Časopis za pokrajino Posavje
14.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Odprli Demenci prijazno točko

Objavljeno: Sreda, 13.03.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Odprtje Demenci prijazne točke

Demenci prijazna točka od danes tudi v Sevnici, v prostorih sevniške enote CSD Posavje

V današnjem dopoldnevu je potekalo v sevniški enoti Centra za socialno delo Posavje uradno odprtje "Demenci prijazne točke", ki ima v svojem logotipu cvetove spominčice, kajti pobuda za odpiranje tovrstnih centrov, ki jih je v Sloveniji že 80, je prišla s strani humanitarne organizacije z imenom Spominčica.

»Spominčica, ki nudi pomoč svojcem oseb z demenco, je v lanskem letu obeležila 20 let delovanja. S svojimi aktivnostmi si prizadeva za kakovostno življenje oseb z demenco in njihovih svojcev, saj se ti pri dolgoletni oskrbi soočajo z nemalo stiskami, težavami ter obremenitvami. Ob tem ne vedo, na koga se lahko obrnejo po pomoč,« je v uvodu svojega nagovora predstavila vsebino organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju socialnega varstva, članica Slovenskega združenja za pomoč pri demenci Spominčica. »Eno izmed glavnih priporočil mednarodnih organizacij, kot sta Alzheimer Europe (AE) in Alzheimer’s Disease International (ADI) je, da osebe z demenco ostanejo čim dlje časa doma, v okolju, ki ga poznajo ter se lahko v njem aktivno vključujejo v skupnost. To je zanje najbolj humano,« je nato nadaljevala in zaključila z mislijo specialista psihiatrije Aleša Kogoja, ki je leta 1997 ustanovil združenje Spominčica. »V središču naj bo človek in ne bolezen, zato bodimo strpni in prijazni. Vzemimo si čas za jasen in enostaven pogovor. Pristopimo počasi in prijazno, dotaknimo se osebe, ne prepričujmo je v nekaj, česar ne dojame,« je dejal. Izr. prof. dr. Aleš Kogoj je delal kot vodja enote za gerontopsihiatrijo na ljubljanski Psihiatrični kliniki, a njegovo življenje se je pred petimi leti končalo v gorah, kamor je zelo rad zahajal in tam svoje znanje kot alpinistični inštruktor podarjal drugim.

Leta 2016 je država sprejela nacionalno strategijo, kako se soočati z demenco. Med njenimi glavnimi poudarki so pravočasno diagnosticiranje demence, dostopnost obravnave in podpora svojcem. Mreža Demenci prijaznih točk, ki se po državi uspešno širi od leta 2017, ima tri cilje: usposobiti uslužbence za prepoznavanje znakov demence, ozaveščanje najširše družbe o njej ter usposobiti zaposlene na točkah, da bodo znali osebe z znaki demence in njihove svojce usmeriti po nadaljnjo pomoč.

V lanski jeseni so Demenci prijazno točko z razpoznavnim znakom cvetov modre spominčice odprli v Zdravstvenem domu Radeče, v zimskem času v prostorih Doma starejših občanov v Krškem, danes pa v prostorih sevniške enote CSD Posavje. Zbrane sta na odprtju nagovorila poleg predstavnice združenja Spominčica še župan Srečko Ocvirk in Danica Božič kot predstavnica centra za socialno delo. V spremljevalnem programu ob odprtju je sodelovala Anica Perme z lastno zgodbo pri soočanju z demenco moža ter učenca GŠ Sevnica.

S. R.
« Nazaj na seznam
»