Časopis za pokrajino Posavje
1.08.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Odkrito spominsko obeležje Jožetu Habincu

Objavljeno: Četrtek, 10.06.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
odkritje doprsnega kipa jozeta habinca (33)

Miran Stanko, Nataša Šerbec in Lea Habinc ob odkritju spominskega obeležja Jožetu Habincu

V Gaju zaslužnih občank in občanov v krškem mestnem parku so župan občine Krško mag. Miran Stanko, predsednica KS mesta Krško mag. Nataša Šerbec in Lea Habinc, soproga pokojnega Jožeta Habinca (1940-2014), včeraj popoldan odkrili doprsni kip Jožeta Habinca.

S tem se je Jože Habincu na že pred leti podani pobudi občinskega svetnika in poslanca v Državnem zboru RS Dušana Šiška ter Sveta KS mesta Krško poklonilo mesto Krško in Občina Krško, saj so se Habinčeva prizadevanja za razvoj različnih področij odražala v lokalnem, občinskem pa tudi širšem prostoru.

odkritje doprsnega kipa jozeta habinca (39)

Goran Rovan, avtor fotografske razstave, ki je na ogled v knjižnici

Nekaj mesecev pred izbruhom 2. svetovne vojne rojeni Jože Habinc je sicer končal kemotehniško šolo, nakar se je zaposlil v tovarni celuloze in papirja, kjer je že kot kemik znatno prispeval k temu, da je bila proizvodnja kratkovlaknate celuloze iz bukve in topola kot nova tehnologija leta 1975 uspešno uvedena v tovarno celuloze in papirja, zaradi organizacijskih in vodstvenih sposobnosti pa je bila zaupana tudi izgradnja tovarne embalaže TES Brestanica, ki jo je tudi kot direktor vodil med leti 1978 in 1983. Tako do občanov kot mesta in skupnosti je imel holističen pristop, svoje neizbrisne sledi je pustil na mnogih področjih, od gospodarskih, infrastrukturnih pridobitev, pridobitev na športnem in kulturnem področju, za katere si je zavzemal v različnih funkcijah, med drugim v več mandatih kot član občinskega sveta Občine Krško in predsednik Sveta KS mesta, je povedala predsednica KS mesta Krško mag. Šerbčeva, župan občine mag. Miran Stanko, ki je bil med drugim s Habincem povezan že od otroških let preko družinskega poznanstva in zatem tudi kot sosed, pa je izpostavil, da je bil Habinc na prvem mestu človekoljub, s srcem predan svojemu mestu, saj je znal kot dolgoletni partijski aktivist in funkcionar in zatem član stranke Socialni demokrati z osebnimi vrlinami preseči strankarske okvire, saj je med drugim tvorno sodeloval z Župnijo sv. Ruperta ob vsebinski pripravi Zbornika ob 850-letnici prve omembe pražupnije Videm ob Savi. Kot je strnila nanj spomine direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj, je bil Habinc izjemen človek, ki je pustil neizbrisne sledi na obeh bregovih mesta, tudi v samem mestnem parku, kjer je odkrito njegovo spominsko obeležje, kot je bil na njegovo pobudo med drugim urejen tudi Spominski park Jurija Dalmatina pri videmski osnovi šoli. Černelič Krošljeva se je v svojem govoru navezala tudi na doprsni kip: »Vsi, ki smo imeli srečo in smo del življenja prehodili z Jožetom Habincem, vemo, da njegov cilj ni bil podoba v parku, a smo prepričani, da ta sodi v Gaj služnih občank in občanov, čeprav je njegova podoba še vedno del naših bližnjih spominov.« Doprsni ki je izdelal Mirko Bratuša, ki sicer sodi med najvidnejše slovenske kiparje 21. stoletja.

odkritje doprsnega kipa jozeta habinca (18)

Habinčevemu spominu se je poklonilo lepo število občanov, med drugimi tudi državnozborski poslanec Dušan Šiško in evropski poslanec Franc Bogovič

Nenazadnje: Jože Habinc je kot iskren prijatelj z nasveti podpiral tudi dejavnost našega medija, tako izdajo časopisa Posavski obzornik kot tudi založniško knjižno dejavnost, še poseben trud pa je vložil v priprave na izdajo knjige Krško – Stoletje na razglednicah. Kot je zapisal v njenem uvodu, je naš prostor značilen po bogatem ustvarjanju, »da so tu živeli ustvarjalni ljudje, ki so uspeli pridobiti uspešne somišljenike v mestu na bregovih reke Save, ki so tudi danes sposobni tekmovati z razvitim svetom ...«. In nedvomno je bil tudi Jože Habinc eden izmed njih, zaradi česar se ga še danes spominjamo s hvaležnostjo in ga ohranjamo v najlepšem spominu.

Po odkritju doprsnega kipa je bila v avli Valvasorjeve knjižnice odprta tudi razstava portretov Jožeta Habinca, katerih avtor je novinar in fotograf Goran Rovan, ki je naredil izbor 21 fotografij iz svojega bogatega arhiva beležanja dogodkov, v večernih urah pa je bil na ePosavje TV predvajan še dokumentarni film Darje Dobršek z naslovom Jože Habinc: S srcem za Krško.

B. M. 
« Nazaj na seznam