v času zdravljenja, ko se z bolnicami nihče ne pogovarja o tem, kakšna bo njihova preostala delovna zmožnost. Pomembno je tudi delodajalčevo razumevanje glede možnosti finančnih spodbud in sprejemanja osebe po uspešnem okrevanju na isto ali na drugo delovno mesto. Ob tem pove, da je v načrtu vzpostavitev zgodnje poklicne rehabilitacije, v sklopu katere bodo bolnicam predstavili vse možnosti vračanja v delovni proces. »Na takšen način bodo pod manjšim stresom, saj bo že vnaprej pripravljen načrt vračanja na delo. Trenutno okoli tega namreč vlada zmeda, ker ne vedo, kdo in kam da vlogo, kakšna je razlika med invalidnino in kategorijo invalidnosti pa nadomestilom za invalidnost ...« pojasnjuje. Po okrevanju je pomembno tudi gibanje, saj med drugim zmanjšuje možnost ponovitve bolezni in pozitivno vpliva na psihofizično kondicijo. Darja, ki se je v mlajših letih ukvarjala z atletiko, namenja prosti čas vsakodnevnemu sprehodu, na katerem jo spremlja njena štirinožna prijateljica Ajša.

Vesna Bregar  (3)

Vesna Bregar

Upokojenka Vesna Bregar, ki je pred več kot dvemi desetletji zaradi raka dojk izgubila sestro, je pred osmimi leti zbolela za rakom na jajčnikih, a po uspešnem okrevanju se je ta kot nepovabljen gost v lanskem letu ponovno pojavil, vendar kljub temu živi polno življenje in je hvaležna za vsak podarjen dan. Vsak dan se trudi in prehodi do osem kilometrov, aktivna je kot prostovoljka, deluje v več društvih, njena največja opora pa je poleg družine ples. Ta ima mnogo pozitivnih vplivov tako na zdravje kot na ohranjanje motoričnih sposobnosti, spodbuja miselno in gibalno kreativnost itd. V ritmih salse Vesna enkrat tedensko zapleše v plesni šoli v Celju, v standardnih in latinsko-ameriških plesih pa v Ljubljani. »Ples je zdravilo, ples je življenje, daje ti moč in pogum. Zaradi salse, ki me je popolnoma prevzela, sem bila že trikrat na Kubi,« pove z nasmehom, za katerim se skriva tudi bolečina, strah in nemoč, a kljub temu ima še vedno veliko idej in načrtov, ki bi jih želela udejaniti. »Moj moto je živeti življenje,« poudari ter doda, da skuša s svojim zgledom in energijo dajati moč tako bolnicam kot svojcem.

DSC_3265

Jacinta Doberšek

Višja medicinska sestra, prof. zdravstvene vzgoje, zaposlena v Centru za duševno zdravje odraslih Posavje v ZD Sevnica Jacinta Doberšek je spregovorila o pomenu gibanja, pravilne prehrane in spanja, s čimer vplivamo na naše notranje ravnovesje in zdravo telo. »Prehrana, gibanje in spanje so trije stebri, ki vplivajo tako na fizično kot duševno zdravje,« poudari sogovornica in izpostavi spanec, ki mu nehote posvečamo premalo pozornosti. »Mnogokrat se zgodi, da večji del večernega časa preživimo na družbenih omrežjih, tako da skoraj zaspimo z ekranom ob sebi in naši možgani so vznemirjeni, napolnjeni z različnimi informacijami, a naše telo bi potrebovalo umiritev. Naše telo potrebuje za obnovo, revitalizacijo krepčilen spanec. Če želimo, da bo naš organizem dobil, kar od spanja najbolj potrebuje, je priporočljivo, da ležemo k počitku do desete ure zvečer,« svetuje in spregovori še o vlogi prijateljic in prijateljev, ki so pogosto naši poslušalci in svetovalci. »To so ljudje, ki imajo pomembno vlogo v našem življenju, še posebej pa pri soočanju z bolezenskim stanjem. Ljudje, s katerimi lahko vzpostavimo pristen kontakt, so za zdravje; so tisti, ki ne izčrpavajo; so tisti, s katerimi rastemo, z njimi ne izgubljamo naše energije, nas ne izčrpava,« pojasni ter priporoča, da del časa v dnevu preživimo tudi sami s seboj in se vprašamo, česa si želimo, saj smo običajno vpeti v različne obveznosti, ki jih prinašata skrb za družino in službene obveznosti, poleg tega se trudimo za dobre odnose, ker nam je mar za mnenje okolice. Ob tem pozabljamo nase in lastne potrebe ter želje. »V prvi vrsti je pomembno, da smo najboljši prijatelji samim sebi. To prinaša več zdravja, več vitalnosti, kajti na ta način se učimo postavljati bolj zdrave meje, kjer me stvari, osebe, zgodbe ne izčrpavajo,« poudari in nadaljuje, da naj bo vse, kar se nam je zgodilo, izkušnja, ki nam pomaga pri vprašanju, kam gremo lahko od tu dalje. »Naša velika prijateljica je sedanjost in svoje aktivnosti usmerjajmo v tukaj in zdaj. Ne kuhajmo zamer. Nekaj, na kar nimamo vplivamo, preusmerimo v misli, besede in dejanja, na katere imamo vpliv. To je sedanjost, ki kreira prihodnost,« poda še en nasvet.

Ena izmed poslušalk spletnega dogodka je zapisala: »Po zaključku sem za trenutek obstala in razmišljala o povedanem. Pogovor je izhajal iz srčnosti in iskrenosti vseh udeleženih. Danes, ko je moderno marsikaj drugega, je korajžno in hkrati popolno iskreno govorjenje o svojih globinah ter notranjih bojih darilo nam, ki to razumemo in tako tudi živimo. Hvaležna sem.«

Smilja Radi

Članek je objavljen v regionalnem časopisu Posavski obzornik, ki je izšel 11. aprila 2024.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte